Kutatás a parlagfű visszaszorításáért

Szerző: Független Hírügynökség

Nemzetközi kutatóprogramot indítana a parlagfű visszaszorítására a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Ennek első lépése lehet az a Nemzetközi Parlagfű Konferencia, amelyet első alkalommal rendeznek meg szeptember 10-13 között Magyarországon.

Első alkalommal rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzetközi Parlagfű Konferenciát. Az esemény szeptember 10-13 között lesz az Akadémián 11 ország kutatóinak részvételével.

Parlagfűhelyzet hazánkban

A parlagfű Magyarországon több mint 5 millió hektárnyi terület foglal el, 700 ezer hektár pedig erősen fertőzött. Ez azt jelenti, hogy Magyarország több mint felén megtalálható a gyomnövény.
Magyarországon 2,5 millió ember szenved allergiás tünetektől, amelyet a legismertebb gyomnövény, azaz a parlagfű okoz. A pollenre érzékeny betegek gyógyítása és az ehhez kapcsolódó kár becslések szerint eléri az évi 30 milliárd forintot. Emellett a mezőgazdaságnak is évente 50 milliárd forintnyi kárt okoz a gyomnövény.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta: a helyi kezdeményezésken túlmutató nemzetközi összefogásra, valamint a tudomány, az alkalmazott kutatások és az ismeretek összehangolására van szükség. Ezt szolgálja a konferencia is.

Az akadémia javaslata, hogy költségvetési forrásokból az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, az FVM és az egyetemeken dolgozó szakemberek közösen indítsanak egy átfogó projektet. Azt várják ettől, hogy a parlagfű elterjedtsége és a levegő pollenkoncentrációja 3 éven belül felére csökken.

Visszaszorítható lenne a parlagfű

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy sokat foglalkoztak már technikai és technológiai eljárások kidolgozásával, amivel visszaszorítható lenne a parlagfű, ám eddig igazi áttörést nem értek el.

Évente körülbelül egymilliárd forintot fordítanak parlagfű-mentesítésre. Ez kiegészül olyan forrásokkal, amelyet nagy cégek adnak. Ezek a vállalkozások olyan területekkel rendelkeznek, ahol jelentős problémát okoz a parlagfű - mondta az agrárminiszter.

(FH)

Módosítva: 2008.09.09 19:59, Megjelenés: 2008.09.09 19:59
Címkék: MTA, Parlagfű, Pollen
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Újra itt a parlagfű szezon!

Az utóbbi hetekben fokozatosan emelkedett a levegőben lévő pollen mennyisége. Hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a...

Pollennaptár

A magyarországi allergén növények virágzási periódusai.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.