• Július 1-től már büntetés jár a parlagfűért

    Szerző: Független Hírügynökség

    Már csak pár nap van a parlagfű virágzásáig, így ismét meghirdetik a hagyományos parlagfű-mentesítő akciót június utolsó hetére. A parlagfű-mentesítő hét után, július 1-től büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek földjén megtalálható a gyomnövény.

    Az akcióhét nyitó rendezvényén a környezetvédelmi miniszter, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Orosz Sándor szocialista politikus és a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója ellenőrzött házakat a III. kerületben, a parlagfű-mentes porták matricát kaptak. A rendezvényen elhangzott az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

    A parlagfű több százezer embernek okoz allergiás panaszokat. Egy hét van a parlagfű virágzásáig. Ez azt jelenti, hogy pár nap múlva a levegőbe kerülnek az allergén anyagok - hívta fel a figyelmet Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

    Hirdetés

    A rendezvényen elhangzott minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

    Az akcióhét arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

    A figyelmeztetés mindenkire ugyanúgy vonatkozik

    Leginkább a mezőgazdasági területeken elszaporodott még a parlagfű, a gazdák figyelmét arra próbálják felhívni például, hogy egy kukoricásban 20 százalékos terméscsökkenést okozhat ez a gyomnövény.

    A zöldtárca vezetője az eredmények között említette, hogy van sok olyan hely, ahol parlagfű-mentes ház matricát tudtak adni. Ahol egy egész utcát parlagfű-mentesítettek, ott táblát helyeznek ki. Reményeik szerint hamarosan "parlagfűmentes település" is lesz - tette hozzá. Tavaly 1554, idén eddig több mint 700 település csatlakozott a gyomnövény elleni mozgalomhoz.

    Szabó Imre szerint az is jelzésértékű, hogy az 1 százalékos adófelajánlásokból csaknem egymilliárd forint érkezett a probléma megoldására.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.24 00:00, Megjelenés: 2008.06.24 00:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    Parlagfű: jótékony és hasznos növény?

    Az interneten kering egy levél, amelynek írója azt taglalja, a parlagfű mennyire egészséges és intelligens növény. Annak fényében, hogy minden lehetséges fórumon ennek ellenkezőjéről hallani, érdekes állításokat tartalmaz, mind orvosi, mind növénytani szempontból.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?

    Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.

    Küszöbön az idei parlagfű szezon

    A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

    Parlagfű helyzetkép: egyre több allergiás beteg

    A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja allergiás tünetek jelentkezését. A szakember szerint a védekezés kulcsa - a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.

    Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

    Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások