• A bőrgyógyászat újdonságai

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón.

    A „Bőrgyógyász találkozó a kapcsolat jegyében” című szakmai továbbképzésen a dermatológia aktualitásait és a Bőrgyógyászati Klinikán elérhető diagnosztika és terápiás újdonságokat ismerhették meg a régió bőrgyógyászai. A több évtizedes múltra visszatekintő regionális tudományos találkozón bemutatták többek között a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék munkatársai által kidolgozott új módszert is, amely a krónikus csalánkiütéses betegségek pontosabb diagnosztizálását teszi lehetővé. Az eljárást sikeresen alkalmazzák a Klinikai Központban és cél, hogy bekerüljön a hazai gyakorlatba.

    Hirdetés

    A csalánkiütésben szenvedő betegek gyakran keresik az okokat, elkezdenek például diétázni, de ha ismerjük a pontos diagnózist, akkor megfelelő kezelést tudunk biztosítani. A krónikus csalánkiütéses betegek terápiájában előrelépést jelent a biológia terápia, ami a Klinikai Központban is elérhető - tájékoztatott az újdonságokról Remenyik Éva.

    Bővebben A csalánkiütés

    A Bőrgyógyászati Klinika igazgatója arról is beszámolt, hogy a jövőben milyen terápiás lehetőségeket kínálnak a súlyos atopiás dermatitisben szenvedő betegeknek.

    Mostanáig nem igazán tudtunk megfelelően hatékony és kevés mellékhatással járó kezelést nyújtani ezeknek a betegeknek, de végre új készítmények várhatóak. Ezek egyelőre, többek közt a Debreceni Egyetemen is zajló, klinikai vizsgálatok útján érhetőek el az érintettek számára - mondta a szakember.

    A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke által szervezett szakmai napon az atopiás dematitis kezelésének legmodernebb lehetőségei mellett előadást tartottak a rosacea klinikai diagnosztikájában megjelenő új szemléletről, szó esett az anyajegyszűrés eredményeiről, aktuális kérdéseiről is, valamint nyíregyházi és miskolci szakemberek osztották meg a nemibetegségek ellátásával kapcsolatos tapasztalataikat.

    A résztvevők megismerhették a bőrgyógyászatban használt úgynevezett „in vivo” képalkotó technikákat, annak kapcsán, hogy a jövőben egy pályázatnak köszönhetően új, speciális optikai tomográffal bővül a klinika eszközparkja.

    Ilyen berendezés még sehol sincs Magyarországon, használatával a bőr könnyen hozzáférhető és élőben nyerhetünk adatokat a szerkezeti változásairól. Elsősorban a hám eredetű daganatok ellátása, valamint megelőzésben fogjuk alkalmazni a klinikumban és a kutatásban egyaránt - fogalmazott Remenyik Éva.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2018.03.27 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    Mi a teendő rovarcsípés-allergia esetén?

    Ismert allergia esetén azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte! A nem allergiás betegeknél a legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére, ám az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget!

    Orbánc: Tünetek és kezelés

    Az orbánc néha összetéveszthető más betegségek tüneteivel, mint az allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad. Az orbánc - bár baktériumok okozzák - másokra nézve nem fertőző.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Az angioödéma tünetei és okai

    Angioödéma során a bőrön keletkező kiütések mellett a végtagok, az arc (a szemek környékével, az ajkakkal vagy nyelvvel) duzzadása alakul ki, légzési és nyelési nehézséggel. Az első látásra is ijesztő tünetek rövid időn belül életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek vagy fertőzések következtében.

    Autoimmun hólyagos bőrbetegségek: Pemphigus és más kórképek

    Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése. A pemphigus csoportba tartozó kórképek közül a leggyakoribb a pemphigus vulgaris, amikor a bőr felületén laza falú, könnyen felszakadó, savós bennékű hólyagok alakulnak ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.