Ikreken vizsgálnak anyajegyet Szegeden

Független Hírügynökség
megjelent:

Az ikrek anyajegyeit vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán - írja a Délmagyarország. Mivel a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat egyre gyakoribb ifjúkorban is, ezért december óta 70 - 1974 után született - ikerpárt kutattak fel.

Segítségükkel január óta kutatják, hogy mitől alakulhatnak ki a rosszindulatú bőrdaganatok. Az anyajegyek kialakulásáért több tényező is felelős: hormonális, alkati, környezeti behatások és a genetikai tényezők.

Az ikrek genetikai állománya hasonló, ugyanolyan környezetben szocializálódnak. Vagyis a gyermekkori behatásaik majdnem ugyanazok, ezért ők a legtökéletesebb vizsgálati alanyok ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen tényezők és hogyan befolyásolják az anyajegyek kialakulását - mondta a lapnak dr. Csoma Zsanett a kutatásban résztvevő egyik orvos.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat során megszámolták, hol és hány anyajegy található az ikreken. A szabálytalan formájúakat lefotózták. Ezután allergológiai, szemészeti és DNS-vizsgálaton is részt vettek a testvérpárok. Az ikreket folyamatosan ellenőrzik az orvosok.

(FH)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Milyen kapcsolatban állnak? Hogyan alakul ki a méhnyakrák?

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.