A platán és a komlógyertyán pollenje magas mennyiségben van jelen

Szerző: WEBBeteg - Országos Környezetegészségügyi Intézet

Orrfolyás, viszkető szem és kaparó torok. Sokaknak ismerősek az allergiás nátha - szénanátha - tünetei. Mire számíthatnak a napokban az allergiás betegek?

A platán már országszerte virágzik, pollenje az elkövetkező napokban sokfelé magas, sőt esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen. A nyír pollenszórása lecsengőben van, pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakul, bár még helyenként elérheti a magas szintet.

Elkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, a magas szintet elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészen érheti el. A gyertyán, a dió, a kőris, a fűz, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen, illetve kis mennyiségben a bükk, az ostorfa és a juhar pollenszemei is előfordulnak.

Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása is, de virágporuk egyelőre csak minimális koncentrációt ér el. Jelentős mennyiségben van jelen az újonnan megjelent komlógyertyán (Ostrya carpinifolia) erősen allergén pollenje a levegőben.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja a lakosság, illetve a kerttervezők, kertészeti szakemberek figyelmét, hogy a jövőben lehetőleg kerüljék a faj telepítését. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony.

Mi váltja ki a panaszokat?

A problémát valójában nem a méhek és lepkék által szállított virágporok okozzák. Az allergiás reakciót a fák, füvek, és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi idézik elő, amiket a szél akár 400 km-es távolságba is elszállíthat. A szélmegporzású növények gyakran óriási mennyiségű pollent termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapad, és előidézi a kellemetlen tüneteket.

Hasznos tippek pollenallergiásoknak

Néhány jótanács azoknak, akik allergiásak, érzékenyek a pollenre és persze azoknak is, akiknek a környezetében él ilyen ember. Apró dolgokkal is nagyban megkönnyíthetjük életünket. Hasznos tippek pollenallergiásoknak>>

(WEBBeteg összeállítás, Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

A pollenek fogékonyabbá tehetnek a...

A virágpornak való kitettség érzékenyítheti, fogékonyabbá teheti az embert a COVID-19 kialakulására - derül ki egy március 9-én publikált...

Víz okozta csalánkiütés avagy...

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria) a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája. Vízzel történő érintkezést követően kiütések...

Érdemes beltéri légtisztító...

Manapság sokat lehet olvasni a beltéri légtisztítás fontosságáról. Mi a véleménye, érdemes légtisztító berendezést vásárolni a különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.