Allergia: a pázsitfű- és csalánfélék okozzák a legtöbb kellemetlenséget

MTI
megjelent:

A pázsitfű- és csalánfélék okozzák most a legtöbb kellemetlenséget az arra allergiásoknál - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának jelentése szerint a hét elején átmenetileg alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától azonban ismét erősödött - írták.

Az eddig beérkezett adatok alapján a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben, koncentrációjuk Budapesten, Miskolcon, Pécsen és Zalaegerszegen is magas szintet ért el. Kis mértékben csökkent a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporát így is jellemzően közepes, illetve a hét közepén Miskolcon és Zalaegerszegen ismét magas koncentrációban monitorozták.

Tüneteket okozó szintet mértek még Miskolcon és Pécsett a bálványfa virágporából, alacsony koncentrációban pedig jelen volt még a csapdákban az útifű, a fenyőfélék, a hárs, a lórom, a libatopfélék, a bodza és az ernyősvirágzatúak pollenje. A kültéri allergén gombák mennyisége közepes, Miskolcon és Szegeden magas, Zalaegerszegen szerdán nagyon magas szintet ért el.

(MTI)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.