• Július 1-től már büntetés jár a parlagfűért

    Szerző: Független Hírügynökség

    Már csak pár nap van a parlagfű virágzásáig, így ismét meghirdetik a hagyományos parlagfű-mentesítő akciót június utolsó hetére. A parlagfű-mentesítő hét után, július 1-től büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek földjén megtalálható a gyomnövény.

    Az akcióhét nyitó rendezvényén a környezetvédelmi miniszter, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Orosz Sándor szocialista politikus és a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója ellenőrzött házakat a III. kerületben, a parlagfű-mentes porták matricát kaptak. A rendezvényen elhangzott az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

    A parlagfű több százezer embernek okoz allergiás panaszokat. Egy hét van a parlagfű virágzásáig. Ez azt jelenti, hogy pár nap múlva a levegőbe kerülnek az allergén anyagok - hívta fel a figyelmet Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

    Hirdetés

    A rendezvényen elhangzott minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

    Az akcióhét arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

    A figyelmeztetés mindenkire ugyanúgy vonatkozik

    Leginkább a mezőgazdasági területeken elszaporodott még a parlagfű, a gazdák figyelmét arra próbálják felhívni például, hogy egy kukoricásban 20 százalékos terméscsökkenést okozhat ez a gyomnövény.

    A zöldtárca vezetője az eredmények között említette, hogy van sok olyan hely, ahol parlagfű-mentes ház matricát tudtak adni. Ahol egy egész utcát parlagfű-mentesítettek, ott táblát helyeznek ki. Reményeik szerint hamarosan "parlagfűmentes település" is lesz - tette hozzá. Tavaly 1554, idén eddig több mint 700 település csatlakozott a gyomnövény elleni mozgalomhoz.

    Szabó Imre szerint az is jelzésértékű, hogy az 1 százalékos adófelajánlásokból csaknem egymilliárd forint érkezett a probléma megoldására.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.24 00:00, Megjelenés: 2008.06.24 00:00
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Koronavírus - A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

    A kezeletlen allergia, az irritált nyálkahártya, a pollenekkel való küzdelem sérülékenyebbé teheti az immunrendszert, és egy vírus is könnyebben megtámadja az embert - mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

    Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

    Cikkünkben nemcsak erre a kérdésre kaphat választ, hanem az allergiások körében a járványhelyzet miatt egyéb, gyakran felmerülő kérdésekre is.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?

    Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.

    Küszöbön az idei parlagfű szezon

    A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

    Parlagfű helyzetkép: egyre több allergiás beteg

    A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja allergiás tünetek jelentkezését. A szakember szerint a védekezés kulcsa - a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.

    Parlagfű: jótékony és hasznos növény?

    Az interneten kering egy levél, amelynek írója azt taglalja, a parlagfű mennyire egészséges és intelligens növény. Annak fényében, hogy minden lehetséges fórumon ennek ellenkezőjéről hallani, érdekes állításokat tartalmaz, mind orvosi, mind növénytani szempontból.

    Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

    Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások