Napozás: veszélyek és tanácsok

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez fontos. A fokozatosság elvét és a mértékletességet vallja a WEBBeteg által megkérdezett dr. Sándor Éva bőrgyógyász.

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV-sugárzás leégést, hosszabb távon pedig bőrrákot okozhat, ám jóval kevesebben vannak azok, akik rendszeresen tesznek is a veszélyek ellen. Így látja dr. Sándor Éva bőrgyógyász is, akinek tatai rendelőjét szerdán többen is felkeresték a hosszú hétvége túlzásba vitt napozása után, hólyagok jelentek meg a bőrön, vöröslöttek a páciensek.

Gyulladáscsökkentő kenőcsöket írt fel számukra az orvos, aki úgy véli: fokozatosan kellene a bőrt hozzászoktatni a naphoz, különösen annak kell figyelnie a bőrére, aki idén még nem napfürdőzött. Sajnos az esetek többségében csak a napozást követő este vagy másnap eszmélnek rá az emberek, hogy túlzásokba estek.

Nem javasolja a szakember a napozás előtti szoláriumozást, mert ez álbiztonságot nyújt, a gép fénye nem hasonlítható össze a napfénnyel. Inkább töltsünk kevesebb időt a napon 11 óráig, majd 16 óra után, ezekben az időszakokban gyengébb ugyanis a sugárzás (a leégésért felelős UVB sugarak dél körül a legerősebbek).

Bőrtípus függő faktorszámok

Az 1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le, ők használjanak minimum 40-es fényvédő faktort. A 2. típus először leég, majd lebarnul, számukra a 20-as megfelelő. A 3. típus már ehhez képest jól barnul, nekik a 10-es faktorszámú is elegendő. A 4. típus szinte sohasem ég le, az 5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók, a 6. típus a fekete bőrűeké. Ők 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszámot válasszanak.

A fák árnyékában a legbiztonságosabb

Ne feledkezzünk el a fényvédő krémekről, illetve a fejfedőkről sem. Minél világosabb a bőrünk színe, annál lassabban kell növelni a napozással töltött időt. A bőrtípusunknak megfelelő krémet használjunk, pici gyermekeknél a 40-es, 50-es faktorszámút ajánlja a bőrgyógyász több alkalommal is egy nap. Emellett figyelve a sapka és a fehér színű, könnyű ruha viselésére, a kicsik bőre ugyanis nagyon érzékeny, még alacsony a védekező képességük.

Jó, ha tudjuk, hogy a homok és a beton növeli az UV sugarak hatását, a víz is visszaveri a napfényt, ezért fokozatos figyelem szükséges a lubickolók esetében. A nap visszavert fénye az ernyő alatt is égethet. Sportolásnál pedig arra figyeljünk, hogy az izzadással lekerül a fényvédő krém a testünkről, gyakrabban kell azt pótolni.

A komolyabb bőrsérülés, például a hólyagos leégés orvosi felügyeletet igényel, nem szabad otthoni szerekkel ápolgatni, takargatni. A legsúlyosabb esetről van szó, ha a leégéshez napszúrás is társul, amely fejfájást, szédülést eredményez.

A leégés veszélyei

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek. Hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is. Ha a házi praktikák segítségével nem sikerül a napégést helyrehozni, orvosa az alábbi gyógyszerek felírásával segíthet Önnek.

Nem szteroid gyulladásgátló készítmények. A nem szteroid gyulladásgátlók csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot, ami különösen jótékony hatású a tünetek kezdetekor. A vényköteles nem szteroid gyulladás gátlók erősebb hatásúak, mint a vény nélkül kaphatók. Minden nem szteroid gyulladás gátló irritálhatja a gyomrot és a beleket.

Corticosteroid gyógyszerek. A corticosteroid tartalmú gyógyszerek, például a prednison felgyorsítja a bőr gyógyulását és csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot. Ezeket nem túl gyakran írják fel, mert a gyógyszer csak 24-48 órán keresztül hat a napégést követően. A corticosteroid gyógyszerek alkalmazását nem javasolják súlyos égések esetén, mert fokozza az elfertőződés kockázatát.

Bővebben: A leégés veszélyei

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg szerkesztőség
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.