Az allergiásoknak télen is lehetnek tüneteik

MTI
megjelent:

Bár a pollenszezon véget ért, az allergiásoknak a tél sem feltétlenül tünetmentes időszak - hívta fel a figyelmet Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese csütörtöki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Mint kifejtette: ilyenkor jellemzően az allergén gombák, a belső térben pedig a háziporatkák, a penészgomba, valamint a háziállatok szőrében lévő allergének okozhatnak tüneteket.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha az előző szezonhoz hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, akkor számolni kell azzal, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat, és az allergiások nagyjából 15 százaléka érzékeny erre az allergén növényre - emelte ki a főorvos.

Rövidebb volt a parlagfűszezon

Páldy Anna elmondta, hogy az elmúlt évekhez képest a pollenszezon korábban kezdődött, de jóval enyhébb volt. Több tavaszi fa is a vártnál korábban virágzott, közülük a juhar, a nyár, a nyír és a platán pollenszórása erősebb volt a tavalyinál. Ezt követően, a májusi nagy meleg következtében korábban beindult a tavaszi gyomok pollenszórása is.

A főorvos megjegyezte, hogy a tavaszi allergének közül a platánra, míg a nyári időszakban a csalánra érzékenyek száma mutatott emelkedést.

A parlagfűszezon az idén lassabban robbant be és gyorsabban lett vége: 55 olyan nap volt, amikor a parlagfű pollenkoncentrációja elérte a tüneteket okozó szintet - mondta a főorvos. A legmagasabb napi parlagfűpollen-koncentrációt augusztus 28-án, Nyíregyházán mérték.

A csúcsérték idén nagyjából a fele volt a 2010-es és a 2011-es maximumnak is. Az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) 9 fokozatából csak a 8. szintű fekete riasztást kellett kiadni - mondta Páldy Anna.

(MTI)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.