• Minden ötödik ember allergiás?

    Szerző: MTI - Ántsz

    A pollenszezonok kétharmadában a levegő napi pollenkoncentrációja olyan magas, hogy a magyar lakosság felének, tehát mintegy ötmillió embernek tüneteket okoz - közölte Páldy Anna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese szerdán.

    Az éves pollenszezon zárása alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: idén március közepén indult el az igazi szezon, ami október közepére már szinte mindenhol lecsengett. Hangsúlyozta: a szezon ugyan rövidebb volt, összességében viszont magas maximum értékeket produkáltak. A parlagfű pollenszórását 1992 óta mérik az úgynevezett aerobiológiai hálózattal. Idén Nyíregyházán mérték parlagfű pollen esetében a valaha mért legmagasabb napi pollenkoncentrációt - emelte ki, hozzátéve, hogy Nyíregyháza eléggé fertőzött terület, e tekintetben négyszer volt vezető a közelmúltban, ezért erre a régióra kiemelt figyelmet kell fordítani.

    Hirdetés

     Milyen volt a 2010-es pollenszezon?


    A pollenszezon egymástól jól elkülönülő két részre osztható: a tavaszi fák, illetve a nyári gyomok pollenszórására. Előbbit elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, míg utóbbit a csapadék, a hőmérséklet és a gyomirtás együttesen. A minden allergiásnál erős tüneteket kiváltó nagyon magas (100 pollenszem/m3/nap feletti koncentráció) pollenterhelésű napok az országos átlag alapján augusztus 15-től szeptember 15-ig tartottak. Az éves összpollenszám érték (7647) országos átlagban kissé magasabb az előző évben mértnél (7371). Az összpollen terhelés 2010-ben Nyíregyháza környékén volt a legmagasabb, ezt Debrecen és Békéscsaba környéke közelítette meg. A legkevésbé magas terhelést a Nyugat-magyarországi régióban és Salgótarján körzetében mérték. Összességében a 2010. évi pollenszezon nem sokban tért el az előző két évtől, viszont a 2005-2007. évi szezonhoz képest jelentősen magasabb terhelést mutatott. Milyen volt a 2010-es pollenszezon? - Olvasható az Ántsz jelentésében

    A pollenszezont az időjárás és a csapadék befolyásolja, minél enyhébb a tél, annál hamarabb indul be a szezon - mondta Páldy Anna. Az allergiát okozó növények közül leggyakrabban a parlagfű, az éger és mogyoró okoznak problémát.

    Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2000-es évek óta egyre divatosabbak a citrus és tiszafélék, pedig ezek is rendkívül allergének, így nagy terhet jelentenek a lakosságnak.

    Páldy Anna szerint a parlagfű okozta "össztársadalmi jellegű problémát" rövid távú akciókkal nem lehet megoldani. Kifejtette: csak egy 15-30 évig tartó átgondolt mezőgazdasági és erdőgazdasági gyakorlattal, lakossági parlagfű elleni akciókkal kiegészítve lehet megszüntetni ezt a problémát.

     A sajtótájékoztatón Paller Judit, országos tiszti főorvos elmondta: több év után az idei volt az első év amikor szolgálat nem kapott kormányzati támogatást a pollencsapdák és egyéb eszközeiket működtetéséhez, valamint hogy a népegészségügyi program részeként ambicionálják az önkormányzatokat és a civil szervezeteket, hogy a parlagfüvet irtani kell.

    Természetesen ettől függetlenül idén is voltak ilyen programok, amelyeket saját forrásból, az önkormányzatok és a civilek segítségével finanszíroztak.  Paller Judit kiemelte: a magyar lakosság 20-25 százaléka, minden negyedik-ötödik ember allergiás. A gyógyszeres kezelése, valamint a tünetek enyhítése komoly ráfordítást igényel, amihez az államnak komoly részesedést kell vállalnia és máshonnan kell elvonnia az ehhez szükséges forrásokat - tette hozzá az országos tiszti főorvos.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.17 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mindenre allergiás vagyok - allergia tanácsadás poliallergiásoknak

    Ha Önnek akkor jelentkeznek az allergiás tünetei, amikor bizonyos ételeket fogyaszt, jóllehet nincs pollenszezon, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia áll a tünetek hátterében. Ez éppen elég indok arra, hogy az allergológussal együttműködve derüljön ki, hogy az allergénnek melyik molekulája okozza a fő gondot a szervezetében.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Rossz hír az allergiásoknak

    Az Országos Közegészségügyi Intézet másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt, mivel a parlagfű komoly tüneteket okozhat az allergiásoknak.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    A pollenek miatt erősödnek az ekcémás tünetek

    Pollenszezonban a tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel járó szénanátha mellett gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus elmondta, hogy a légúti panaszok mellett a pollenek fokozhatják az ekcémás tüneteket is.

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások