Allergia - Élet betegséggel cikkek

Allergia - Élet betegséggel cikkek

Ételallergia vagy ételintolerancia?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-12-14 05:03

Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-06-08 03:03

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek már több európai országban is megjelentek.

Implantátumra vár? Műtét előtt végeztessen fémallergia-vizsgálatot!

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus
2022-05-27 22:03

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az allergia, az nemcsak költségesebb, de igen fájdalmas következményekkel jár a páciens számára.

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

Dermatica - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
2022-05-23 18:33

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

Budai Allergiaközpont - Dr. Pintér Judit, allergológus
2022-05-15 13:33

A szénanátha jellegzetes, tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli.

Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2022-05-07 11:36

A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

Miért ne egyen almát, ha allergiás a nyírfapollenre?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
2022-05-03 17:03

Évről évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus
2022-04-14 11:03

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2022-02-25 14:33

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok, kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-02-13 17:03

Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

Tejallergia - Ki segít a diagnózis után?

Budai Allergiaközpont - Sasvári-Szekeres Anita, dietetikus
2022-02-09 03:03

A tejallergia egyike a leggyakoribb gyermekkori allergiáknak. A gyerekek többsége a harmadik születésnap környékére kinövi a betegséget, ám az addig tartó időszakban sok kérdés felvetődik a szülőkben. Ezekről beszélgettünk Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával.