Forradalmian új koraszülött-ellátás Zalában

MTI-Press
megjelent:

Évente több mint félszáz másfél kiló alatti súllyal, idő előtt világra jött csecsemő életét mentik meg a Zala Megyei Kórház koraszülött osztályán. Orvosok, ápolónők hónapokon keresztül együtt küzdenek a mamákkal és a babákkal az életben maradásért.

Az osztályon alapítványt hoztak létre, hogy biztosítani tudják a legkorszerűbb orvosi műszereket, anyatejjel táplálják már a 600-800 grammos újszülötteket is. Puha textilből "fészket" készítenek a kicsiknek, az édesanyáknak lehetőséget biztosítanak arra is, hogy szinte az első pillanattól kezdve együtt lehessenek újszülöttjeikkel.

A koraszülött gyerekekről

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!
A koraszülött gyerekekről bővebben>>

Az orvostudomány az elmúlt évtizedben a koraszülött ellátásban érte el az egyik legnagyobb technikai fejlődést - mondja Gárdos László, az osztály főorvosa. Részben ennek is köszönhető, hogy Magyarországon az elmúlt években az európai uniós átlag alá, öt ezrelékre csökkent a csecsemőhalálozás, Zala megyében pedig még ennél is alacsonyabb, három ezrelék a statisztikai átlag.

A főorvos szerint nem lehet előre megjósolni, hogy hol van az életben maradás határa. Tíz, tizenöt évvel ezelőtt az egy-másfél kilós babáknak is kevés esélyük volt, most 95 százalékuk életben marad, jó életminőségben élhet. Az orvostudománynak és a technikai fejlődésnek köszönhetően az 500-700 grammos babáknál is 50-60 százalékos túlélést sikerült elérni. A zalaegerszegi kórházban 23. hétre született, 400 grammos baba életét is sikerült már megmenteni.

A koraszülöttek ellátása azonban komplex feladatot jelent. Idő előtt, éretlenül születnek meg, az agytekervények még nem alakultak ki, bőrük vékony, "átereszti" a vizet.

Nem tudott kifejlődni az emésztőrendszerük, és a szemük sem alakult ki tökéletesen. Korábban ez gyakran okozott vakságot, de még a legkorszerűbb ellátás mellett is kialakulhatnak súlyos szemészeti szövődmények.

A depressziós kismamák korábban szülnek

Egy új, 791 terhes nő bevonásával végzett vizsgálat eredménye szerint a depressziós kismamák esetében sokkal nagyobb a koraszülés valószínűsége, mint a nem depressziósok esetén, és ez a rizikó a hangulat romlásával tovább nő. A tanulmány szerint azoknak a kismamáknak, akik kora terhességük alatt depresszióval küzdöttek, kétszer nagyobb a kockázatuk a koraszülésre.>>

Gyenge az immunrendszerük, ezért számukra életveszélyes lehet egy olyan fertőzés is, amely normál csecsemőnél csak egy alacsony hőemelkedést okoz. Éretlen a légző rendszerük is, ezért lélegeztető gépre kerülnek.

Évtizedekkel ezelőtt a kezdetleges, "durva" lélegeztető készülék szinte "szétszaggatta" a babák tüdejét, ma már érzékenyebb, "gyengéd" módszerek vannak: elektronikus eszközökkel figyelik a babák minden spontán lélegzetvételét. Rendelkezésre állnak olyan eszközök is, amelyek folyamatosan alkalmazkodnak a körülményekhez, és légvételenként változtatják a paramétereket.

Forradalmi eljárás

A koraszülöttek kevés időt töltöttek még az anyaméhben. A "meleg magzatvízből" a koraszülött osztályra kerülnek, ahol fény van, folyamatosan csipognak a gépek, a monitorok, amitől nyugtalanná válnak. Ezért ha az anyaméhet nem is lehet teljesen reprodukálni, de amennyire csak lehet, megpróbálják a környezetet "újszülöttbarátabbá" tenni. A csipogókat a legalacsonyabb zajszintre állítják, letakarják a monitorokat, és ha mód van rá, az inkubátort is, hogy ne zavarja őket a fény. Az egy kiló alatti csecsemőknek puha textilből "fészket készítenek", ami megnyugtatja őket - sorolja Gárdos László.

Hozzáfűzi, hogy a korszerű műszerezettség, a bababarát környezet mellett azt is sikerült elérni, hogy a koraszülött osztályon a babák közel 90 százaléka anyatejes táplálást kap, ami még az "egészséges" újszülött osztályokon is kiemelkedő eredménynek számít.

Túlélési esély

Genetikai oka is lehet annak, hogy Magyarország Európában az egyik legrosszabb helyen áll a koraszülöttek számának tekintetében - mondta a Független Hírügynökségnek Nobilis András gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája idén 5. alkalommal rendezte meg szombaton a Koraszülöttek Napját.
Már 430 grammos koraszülött túlélésére is vany esély>>

A koraszülötteket az általános gyakorlat szerint szerte a világban mesterségesen, speciális tápszerekkel vagy vénán keresztül infúziós oldatokkal táplálják - magyarázza a főorvos. - Az anyatejes táplálást már több mint tíz évvel ezelőtt az országban - és talán a világon is - az elsők között vezették be a zalaegerszegi koraszülött osztályon. Akkor ez még forradalminak tűnt, azóta már követendő gyakorlattá vált. A lefejt anyatejet először speciális szondával vezetik a gyomorba, majd pár cseppel szoktatják a babát a szájon keresztüli tápláláshoz.

Közlése szerint a tápszerek mennyiségileg ugyan kilencvenöt százalékban tudják helyettesíteni az anyatejet, minőségi szempontból azonban az összetevőknek kevesebb mint tíz százaléka található meg bennük. Ha az édesanya szoros kontaktusban van a gyermekével, "naprakészen" termel ellenanyagot, amelyet az anyatejjel átad a gyermekének.

Az anyatej az újszülött "legfőbb immunszerve": megtalálhatók benne az immunsejtek, amelyek a gyógyszereknél értékesebb védelmet nyújtanak a kórokozók ellen, de tartalmaznak növekedési hormonokat, szem- tüdőfejlődést elősegítő védőfaktorokat is.

Reális tájékoztatás

Tudományosan is többszörösen igazolt tény, hogy az anyatej nélkülözhetetlen és pótolhatatlan a csecsemők, így a koraszülöttek számára is - hangsúlyozza a főorvos. Ugyanakkor az anyatej-elválasztás nagymértékben függ az anya lelkiállapotától, egy apróbb konfliktus miatt is csökkenhet vagy elapadhat a tej.

A szoptatásról

Az anyatej minden, a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és - ami szintén nagy előnye - mindig "kéznél van". Mindezeken túl pedig messze többet jelent a csecsemő táplálásánál, fontos lelki kapocs az anya és gyermeke között.
A szoptatásról>>

A gyermeke életéért aggódó édesanya a legnagyobb tragédiát, feszültséget éli át. Érzelmileg, intellektuálisan minden anya más és más szavakat ért meg, nincs folytonosság, napról napra változik a lelkiállapotuk, egyik nap bizakodóbbak, másik nap elkeseredettebbek. Az orvosok feladata, hogy fenntartsák a reményt, erőt adjanak a küzdelemhez, miközben a veszélyekről is folyamatos, reális tájékoztatást kell nyújtaniuk.

Egy 500-600 grammos csecsemő megszületése után nem lehet azzal megnyugtatni az édesanyát, hogy minden rendben van, nincs semmi baj, amikor a 24 hétre született csecsemők 70-80 százalékánál komplikációk léphetnek fel.

A koraszülött osztályon az édesanyák hónapokon keresztül a gyermekük mellett lehetnek. A közelség növeli a baba életben maradási esélyét, a csecsemők többsége megnyugszik, néha mosolyog az édesanya jelenlététől.

Gárdos László felhívja a figyelmet arra, hogy az anyák az intenzív részen két óránként látogatják a babákat, megérinthetik, simogathatják, beszélhetnek, énekelhetnek hozzájuk. Amikor már nincs szükség gépi lélegeztetésre, infúzióra, a karjukba vehetik, ringathatják őket. Az országban szinte egyedülállóként koraszülött rooming (baba-mama) rendszer is működik, így ha a baba már nem igényel intenzív ellátást, a súlya is gyarapodott, eléri az egy kilogrammot, akár a nap 24 órájában is együtt lehetnek.

Az egy kilónál kisebb súllyal világra jött koraszülöttek csak hosszú hónapokig tartó ápolás után hagyhatják el a kórházat. A kórházban töltött idő alatt szinte hozzánőnek az intenzív osztályon dolgozó nővérekhez, akik - váltva egymást - a nap minden percében a beteg csecsemők mellett vannak, születésüktől kezdve végigkísérik életük első, legkritikusabb hónapjait.

Emlékeznek rájuk, örömünnep van az osztályon, ha az egykori koraszülöttek négy-öt év múlva látogatóba érkeznek - idézi fel a főorvos. Az 5-10 évvel ezelőtt, 500-1500 grammal született gyermekek a báli közönséget is elbűvölték, amikor a koraszülött mentő alapítvány jótékonysági rendezvényén műsort adtak, szavaltak, énekeltek, táncoltak.

Az osztályon született és időközben felcseperedett gyermekeknek egyébként koraszülött (Perinatális Intenzív Centrum) PIC-niket is rendeznek majd május végén a Gábárti-tó mellett.

(MTI-Press)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.