Megmentett élet, új család

Szerző: MTI

A magyarországi egészségügyi intézmények bejárata közelében elhelyezett inkubátorok megmentett emberéletet, s egyúttal olyan családot jelentenek, ahol az örökbefogadás volt a gyermekvállalás egyetlen lehetséges útja - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A Népszabadság kedden írt arról, hogy az Európai Unió Daphne-programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, amelyeket Magyarországon is alkalmaznak. Herczog Mária, a jelentés egyik készítője a lapnak elmondta: semmi sem bizonyítja, hogy ezek segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

A lap által idézett becslés szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki, 1996 óta pedig mindössze negyven gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban.

Az ÁNTSZ közleményében kifejtette: az egészségügyi szolgáltató által működtetett inkubátorban anonim módon lehet újszülöttet elhelyezni, ez egyben az örökbefogadáshoz való hozzájárulás szándékát is jelzi.

Az ÁNTSZ a témával kapcsolatban kiemelte: a Daphne-programban vizsgált gyermekelhagyás sokkal összetettebb probléma, mint önmagában az inkubátor kérdése, amelyre a híradások jelenleg fókuszálnak. A kutatás ennél átfogóbb céllal készült: "felhívja a figyelmet arra, hogy a megelőző programok, stratégiák, protokollok nélkülözhetetlenek a gyermekelhagyás és a hozzá kapcsolódó krízishelyzetek megoldásához" - jegyezte meg az ÁNTSZ.

Magyarországon e szakterület, különösen a védőnői szolgálat feladatait olyan jogszabályok foglalják keretbe, amelyek a Daphne-program összefoglalójában kiemelt célokon is jóval túlmutatnak. "A magyar védőnői szolgálat Európában egyedülálló tevékenységet végez" - szögezte le az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ egyetért azzal, hogy a felvetett kérdésekkel foglalkozni kell, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a gyermekelhagyás kezelésére. Ennek érdekében már korábban javaslatot tettek egy szakmaközi inkubátor-munkacsoport kialakítására is, amely a Daphne-program eredményeit, javaslatait összevethetné az európai gyakorlatokkal, a magyarországi inkubátorprogram eddigi tapasztalataival, valamint a magyarországi társadalmi-gazdasági körülményekkel.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Szobatisztaság: mikor és hogyan?

A hozzátáplálás után, talán a szobatisztaságra nevelés a másik olyan "mumus", ami igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Az alábbiakban...

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Életmentő krízisinkubátorok: Mi...

Napjainkban már minden megyében található kihelyezett krízisinkubátor. A szerkezet célja kettős. Egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.