Tabletta formájú immunterápia az allergia kezelésére

Medipress
megjelent:

A pollen vagy poratka által kiváltott szénanáthaszerű allergiát hatásosan lehet immunterápiás tablettákkal vagy cseppekkel kezelni, állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint ez az új módszer vonzó alternatívát nyújt az immunterápiás injekció helyett a gyerekek számára.

Az allergia által okozott szénanátha-szerű tüneteket általában antihisztaminokkal és kortikoszteroidokkal enyhítik. Amennyiben ezek a kezelések hatástalannak bizonyulnak, az orvos immunterápiás deszenzibilizáló (elérzéktelenítési) kezelést javasolhat, mely során a páciens a nagy mennyiségű allergén anyagot (ez váltja ki az allergiát) kap.

Az immunterápiát hagyományos módon injekcióval végzik, de az allergéneket az új eljárás révén most már tabletták, vagy cseppek formájában is a szervezetbe lehet juttatni. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az új immunterápiás módszer segítségével az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás tünetei jelentős mértékben csökkentek, ráadásul az eljárásnak kevés mellékhatása van.

Suzana Radulovic, a londoni St. Thomas kórház allergiás kutatórészlegének munkatársa, és a tanulmány egyik szerzője szerint az új immunterápiás eljárás vonzó alternatívát nyújthat a gyerekek részére az oltás helyett. „Bizodalomra ad okot, hogy a gyerekek esetében is a felnőttekéhez hasonló hatásfokkal működik a kezelés.” - mondja Radulovic.

(Medipress)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.