• Szén-monoxiddal a tüdőért?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxid (az autók kipufogója és a rossz gázkazánok által termelt veszélyes gáz) segíthet az asztma és egyes krónikus tüdőbetegségek tüneteinek enyhítésében, állítja egy kutatás, melyet a hollandiai Groningen orvosi egyetemén végeztek.

    A vizsgálatban a BBC News beszámolója szerint 18 ember vett részt, akiknek két órán keresztül nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxidot juttattak a szervezetébe négy egymást követő napon. Amikor a kutatók egy bizonyos sejt szintjét vizsgálták a szervezetben, mely a gyulladást okozza a tüdőben, azt tapasztalták, hogy annak száma átlagosan harmadával csökkent a kísérletben résztvevőknél, ráadásul a tüdejük ellenállóbbnak bizonyult egyes irritáló vegyszerek hatásaival szemben.

    Hirdetés

    A tanulmányt a New Scientist című magazin adta közre, az orvoscsoport pedig újabb vizsgálatokat tervez nagyobb létszámú résztvevő közreműködésével.

    Kétségeket okozhat a módszer biztonságát illetően, hogy nagyon pici a különbség a mérgező és a tüdőbetegséget enyhítő mennyiség között, mely jelentősen megnehezíti a páciens számára biztonságos szén-monoxidérték eltalálását.

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Módosítva: 2008.04.26 11:56, Megjelenés: 2008.04.26 11:56
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Mit tegyünk, ha kimaradt az asztma gyógyszer?

    Mit tegyünk, ha a gyógyszerszedésben kimarad néhány alkalom, pótoljuk-e és ha igen, hogyan az elfeledett gyógyszert?

    Asztmavilágnap - Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon

    Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség; itthon évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak - hívják fel a figyelmet szakemberek az asztma világnapján.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA