• Az asztma kezelésének irányelveit módosítani kell?

    Szerző: MTI

    Az asztma optimális kezelési eljárásának kidolgozása érdekében végeztek vizsgálatot amerikai kutatók, eredményeik nyomán valószínűleg módosítani kell a betegség kezelésének általános irányelveit.

    A sok beteget érintő, súlyos betegségek kezelése ma a nemzetközi orvosszövetségek világszerte elfogadott, a legelismertebb és legmegbízhatóbb vizsgálatok eredményein alapuló gyógyítási irányelvei szerint történik. Az asztmás betegek kezelésére az általánosan alkalmazott eljárás mintegy húsz éve került az orvosi gyakorlatba.

    Hirdetés

    A statisztikai becslések szerint ma mintegy 300 millió ember, köztük sok gyermek asztmás. Csak az Egyesült Államokban 24 millió ilyen beteg él. A magyarországi adatok szerint 2011-ban mintegy 250 ezer asztmás beteg szerepelt a nyilvántartásban, de valójában ennek akár a duplája is lehet a betegségben szenvedők száma.

    Homer A. Boushey és munkatársai több tüdőgyógyászati klinika betegeiből 342 rendszeres ellenőrzés alatt álló, enyhén asztmás felnőttet vizsgáltak. Valamennyi beteg folyamatosan az általánosan javasolt, naponta kétszeri szteroid belégzést kapta.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Véletlenszerű kiválasztás szerint a betegcsoportot három részre osztották. Az első alcsoport tagjainak gyógyszerezését a jelenleg javasolt technika szerint végezték, amit hat hetenként orvos is ellenőrzött. A második alcsoportba került betegek gyógyszeradagolását ugyancsak hat hetenként orvosi vizsgálat szerint alakították, minden esetben légzési próba eredményétől függően.

    A harmadik betegcsoport csak akkor kapott szteroid befúvást, ha asztmás rohama volt. A megfigyelési idő végén a szakemberek azt tapasztalták, hogy azok az asztmás betegek, akik nem használták rendszeresen a gyógyszer befúvására mindig náluk lévő műszert, csak akkor, ha ténylegesen szükségük volt rá, ugyanolyan jól érezték magukat, mint folyamatosan kezelt társaik.

    A műszeres mérések tanúsága szerint sem volt különbség a naponta kétszer, kötelességszerűen gyógyszert belélegző betegek és a csupán alkalomszerűen befújó csoport tagjai között.

    A dolgozatot a Journal of the American Medical Association szakfolyóirat közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.09.22 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

    Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

    Az asztma kezelési lehetőségei

    A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek eldönteni, hogy az Ön esetében a kor és a betegség súlyossága függvényében melyik kezelési lehetőség a legmegfelelőbb.

    A gyermek asztmájának kezelése az iskolában

    Amennyiben gyermekénél asztmát diagnosztizáltak, bizonyára tudja, milyen nehéz a tünetek kezelése az iskolában. Ezért is fontos a tanárok beavatása, még enyhe asztma esetén is.

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

    Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

    A várandósság fokozza az asztmás tüneteket

    Az asztmában szenvedő nők mintegy harmadának romlik az állapota a várandósság idején, gyakran fulladás, nehézlégzés, asztmás roham is jelentkezik náluk – mondja Dr. Tamási Lilla, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.