Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.

Ide sorolhatók az antidepresszánsok, az antibiotikumok, az altatók, a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a hormon- és vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények.

A jól bevált gyógyszer is okozhat meglepetést

Tartós gyógyszerszedőként arról is ajánlatos tájékozódnia, hogy az adott készítmény(ek) mellett egyáltalán szabad-e a napon tartózkodni? Egyes medicinák (például a májgyógyszerek) szedésekor ez kifejezetten ellenjavallott.

Bármilyen régen szed is valamilyen gyógyszert, jó, ha újra átböngészi a patikaszerhez mellékelt betegtájékoztatót, illetve gyógyszerésszel vagy a kezelőorvossal konzultál. Ha a folyamatos gyógyszerszedésre szorulók táborába tartozik, utazás, nyaralás közben se hagyjon ki egyetlen pirulát sem. Különösen érintett lehet, ha szív-érrendszeri problémái vannak vagy cukorbeteg.

A nagy hőség, a hirtelen időjárás-változás, az akklimatizálódási problémák alaposan igénybe veszik a szervezetet, így a patikaszer elhagyásának súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Ha vízhajtó tabletták szedését rendelte el az orvos, konzultáljon vele mind a folyadékpótlásról, mind a szervezet kálium-, nátrium-egyensúlyának megőrzési módjairól.

A leggyakoribb módon érzékenyítő anyagok és előfordulásuk
Külső fényérzékenyítő anyagok
Előfordulásuk
Eozin Színezett dekorkozmetikumok (rúzsok, szemhéjfestékek, körömlakkok, stb.)
Fluoreszcein
Bengáli rózsaszín
Akridinfestékek
Psoralen Növényi nedvek, terápiás fényérzékenyítők
Kumarin, furokumarin Növényi nedvek, parfümök
Pézsma Parfümök, illatosított kozmetikumok
Ámbra
Triclosan "Antibakteriális" szappanok, fehérítők
Hexachlorophen
Retinoidok Egyes pattanásellenes készítmények
Benzoilperoxid

Ne nyaralás előtt váltson!

Ha – valamilyen okból – a nyaralás, utazás előtt ír fel új gyógyszert a kezelőorvos, különösen indokolt, hogy tartózkodjon a közvetlen napsugárzástól, mert nehezen lehet elválasztani a napfény által „előhívott” allergiás tüneteket az új gyógyszer mellékhatásaitól.

Megannyi gyógyszer nem kívánt hatásai között szerepelnek például a napallergiára emlékeztető bőrkiütések, amelyeket azonban nem a napsugárzás, hanem a szervezet túl heves védekezési reakciója hív elő a gyógyszer valamely összetevőjével szemben. Ráadásul a terápia első néhány hetében a gyógyszer mellékhatásaként megjelenő bőrkiütéseket nagyon komolyan kell venni, vagyis azonnal orvoshoz kell fordulni (a tünetek ugyanis súlyosbodhatnak).

Persze a napozás okozta bőrkiütések is figyelmet érdemelnek, ám laikusként ne vállalkozzon arra, hogy eldöntse, tünetei a napallergiával vagy a gyógyszer mellékhatásával, esetleg gyógyszerallergiával hozhatók-e összefüggésbe.

Bár egyes gyógyszerek hatóanyagai és a napsugárzás „találkozása” igen gyakran „csak” esztétikai elváltozást (hiperpigmentációt) – köznyelven májfoltot – idéz elő, ha többféle gyógyszert szed, a barnás bőrelszíneződést legkönnyebben a napfény kerülésével előzheti meg.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Immunközpont - Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.