Ételallergia - Sok a tévedés

Budai Allergiaközpont
megjelent:

Az ételallergia öndiagnózisa a legtöbb esetben téves megfigyelésen alapul. Így azonban a tüneteket kiváltó valódi betegség megállapítása és kezelése elmarad.

Az elmúlt időszakban egyre többen vélik úgy, hogy bizonyos ételekre allergiásak, ezzel pedig szükségtelen korlátok közé szorítják étkezési szokásaikat.-derül ki a Portsmouth Egyetem kutatói által végzett felmérésből.

Probiotikumok
Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják. Probiotikumokról részletesen

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a brit felnőttek több, mint 20 százaléka gondolja úgy, hogy ételallergiától, vagy ételintoleranciától szenved. A valós adatok alapján azonban ez a felnőtt korú lakosság mindössze 2 százalékánál igazolható. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szigetországban milliók vonnak meg maguktól bizonyos ételeket, minden orvosi javaslat nélkül.

A kutatásból az is kiderül, hogy a brit lakosság több, mint fele véli úgy, hogy a lisztérzékenység egy gyakori betegség.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2009-ben a férfiak és nők többsége a búzát jelölte meg, mint a leggyakoribb ételallergiát kiváltó allergént. A valóságban azonban a lisztérzékenység még ritkábban fordul elő, mint a mogyoró, tojás és tejallergia.

Lisztérzékenység - Óvakodjon az öndiagnózistól!

Az ételallergia tünetei
Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás.
Az ételallergia tünetei

Látható ellentmondás van tehát az ételallergiák gyakoriságának vélt és valós adatai közt.

A lisztérzékenység öndiagnózisa oda vezet, hogy egyre többen vonnak meg maguktól feleslegesen bizonyos ételeket.

A búza alapú táplálékok fontos részét képezik a britek táplálkozásának, jellemzően a lakosság 76,4 százaléka fogyaszt belőlük egyszer, vagy többször is a nap folyamán.

A haspuffadásról bővebben
A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. A haspuffadásról bővebben

Búzát olyan hétköznapi fogások tartalmaznak, mint a kenyér, a tésztafélék, kekszek és sütemények, melyek elhagyásával az egyén táplálkozása jelentősen beszűkültté válhat.

A búzából készült fogások elhagyásával fontos tápanyagokat vonnak meg szervezetüktől, a felesleges diéta pedig életminőségüket és társas kapcsolataikat is negatívan befolyásolja.

Az ételallergia öndiagnózisa a legtöbb esetben téves megfigyelésen alapul. Így azonban a tüneteket kiváltó valódi betegség megállapítása és kezelése elmarad.

Minden az allergiáról
Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Amennyiben tehát úgy véljük, hogy tüneteinket valamely étel fogyasztása okozza, ne kezdjünk szükségtelen diétába.

A szakorvos feladata, hogy a tünetek alapján a betegséget diagnosztizálja.

Ha a tünetek hátterében valóban ételallergia, vagy intolerancia áll, a kezelőorvos segítségünkre lesz a személyre szabott és minden szükséges tápanyagot tartalmazó diéta összeállításában is.

(allergiakozpont.hu)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.