• Urticaria világnap először Európában

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Főként fiatalokat és nőket érint a viszkető, rendszeresen visszatérő krónikus csalánkiütés. A betegség világnapjához a Bőrklinika is csatlakozott.

    - A csalánkiütés, vagy orvosi nyelven urticaria hirtelen fellépő, heveny viszketéssel, égő érzéssel, időnként fájdalommal járó, látványos bőrtüneteket adó betegség – kezdi Szegedi Andrea egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékének vezetője elmondja: a betegség akut formájával minden ötödik ember találkozik az élete során, míg a rendszeresen visszatérő krónikus urticaria a népesség egy százalékát érinti, és nagyban rontja az életminőséget. A betegség kezelése és a további vizsgálatok szempontjából fontos a két forma elkülönítése, valamint a megfelelő információnyújtás a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek  is – véli a professzor.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hozzáteszi, a főként fiatalok és nők életét megkeserítő betegség érintéssel nem terjed. Az akut kór kialakulásának hátterében állhat felső légúti vagy emésztőszervi vírusfertőzés, élelmiszerekkel vagy gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység, de gyakori az ismeretlen okú akut csalánkiütés is. Míg a krónikus urticariát okozhatják autóimmun reakciók, krónikus gócfertőzések és gyulladások, vagy gyógyszerekkel, élelmiszerekkel összefüggésbe hozható úgynevezett pszeudoallergiás reakciók. Emellett a bőrrel érintkező fizikai ingerek is előidézhetik – példaként a hideget, a meleget, a nyomást, a dörzsölést, a vizet és a napfényt említi az allergológus.

    Európai kezdeményezésre idén először több országban rendezik meg október 1-jén az urticaria világnapot.  A programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinikája és a Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke is.

    A nő, aki allergiás a vízre

    A ritka betegség neve aquagenic urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Michaela Duttonnál az után jelentkezett, hogy életet adott gyermekének. A nő, aki allergiás a vízre>>

    (Debreceni Egyetem)

     

    Legutóbb frissült: 2014.10.01 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az akut és krónikus csalánkiütés

    A nyugati típusú életmódot folytató országokban a lakosság több mint 20 százaléka allergiás. Az allergiások részben bőrgyógyászati tünetekkel járó betegségben szenvednek, például ekcéma, akut és krónikus csalánkiütés, ételérzékenység, ételintolerancia, kontakt dermatitisz vagy gyógyszerérzékenység.

    A csalánkiütés lehetséges okai - Az orvos válaszol

    Tisztelt Szakértő! Május óta krónikus csalánkiütésem van, kórházban is voltam, nem tudtak semmit megállapítani, mert szteroidokat kaptam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A csalánkiütés

    Valószínűleg csalánkiütések jelentek meg Önön, amennyiben bőrén viszkető, vörös duzzanatok alakultak ki, jellemzően égő érzéssel és fájdalommal párosulva, amelyek 24 órán belül eltűnnek, majd napokig más-más bőrfelületen jelennek meg. A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozások egyike. Mi okozza, és hogyan diagnosztizálható?

    A csalánkiütés kezelési lehetőségei

    A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagy kihívást jelent azonban, hogy az esetek jelentős részében nem sikerül azonosítani a kiváltó okokat, továbbá a betegek egy része nem reagál a hagyományos kezelésekre (terápiarezisztens).

    Csalánkiütés sokkhatás következményeként? - Az orvos válaszol

    Hároméves kisfiam egyik éjjel leesett az emeletes ágyról. Reggel viszketés jelentkezett a lábszárán és délutánra megjelentek a kiütések, főleg a végtagokon, de a törzsén, arcán is előfordultak. A gyerek tudtommal nem allergiás semmire, soha nem volt kiütése, csecsemőként sem, szinte kizártnak tartjuk az ételallergiát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.