• Megmentett élet, új család

    Szerző: MTI

    A magyarországi egészségügyi intézmények bejárata közelében elhelyezett inkubátorok megmentett emberéletet, s egyúttal olyan családot jelentenek, ahol az örökbefogadás volt a gyermekvállalás egyetlen lehetséges útja - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A Népszabadság kedden írt arról, hogy az Európai Unió Daphne-programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, amelyeket Magyarországon is alkalmaznak. Herczog Mária, a jelentés egyik készítője a lapnak elmondta: semmi sem bizonyítja, hogy ezek segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

    A lap által idézett becslés szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki, 1996 óta pedig mindössze negyven gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban.

    Hirdetés

    Az ÁNTSZ közleményében kifejtette: az egészségügyi szolgáltató által működtetett inkubátorban anonim módon lehet újszülöttet elhelyezni, ez egyben az örökbefogadáshoz való hozzájárulás szándékát is jelzi.

    Az ÁNTSZ a témával kapcsolatban kiemelte: a Daphne-programban vizsgált gyermekelhagyás sokkal összetettebb probléma, mint önmagában az inkubátor kérdése, amelyre a híradások jelenleg fókuszálnak. A kutatás ennél átfogóbb céllal készült: "felhívja a figyelmet arra, hogy a megelőző programok, stratégiák, protokollok nélkülözhetetlenek a gyermekelhagyás és a hozzá kapcsolódó krízishelyzetek megoldásához" - jegyezte meg az ÁNTSZ.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon e szakterület, különösen a védőnői szolgálat feladatait olyan jogszabályok foglalják keretbe, amelyek a Daphne-program összefoglalójában kiemelt célokon is jóval túlmutatnak. "A magyar védőnői szolgálat Európában egyedülálló tevékenységet végez" - szögezte le az ÁNTSZ.

    Az ÁNTSZ egyetért azzal, hogy a felvetett kérdésekkel foglalkozni kell, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a gyermekelhagyás kezelésére. Ennek érdekében már korábban javaslatot tettek egy szakmaközi inkubátor-munkacsoport kialakítására is, amely a Daphne-program eredményeit, javaslatait összevethetné az európai gyakorlatokkal, a magyarországi inkubátorprogram eddigi tapasztalataival, valamint a magyarországi társadalmi-gazdasági körülményekkel.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2012.09.21 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Inkubátoros csecsemők - Elindult a Babales program

    Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő programot a budai Szent János Kórház.

    Minden harmadik örökbefogadható gyermek fogyatékossággal él

    A gyermekotthonokban 6500 gyermekből 1800 sajátos nevelési igényű. Évente átlagosan 800 örökbefogadás történik, ebből csupán 10 a fogyatékos gyermek.

    Kisfiút találtak a Borsod megyei kórház inkubátorában

    Újszülöttet találtak a Borsod–Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főportája előtt elhelyezett csecsemőmentő inkubátorban, a nagyjából egynapos kisfiú a Csillag Ulrik nevet kapta – tájékoztatta Nagy Gábor, az egészségügyi intézmény orvosigazgatója szombaton az MTI-t.

    Oltalomkápolna Litéren újszülöttek megmentéséért

    Oltalomkápolnát épített újszülöttek megmentéséért a litéri római katolikus egyházközség. A kezdeményezők azt remélik, hogy az oltalomkápolna segítséget nyújt a nehéz helyzetbe jutott anyák számára – mondta el az MTI-nek a projektkoordinátor.

    Új mentő a koraszülötteknek

    Inkubátor, lélegeztetőgép, betegmonitor és fűthető betegellátó hely is van az új, 27 millió forint értékű, koraszülötteket ellátó mentőautóban.

    Kétszázmilliót meghaladó fejlesztés valósul meg a Zala Megyei Kórház koraszülött részlegén

    A súlyos állapotú újszülöttek, kissúlyú koraszülöttek gyógyulását, magasabb szintű egészségügyi ellátását szolgálja a Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósuló, 205 millió forintot meghaladó fejlesztés - közölte az osztályvezető főorvos Zalaegerszegen csütörtökön sajtótájékoztatón

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.