Ikreken vizsgálnak anyajegyet Szegeden

Szerző: FH

Az ikrek anyajegyeit vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán - írja a Délmagyarország. Mivel a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat egyre gyakoribb ifjúkorban is, ezért december óta 70 - 1974 után született - ikerpárt kutattak fel.

Segítségükkel január óta kutatják, hogy mitől alakulhatnak ki a rosszindulatú bőrdaganatok. Az anyajegyek kialakulásáért több tényező is felelős: hormonális, alkati, környezeti behatások és a genetikai tényezők.

Az ikrek genetikai állománya hasonló, ugyanolyan környezetben szocializálódnak. Vagyis a gyermekkori behatásaik majdnem ugyanazok, ezért ők a legtökéletesebb vizsgálati alanyok ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen tényezők és hogyan befolyásolják az anyajegyek kialakulását - mondta a lapnak dr. Csoma Zsanett a kutatásban résztvevő egyik orvos.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat során megszámolták, hol és hány anyajegy található az ikreken. A szabálytalan formájúakat lefotózták. Ezután allergológiai, szemészeti és DNS-vizsgálaton is részt vettek a testvérpárok. Az ikreket folyamatosan ellenőrzik az orvosok.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Livedo reticularis

A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a...

A vazelin mint a bőrápolás...

A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső...

Basalioma - A leggyakoribb...

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.