• Hogy a jövő nyár ne az allergiáról szóljon

    Szerző: Budai Allergiaközpont

    Az október közepe számos allergiától szenvedő beteg számára jelent felüdülést. A leggyakoribb allergén, a parlagfű virágzása a végéhez közeledik, így búcsút inthetünk a tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással járó kellemetlen tüneteknek.

    A tavasztól-őszig tartó pollenszezon évről-évre egyre több ember számára jelent megpróbáltatást, korosztályra való tekintet nélkül. A magyar lakosság ötöde szenved az allergiás nátha tüneteitől. A lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. Az első tüneteket sok esetben egyszerű náthaként kezeljük. Aztán az orrfolyás, tüsszögés továbbra sem szűnik, s ekkor sejteni kezdjük, ez bizony allergia.

    Intő jelek

    A tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, orr-, torokviszketés, esetleg köhögés, sípoló légzés, fulladás allergiás betegséget jelezhetnek. A tünetek kialakulásához nem csak a külső levegőben található allergének járulnak hozzá, de fokozott érzékenység jelentkezhet a lakáson belüli allergénekkel - háziporatka, háziállatok szőre, penészgomba - szemben is.
    Amennyiben a következő kérdések bármelyikére igennel felel, célszerű allergia tesztet végeztetnie.

    Hirdetés

    A tünetek évről évre ugyanabban az időszakban jelentkeznek?

    • A panaszokat zárt térben, szőnyegpadlós helyiségben, régi szőnyegek, kárpitozott bútorok közt tapasztalja?
    • A tünetek házi kedvenc (kutya, macska, hörcsög), vagy más állat közelében alakulnak ki?
    • Gyakran tartózkodik nedves, penészes helységben és a felsorolt tünetek jelentkeznek?
    • Előfordult, hogy rovar- méh, darázs, lódarázs- csípése után a szúrás helyén 12cm-nél nagyobb átmérőjű duzzanat keletkezett, a testét kiütések lepték el, arca, szeme, ajkai, torka vizenyősen megduzzadt, köhögés, sípoló légzés jelentkezett, vagy eszméletvesztéssel járó súlyos rosszullét lépett fel?

    Kezeléssel a szövődmények elkerülhetők

    Ön allergiás?


    Ha Ön allergiás, akkor a WEBBeteg heti rendszerességgel frissülő Pollennaptára biztosan a segítségre lesz!

    Dr. Balogh Katalin, allergológus elmondta, az allergiás tünetek kezelése célirányos, egyénre szabott terápiával valósulhat meg. A betegség nem csak kellemetlenséggel jár, de nagy mértékben befolyásolja az egyén életminőségét is. A nem megfelelően kezelt beteg éjszakai, nyugodt pihenése sem biztosított, emiatt nappal is rosszabb a koncentráló-, teljesítőképessége.

    Szakszerű ellátás mellett megakadályozhatóak, de legalábbis idejében felismerhetőek a leggyakoribb allergiás szövődmények: az asztma, orrpolip, arcüreggyulladás-utóbbi gyakori szövődménye az allergiás náthának.

    Pollenszezon után fontos az allergia szűrés

    Az allergia szűrésére leggyakrabban használt vizsgálati módszer a bőrteszt. Kivitelezésénél az allergén kivonatát helyezik a bőrre, majd a bőrt megkarcolva elősegítik, hogy az allergén érintkezhessen a szaruréteg alatti szövetekkel. Ezek után mérik a bőrön kialakuló allergiás tünetek mértékét. A vizsgálatot a pollenszezon utáni időszakban ajánlott elvégeztetni, mivel szezonban tüneti gyógyszert szed a beteg, ami a bőrtesztet is befolyásolja.

    Másrészt magas az ellenanyag szint, ezért erőteljesebb reakció előfordulhat, mindenképpen fokozott óvatosság indokolt. Bőrteszt általában 4 éves kortól végezhető, kisebb, 2 év alatti gyermek esetében vérvizsgálattal mutatható ki egy esetleges allergiás megbetegedés.

    A megoldás: immunterápia

    A már gyakorlott allergiásoknak sem kell a jövő tavaszra orrcseppel és zsebkendővel készülniük, amennyiben immunterápiás kezelésen vesznek részt. Az eljárás lényege, hogy a beteg azt az anyagot kapja először egészen kis mennyiségben, majd folyamatosan emelve az adagot, amelyre allergiás. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kezeléssel már a következő nyárra jelentős javulást érhetünk el. A teljes kúra időtartama 3 év, két éve fennálló allergiás betegség és 5 éves életkor felett alkalmazható. Nyírfa allergiások kezelése most, októberben kezdődik, a parlagfű allergia terápiája decemberben indul.

    Külföldi szakirodalmi adatok alapján az immunterápia hatékonyan csökkenti az allergiás keresztreakciók tüneteit is, akár a kezelés első évétől kezdődően. Sikeres terápia esetén a nyírfa pollen allergiás betegnek nem kell tartania az alma, cseresznye, őszibarack fogyasztásától. A parlagfű allergiásoknak sem kell többé kerülni a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, vagy banánt.

    (Budai Allergiaközpont)

    Legutóbb frissült: 2008.10.08 11:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Allergia - A hajlam örökölhető

    A gyermekkori allergiák kivizsgálásakor gyakran derül fény a családon belüli halmozódásra. A statisztikák szerint 50-80 százalékban fordulhat elő azoknál a gyermekeknél a betegség, akiknél az egyik vagy mindkettő szülő szintén allergiás.

    Miért kell kezelni a szénanáthát?

    A szénanátha krónikus betegség, amit komolyan kell venni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.