Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-06-08 03:03

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek már több európai országban is megjelentek.

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

Dermatica - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
2022-05-23 18:33

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-04-29 18:33

Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A legelterjedtebb allergiatípusok

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2022-04-18 09:33

A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

A folytonos stressz felerősíti az allergiás tüneteket

Budai Allergiaközpont
2022-04-16 13:04

Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. A tudatos életvezetés és a stresszcsökkentő technikák segíthetnek.

A túlzott sterilitás allergiához vezethet

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-03-17 15:06

Napjainkra általánosan elterjedt az az elmélet, hogy a túlzott sterilitás, az allergizáló faktoroktól való nagymértékű óvakodás nem segíti elő az allergia kialakulásának csökkenését, sőt, az allergiára való hajlamot fokozza.

Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok, kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-02-13 17:03

Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
2022-02-07 07:36

Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

Víz okozta csalánkiütés, avagy vízallergia

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-02-05 19:03

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria) a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája, melyben vízzel történő érintkezést követően kiütések jelennek meg a bőrön. Ez a fizikai okok miatt jelentkező csalánkiütések egyik formája, ami viszketéssel és égő érzéssel társul.

Miért veszélyes az anafilaxia? Hogyan kell kezelni?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra és Dr. Szabó Zsuzsanna
2022-01-24 13:03

Az anafilaxia súlyos, életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció. Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan kezelendő? Hogyan lehet megelőzni? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.