Szócska Miklós: a koraszülött osztály bezárása nem indokolt

MTI
megjelent:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfőn késő este Miskolcon, miután megbeszélést folytatott az intézményben történt koraszülött-halálesetek miatt.

Szócska Miklós emellett kifejtette: életben maradnak azok a betegeket elkülönítő tisztasági, elővigyázatossági intézkedések, amelyeket a múlt csütörtökön, pénteken rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Hangsúlyozta: az osztály bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

Elmondta, a halmozott esetek összefüggéseit, történéseit szeretnék megérteni, hogy milyen kapcsolatok vannak a halálesetek között. Hozzátette, több hipotézis van, aggodalomra ad okot a halmozódás, de meg kell vizsgálni, van-e közöttük összefüggés.

Pártatlan, mindenre kiterjedő vizsgálat indult

Hozzátette: igazságügyi patológiai vizsgálatra kerül sor, emellett egy szélesebb értelemben vett szakmai felügyeleti vizsgálatot is elrendeltek, amely kiterjed többek között a terhes-gondozásra és a szülészeti osztály tevékenységére is.

Rámutatott: egy koraszülött osztályon nehéz életeséllyel született gyermekekkel dolgoznak a szakemberek, de minden ilyen aggodalomra okot adó jelenséget a legalaposabban meg kell vizsgálni.

A gyógyintézet felelőssége

A bírói gyakorlat egy gyógyintézet kártérítési felelősségének elbírálása során igen széleskörűen értelmezi a kórháztól elvárható magatartás követelményeit. Az intézmény felelősségét eredményezheti, ha nem alkalmaznak egy gyógymódot, ami sikerrel járhatott volna egy károsodás elkerülésére. A szolgáltatónak kell magát kimentenie>>

Kitért arra is, hogy mindenképpen szeretnék biztosítani a pártatlanságot, ezért Csiba Gábor főigazgató-főorvost állásából felfüggesztették és a vizsgálat ideje alatt Nagy Gábor orvosigazgató veszi át a kórház irányítását.

Úgy fogalmazott: a kormány arról is gondoskodni fog, hogy a felelősség vizsgálata ügyészégi szinten is megtörténjen.

Szakmai felülvizsgálati eredmények két héten belül

Az államtitkár elmondta, a koraszülött centrumot nemrég felújították, 400 milliós beruházást adtak át az elmúlt hónapban. Ez a fejlesztés - véleménye szerint - értelemszerűen növelte a koraszülött gyermekek életesélyeit, de itt is a szakmai és a felülvizsgálati eljárásnak kell tisztázni a helyzetet.

Szócska Miklós arról is beszámolt, hogy a különböző laboratóriumi vizsgálatok körülbelül egy hetet vesznek igénybe, a szélesebb értelemben vett szakmai felülvizsgálatnak pedig két héten belül lesznek meg az első eredményei.

Kifejtette, hogy több száz koraszülöttet lát el az osztály évente, amely 30 ágyas. Ebben az esetben nyolc halálesetről tudni, itt megnézik az osztályok közötti összefüggéseket, de a térségi halálozási statisztikákat is megvizsgálják, amelyet prevenciós munka követhet majd. "A világ nem marad ugyanúgy" - tette hozzá.

Az elmúlt időszak rendkívüli meleg időjárása kapcsán azt mondta, a vizsgálat előzetes elemei erre is kiterjedtek, a koraszülöttek korszerű inkubátorban feküdtek, amely számukra minden ideális feltételt biztosított.

Úgy fogalmazott: tartózkodó az okok megnevezésével kapcsolatban, ugyanis az eljárásnak minden olyan tételt meg kell vizsgálni, amely ezt a jelenséget kiváltotta.

Csiba Gábor főigazgató-főorvos azt mondta, ő is kérte volna felfüggesztését a vizsgálat idejére.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz) az MTI-nek kifejtette: egy haláleset is tragédia, különösen, ha gyermekről van szó. Egy gondoskodó állam pedig segít abban, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kivizsgálják ezt az ügyet. Jó példája ennek az is, hogy az illetékes tárca egészségügyért felelős államtitkára már a helyszínen tájékozódik.

Az MTI információi szerint a borsod megyei rendőr-főkapitányság is vizsgálatot indított az ügyben.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.