• 28 hektárral kevesebb fertőzött terület

    Szerző: Független Hírügynökség

    Idén 14 települést tisztított meg az allergén gyomnövényektől a Schering-Plough "Segítő Partner" Program - mondta a Független Hírügynökségnek Kollár Bence koordinátor.

    A világ egyik vezető gyógyszergyára által életre hívott munkacsoport a legfertőzöttebb helyeken 2 hektárnyi területet kaszált le önkormányzatonként. Zeher Margit allergológus szerint minden ilyen kezdeményezésre szükség van, mert javult ugyan a pollenkoncentráció, de az ország továbbra is erősen szennyezett.

    Hirdetés

     Információk allergiásoknak


    A Schering-Plough programjában részt vevő önkormányzatokat a 2007-es ÁNTSZ pollen-jelentés alapján választották ki. A költségeket a gyógyszercég állja, a városvezetőknek csak azt kellett eldönteniük, hol kaszáljon a munkacsoport.

    Kollár Bence elmondta: hosszútávú akciót terveznek, hiszen drasztikusan nőtt az allergiások száma az utóbbi években. A kéthetes kampány végén az abban részt vevő hét fűkasza a 14 önkormányzat között talál új gazdára. A kampány vasárnap Budapesten, a XXII. kerület egyik parlagfűvel benőtt területén kezdődött.

    Lassan, de javul a helyzet

    Zeher Margit allergológus azt mondja: a magyar lakosság 20 százaléka szenved valamilyen allergiától (többnyire parlagfűtől), ezért minél nagyobb területeket kell megtisztítani a virágzás előtt. A levegő pollenkoncentrációja jobb, mint öt évvel ezelőtt, de továbbra sem ideális.

    A legutóbbi, 30. heti pollenjelentés szerint a parlagfű pollen-koncentrációja jelenleg alacsony, a pázsitfűfélék, a gombák és a csalánfélék értéke viszont továbbra is nagyon magas.

    (FH)

    Módosítva: 2008.08.03 12:40, Megjelenés: 2008.08.03 12:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?

    Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.

    Küszöbön az idei parlagfű szezon

    A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

    Parlagfű helyzetkép: egyre több allergiás beteg

    A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja allergiás tünetek jelentkezését. A szakember szerint a védekezés kulcsa - a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.

    Parlagfű: jótékony és hasznos növény?

    Az interneten kering egy levél, amelynek írója azt taglalja, a parlagfű mennyire egészséges és intelligens növény. Annak fényében, hogy minden lehetséges fórumon ennek ellenkezőjéről hallani, érdekes állításokat tartalmaz, mind orvosi, mind növénytani szempontból.

    Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

    Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.