Bőrbetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Bőrbetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-09-29 17:03

A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2022-06-27 04:36

A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV-sugárzásnak való krónikus kitettségben.

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás

WEBBeteg, otvenentul.hu
2022-06-25 12:21

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.

Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-06-18 21:41

A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek!

Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2022-06-12 10:33

Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

Betegápolási tanácsok felfekvésben szenvedőket gondozóknak

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-06-01 13:03

A felfekvés vagy más néven decubitus vagy nyomási fekély a bőr és a bőr alatti szövetek lokális sérülését, illetve a tartós nyomás, nyíróerő, súrlódás vagy ezek kombinációja által okozott szövetelhalást jelenti. Legtöbbször tartósan ágyban fekvő beteg ápolása során merül fel.

A furunkulus megelőzése és kezelése

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-05-24 05:03

A furunkulus (furunculus) és a karbunkulus (carbunculus) a szőrtüszőkre lokalizálódó mély, esetenként kifejezett fájdalommal kísért gennyet ürítő bőrelváltozás.

A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-05-18 14:33

A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellenük védekezni.

Narancsbőr elleni orvosi tanácsok

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
2022-05-14 09:33

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. Már egy egész sereg cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémán, a narancsbőr eltüntetésére igyekszik megoldást találni.

Milyen napvédő terméket válasszunk?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-08 11:36

A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?