• Jelentős pollenszám-növekedés várható

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    A pollenek száma megkétszereződhet az elkövetkező 28 év során. Kutatók szerint 2040-re a mostaniaknál sokkal erősebb allergiaszezonra készülhetünk.

    A klímaváltozás következményei

    A pollenszezon hazánkban február vége-márciustól október közepéig tart. Az időjárás függvényében lehetnek eltolódások, s a közelmúlt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a pollennaptár adataiban egyre több elcsúszás tapasztalható – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

    A klímaváltozás hatására az utóbbi években gyakoriak a hirtelen hőingadozások, nem ritka, hogy a márciusi tavasz – és vele együtt a pollenszezon - is egyik napról a másikra köszönt be. A nyári szokatlan szárazság, hőség szintén megnehezíti a pollenallergiások életét. A változások tehát már napjainkban is megkezdődtek.

    Hirdetés

    Pollenszám az elemzések tükrében

    Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia a 2012-es évet is igen súlyosnak értékeli, az idei extrém meleg időjárás jelentősen megnövelte az allergiások panaszait. A szervezet éves tudományos ülésén azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben nem sok kedvező irányú változás várható e téren.

    Mi az a keresztallergia?


    Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

    A kutatók álláspontja szerint 2040-re a pollenszámok több mint kétszer lesznek magasabbak a jelenleginél. A folyamat létrejötte szinte biztosra vehető az elemzések – gazdasági növekedés, a globális környezeti fenntarthatóság, a szén-dioxid szint mértékének várható növekedésének - függvényében.

    Hatása az egészségre

    A környezeti változásokat az elemzések szerint az allergiások évről-évre egyre inkább érzik majd. Hosszabb pollenszezon várható, melynek kezdeti időpontja is fokozatosan korábbra tolódik. A környezet változásaihoz alkalmazkodva az allergia kezelése is fordulóponthoz érkezik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyszeres kezelés sokak számára mégsem hoz maximális javulást és a betegek életét továbbra is az allergiához való alkalmazkodás határozza meg: gondot okoz a szabadtéri programok szervezése, nem biztosított a nyugodt alvás, a lakás szellőztetése, a kerti munkák elvégzése sokszor napszakhoz kötött. Az ACAAI szakemberei ezért olyan korszerű, hazánkban is elérhető kezelési módot javasolnak, mely hosszútávú megoldást jelent a tünetek ellen.

    Változások a kezelésben

    A tartós megoldás, az immunterápia segítségével valósulhat meg. A kezelés több allergénnel szemben alkalmazható, első lépésben ennek meghatározása történik, allergiavizsgálattal. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. A terápia mellett a vizsgálatok és a tapasztalatok alapján már az első évben is jelentősen csökkenthető az egyéb, tüneti szerek alkalmazása.

    A teljes javulás a terápia végeztével várható, a 3-5 éven át tartó kezelés során a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik. Az ACAAI szakemberei tehát azt javasolják, hogy időben készüljünk fel az előttünk álló változásokra, hogy a kedvezőtlen folyamatok minél kevésbé viseljék meg szervezetünket.

    (orvostkeresek.hu)
     

    Legutóbb frissült: 2012.11.24 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Allergia - A hajlam örökölhető

    A gyermekkori allergiák kivizsgálásakor gyakran derül fény a családon belüli halmozódásra. A statisztikák szerint 50-80 százalékban fordulhat elő azoknál a gyermekeknél a betegség, akiknél az egyik vagy mindkettő szülő szintén allergiás.

    Miért kell kezelni a szénanáthát?

    A szénanátha krónikus betegség, amit komolyan kell venni!

    Allergia gyötri? Így segíthet az allergén immunterápia

    Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.