Ombudsman: sürgető feladat a gyerekek szexuális zaklatása elleni fellépés

MTI
megjelent:

Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermekek szexuális zaklatása elleni fellépés a gyermekvédelem egyik legsürgetőbb, közös feladata és a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.

Székely László felhívást tett közzé november 18-a, a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem első európai napja alkalmából.

Pedofília és gyermekbántalmazás

A pedofília a gyermekek elleni szexuális, erkölcsi és emocionális erőszak. Visszaélés a gyermek kiszolgáltatottságával, gyengeségével, tapasztalatlanságával, erőtlenségével, érintetlen hamvasságával, kíváncsiságával, bizalmával, függő helyzetével, visszaélés a gyermeki vágyakkal és ösztönökkel. Pedofília és gyermekbántalmazás>>

A közleményben azt írták: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csatlakozott az Európa Tanács kampányához, amely a gyermekek szexuális zaklatása, bántalmazása és kizsákmányolása elleni védelemre, a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az alapjogi biztos szerint az ilyen ügyek rejtettségével, a felelősség elhárításával kapcsolatos tapasztalatok figyelmeztetnek arra, hogy a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén. Ennek a küzdelemnek különösen fontos szereplői a védőnők, a pedagógusok, a gyámhatóságok, de szélesebb értelemben mindenki tagja a jelzőrendszernek.

Székely László kiemelte: a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak semmilyen formája - közöttük a szexuális zaklatás - sem lehet indokolható vagy magyarázható. Ugyanakkor az erőszak megelőzhető, ennek eszközei között szerepet kaphat a bizalom, a tájékoztatás, a segítségnyújtás és a figyelem.

Hozzátette, a gyermekek szexuális bántalmazása és zaklatása - ahogyan az erőszak más formái is - a világ minden országában, így Magyarországon is létező jelenség, "kultúrától, társadalmi osztálytól, iskolázottságtól, jövedelemtől és etnikai származástól függetlenül".

Az európai összesített adatok szerint az esetek csaknem háromnegyedében a gyermek ismeri az elkövetőt, az ismerős vagy családtag által elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek azonban legfeljebb tizedére derül fény - írta a hivatal.

Hozzátette: a probléma nagyságrendjét mutatja, hogy az adatok szerint Európában nagyjából minden ötödik gyerek áldozatul esik a gyermekek elleni erőszak egyik legrosszabb, legsúlyosabb következményekkel járó formájának. Ezek súlyos, akár helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények még felnőttkorukban is gyötrik, fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.

Az ombudsman szerint az elkövetők felelősségre vonása mellett legalább annyira fontos a megelőzés, az áldozatok segítése, jobb védelmük az igazságszolgáltatás rendszerében, illetve az, hogy legyenek olyan emberek a gyerekek életében, akihez bizalommal fordulhatnak.

Az alapjogi biztos rámutatott arra: lényeges a digitális világban leselkedő veszélyek felismerése, a jogtudatosság, az ezekről folytatott párbeszéd a gyermekek és szüleik között.

Emlékeztetett arra: Magyarország idén augusztusban iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott Lanzarote-i Egyezményt, amelynek célja a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása, az együttműködés biztosítása, a szexuális kizsákmányolás megelőzése, a bántalmazás megelőzése, a szexuális bűncselekmények áldozatainak védelme, az elkövetők felelősségre vonása.

Székely László kiemelte azt is, hogy a jelenlegi negatív tendenciákon helyben, a kisebb közösségekben a hatályos jogszabályok, a módszertani ajánlások következetes alkalmazásával lehet változtatni.

Az iskolai erőszakról szóló bestseller jelent meg magyarul

Magyarul is megjelent a diákok körében tapasztalható megfélemlítésről szóló nemzetközi bestseller, a Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak, amelynek szerzője, Barbara Coloroso, a gyereknevelés világszerte elismert szakértője szemléletváltást sürget a jelenséggel kapcsolatban. Az iskolai erőszakról szóló bestseller jelent meg magyarul>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.