Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása

Szerző: Országos Közegészségügyi Intézet

Pollenjük már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék virágporára érzékenyek - ha eddig még nem tették meg - keressék fel kezelőorvosukat!

Az allergiás betegek pollenterhelésének csökkentésért mi magunk is tehetünk, ha a fűnyírásra, kaszálásra idejében, illetve rendszeresen sort kerítünk, és ezzel korlátozzuk a pázsitfűfélék virágzatának kialakulását. Virágzó gyep kaszálásakor javasolt a megfelelő szűrővel ellátott pormaszk viselése. A napokban a nyárfaszösz is szállni kezdett - ez azonban, a közhiedelemmel ellentétben nem allergizál, akinek ebben az időszakban allergiás tünetei jelentkeznek, nagy valószínűséggel a pázsitfüvek pollenjére érzékeny.

Bővebben Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

A tavasszal virágzó szélbeporzású fák pollenszezonja hamarosan véget ér, bár egyes fajok - például a nyír, a kőris, a tölgy - pollenje még okozhat tüneteket. Nem jelentős allergén, de nagy mennyiségben szóródhat helyenként a fenyőfélék pollenje, ami halványsárga por formájában időnként nagyobb mennyiségben ülepedhet ki a levegőből.

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Olvasson tovább! Tudjon meg többet az allergiáról!

(Oszágos Közegészségügyi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.