Borsodban magas a koraszülés és a csecsemőhalálozás aránya

Szerző: MTI

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a koraszülések és a csecsemőhalálozások aránya eleve kiemelten magasnak számít - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke csütörtökön az MTI-nek a miskolci megyei kórház koraszülött osztályán történt halálesetekkel kapcsolatban.

Közlemény

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház közleménye

Velkey György arra is kitért, hogy ehhez az intézményhez tartozik Heves megye ellátása is, amely ugyancsak "nagyon rossz koraszülési arányú térség".

A kórházszövetség elnöke kifejtette: a koraszülés aránya a legmagasabb, 11 százalék körüli Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében. Borsod és Heves koraszülöttjeit is a miskolci perinatális centrumban látják el, ott, ahol augusztus 5. és 14. között kilenc csecsemő halt meg.

Velkey György közölte: a magas koraszülési aránnyal összefüggően a csecsemőhalálozások száma is ebben a három megyében a legmagasabb. Példáként említette, hogy tavaly Borsod-Abaúj-Zemplénben a csaknem hétezer szülésre 49 csecsemőhalál jutott, míg például Vas megyében kétezerre 12.

Kormányzati intézkedések

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött-osztályán történt halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet pedig arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

Velkey György a konkrét esetről annyit tud, hogy a vizsgálat még folyamatban van. A kórházszövetség elnöke azt mondta: a másfél hét alatti kilenc halálozás soknak számít, de úgy véli "könnyen lehet véletlen egybeesés is". Például a melegfront mindig fokozza a koraszüléseket - jegyezte meg, hozzátéve: az egyik budapesti kórházban is előfordult olyan, hogy az átlagosnál jóval több koraszülött miatt már nem tudtak újabbakat felvenni.

Újabb koraszülött halt meg

A miskolci megyei kórház szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb koraszülött halt meg az intézmény koraszülöttintenzív-osztályán. A kórház közleménye szerint az egyik kritikus állapotban lévő csecsemő hunyt el, aki már hónapok óta intenzív kezelés alatt állt, és többszörös súlyos hasi műtéteken esett át. Kiemelték: a gyermek a korábban meghalt koraszülöttekkel semmilyen közvetlen kapcsolatban nem volt. Ápolása során mindvégig izoláltan kezelték, külön ápolói személyzet figyelte, egyébként a gyermeksebészeti osztályon is hosszan kezelték. Születésétől kezdődően igen alacsony volt az életesélye - hangsúlyozta a kórház.

Velkey György ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a koraszülöttek - különösen a kis súlyúak - már születésükkor olyan állapotban vannak, mint az intenzív osztályon kezelt, legsúlyosabb állapotú felnőtt betegek, azaz rosszak az életesélyeik.

A kórházszövetség elnöke kitért arra is, hogy a koraszülések okával nagyon sokat foglalkoznak a szakértők. A tanulmányok általában azt állapítják meg, hogy a szociálisan rosszabb helyzetű, rosszabb higiéniai viszonyú, rosszabb táplálkozású, rendezetlenebb életformájú nőknél, például a túlságosan fiatal anyáknál, illetve mindezen körülmények halmozódása esetén nagyobb a koraszülés esélye.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Jobb az óvatosság - károsak lehetnek...

A kisbabák megfelelő táplálása minden szülő számára komoly feladat. Mindenki a legoptimálisabb összetételű, legbiztonságosabb táplálékkal...

Mi legyen a tízórais és uzsonnás...

Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.