Ikreken vizsgálnak anyajegyet Szegeden

Szerző: FH

Az ikrek anyajegyeit vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán - írja a Délmagyarország. Mivel a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat egyre gyakoribb ifjúkorban is, ezért december óta 70 - 1974 után született - ikerpárt kutattak fel.

Segítségükkel január óta kutatják, hogy mitől alakulhatnak ki a rosszindulatú bőrdaganatok. Az anyajegyek kialakulásáért több tényező is felelős: hormonális, alkati, környezeti behatások és a genetikai tényezők.

Az ikrek genetikai állománya hasonló, ugyanolyan környezetben szocializálódnak. Vagyis a gyermekkori behatásaik majdnem ugyanazok, ezért ők a legtökéletesebb vizsgálati alanyok ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen tényezők és hogyan befolyásolják az anyajegyek kialakulását - mondta a lapnak dr. Csoma Zsanett a kutatásban résztvevő egyik orvos.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat során megszámolták, hol és hány anyajegy található az ikreken. A szabálytalan formájúakat lefotózták. Ezután allergológiai, szemészeti és DNS-vizsgálaton is részt vettek a testvérpárok. Az ikreket folyamatosan ellenőrzik az orvosok.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Basalioma - A leggyakoribb...

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.