• 20 év alatt közel háromszorosára nőtt a lisztérzékeny gyerekek száma

        Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

        Az Archives of Disease in Childhood folyóiratban megjelent adatok alapján, az Egyesült Királyságban élő gyermekek 1 százaléka érintett lehet. A kutatás szerint a betegszám emelkedése elsősorban lányoknál, a 2 év feletti gyermekek körében jelentős.

        A kutatók a The Health Improvement Network (THIN) anonimizált adatbázisát felhasználva összesítették 2 063 421 gyermek adatait. Születéstől 18 éves korig 1247 gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenységet. A betegség előfordulását tekintve a nemek közt jelentős különbséget figyeltek meg: 53 százalékkal gyakoribb lányok, mint fiúk körében. A számottevő eltérés akkor sem változott, amikor 1993 és 2012 között a fiúknál 39 százalékos emelkedés következett be. A lányoknál ugyanis ez idő alatt a betegség diagnózisa duplájára emelkedett.

        Lisztérzékeny betegek táplálkozása

        Ez a betegség sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszűntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése. Lisztérzékeny betegek táplálkozása>>

        A nemek közti különbségnél is nagyobb eltérés mutatkozott a betegség életkorok szerinti megjelenésében. A csecsemők és kisgyermekek esetében döntően nem változott az előfordulása, de a 2 év felettiek esetében közel háromszorosára emelkedett. 2008-2012 között 75 százalékkal több 2 évesnél idősebb gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenység, mint 1993-1997 között.

        A kutatást végző orvosok szerint a diagnosztizált esetek számának emelkedése a betegség jobb megismerésének is köszönhető. Az elmúlt években nőtt a szülők tájékozottsága, így korán felismerik a tüneteket és időben orvoshoz kerülnek a kis betegek. Erről számolt be dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is.

        „Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt: a négy év alatti gyermekek körében 5-8 százalékos a táplálékallergia előfordulása. Az elmúlt években valóban sokat javult a helyzet, a betegségre utaló tüneteket a szülők is ismerik, az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények is megelőzhetők.”

        Hirdetés

        A cöliákia tünetei csecsemő- és gyermekkorban: hasmenés, zsírszéklet, hasi fájdalmak, a fejlődés lelassulása, súlycsökkenés. A soványság mellett feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. Az első tünetek rendszerint a glutén tartalmú ételek bevezetését követően pár hónappal jelentkeznek.

        Ha a lisztérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre, ami hiányállapotok (tápanyag- és vitaminhiány) kialakulásához vezet.

        A betegség vérvizsgálattal diagnosztizálható. A cöliákiára jellemző ellenanyagok vérből történő kimutatása nagyon fontos, mert nagyon gyakran a cöliakia nem a leírt jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Számolni kell azzal, hogy cöliakia bármely életkorban kialakulhat és előfordulhat, hogy csak alacsony növés, a nemi érés késése, vagy felnőtteknél meddőség, indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet. Ezeknél a krónikusan fennálló, a szokásos kezelésre nem reagáló kórképeknél a cöliakia vizsgálata, és a megfelelő diagnózis felállítása óriási horderejű, hiszen megváltoztatja az illető életét. A felismert cöliakia megfelelő kezelése a glutén tartalmú élelmiszerek teljes elhagyása.

        (orvostkeresek.hu; forrás: www.allergiakozpont.hu)

        Módosítva: 2015.04.20 23:23, Megjelenés: 2015.04.20 23:23
      • Cikkajánló

        Neuropátiára utaló jelek

        Neuropátiára utaló jelek

        Prof. Dr. Barkai László

        Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

        A száraz bőr okai

        A száraz bőr okai

        Dr. Bodnár Edina

        Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.