Táplálékallergia a mindennapokban

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

A diagnózissal a beteg csak tájékoztatást kap, amihez megoldást is kell kínálnunk. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus több évtizede foglalkozik táplálékallergiás betegek kezelésével, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Gyermek-gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja.

Egyre gyakoribb az ételallergia

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. Egyre gyakoribb az ételallergia - mi az oka?>>

A Szakmai Biztosság tagjaként a közelmúltban egy új, a táplálékallergiások mindennapjait megkönnyítő kezdeményezéshez, a Mentes és Finom védjegyprogramhoz csatlakozott.

Megközelítőleg hány embert érint valamilyen táplálékallergia Magyarországon?

- A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség, a betegek számáról pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre. A nemzetközi felmérések szerint, az európai lakosság 6-8 százaléka valamilyen táplálékra igazoltan allergiás, de ennél jóval nagyobb számban vannak azok, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után.

A táplálékallergia egyetlen kezelési módja, ha a beteg nem fogyasztja azt az összetevőt, ami a tüneteit előidézi. Odafigyeléssel ez az otthoni környezetben biztonsággal megvalósítható, gondot rendszerint az éttermekben, cukrászdákban, pékségekben, kávézókban vagy pizzériákban fogyasztott ételek allergénmentessége szokott okozni.

2014. december 13. óta életbe lépett az allergének jelölésére vonatkozó törvényi szabályozás. Milyen tapasztalatok érkeznek a betegektől, hogyan látja, sikerült az érintettek részére a gyakorlatban is megvalósítani a pontos tájékoztatást?

Ételallergia már csecsemőkorban is

Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz? Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>>

- Az allergének jelölése fontos előrelépés és segítség a táplálékallergiában szükséges diéta betartásához. Újabban éttermekben, hotelekhez tartozó vendéglátóhelyeken, az ételek mellett allergéneket szimbolizáló jelölések vannak az egyes ételek összetételére vonatkozóan. Az étlapon is már sok helyen szerepel, az étel mellett olyan tájékoztatás például, hogy az adott étel laktóz-, gluténmentes, vagy egyéb allergént nem tartalmaz.

Megalakulása óta segíti az Allergiamentes Életért Alapítvány működését, a Mentes és Finom Szakmai Bizottságának tagjaként részt vesz legújabb kezdeményezésükben is. Miért érzi fontosnak a Mentes és Finom védjegyprogramot, miben nyújthat – a törvényben előírtakon túl – plusz segítséget a védjegy a táplálékallergiások számára?

- A táplálékallergiás betegek számára fontos a feldolgozott élelmiszerek allergénmentességének ismerete és azoknak az üzleteknek a listája, ahol ezek biztonságosan beszerezhetők. Ezen túlmenően az éttermek, cukrászdák listájára is szükség van, ahol az allergiások garantáltan a szükségleteinknek megfelelő „Mentes és finom” ételeket, cukrászati készítményeket, tortákat kaphatnak.

Ételallergiás gyermek a családban

Az óvodába, iskolába kerülő ételallergiás gyermekek étkeztetése külön figyelmet igényel. Mire ügyeljen a szülő, ha a gyermek speciális igényei miatt a menza nem jelent megoldást? Ételallergiás gyermek a családban - és azon kívül>>

Ez utóbbiak különösen fontosak a gyermekek számára, akiknél például a születésnapok megünneplésének egyik hagyományos része az ünnepi torta felvágása. A Mentes és Finom fő alapelvét a biztonság jelenti. Biztonság, hogy a védjegybirtokosnál nyugodtan vásárolhasson az érintett ételt, biztos lehet abban, hogy az étel az adott összetevőre mentes.

A Szakmai Bizottság feladata eldönteni, hogy ki kaphat védjegyet. Hogyan zajlik a védjegy odaítélése? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a jelentkezőknek?

- Védjegyet az a jelentkező kaphat, aki vállalja az audit elvégzését, melynek fontos része a keresztszennyeződések elkerülése, kiküszöbölése, az alapanyagok tárolása és az ételek elkészítése közben.

Az audit elvégzését követően, a védjegy odaítéléséről a Szakmai Bizottság dönt, melynek tagjai között helyet foglalnak minőségirányítási szakemberek, élelmiszergyártási szakemberek, orvosok, dietetikusok és vendéglátó ipari szakemberek is. A védjegy 12 hónapra szól, ezt követően az audit ismételt elvégzésével az érvényességet meg kell újítani.

Március végén lezajlott a „Mentes és Finom” Szakmai Bizottságának alakuló ülése. Milyen terveket, célkitűzéseket határoztak meg a jövőre nézve?

- A jövőbeni terv a fenti kritériumoknak és a táplálékallergiások igényének megfelelő ellátó helyek számának növelése, ami biztosítani képes a táplálékallergiások számára a hozzáférést a szükséges ellátáshoz, országos lefedettségben. Jelenleg egy cukrászda auditálása van folyamatban, reményeink szerint hamarosan az első védjegy odaítéléséről is hírt adhatunk.

(orvostkeresek.hu; forrás: www.mentesesfinom.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Prick teszt - bőrpróba allergének...

A prick teszt egyszerű, gyors, megbízható módszer annak kimutatására, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. A vizsgálatot tisztított...

A hőségben is ügyeljünk az...

Az előrejelzés szerint a napokban hazánkba ismét visszatér a kánikula. A nyári hőség idején fokozott figyelmet igényel az EpiPen Junior 150...

Hogyan főzhet tojás nélkül is...

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban...

Immunterápia: biztató eredmények a...

A résztvevő gyermekek a kezelés után panaszmentesen fogyaszthatták, a korábban súlyos tüneteket okozó magvakat. Az immunterápia eredményeiről...

Táplálékallergia gyermekkorban

Csecsemő- és kisgyermekkorban az allergiás megbetegedések leggyakoribb kiváltói a táplálékok. A táplálékallergia tünetei különböző formában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.