Jelentős pollenszám-növekedés várható

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

A pollenek száma megkétszereződhet az elkövetkező 28 év során. Kutatók szerint 2040-re a mostaniaknál sokkal erősebb allergiaszezonra készülhetünk.

A klímaváltozás következményei

A pollenszezon hazánkban február vége-márciustól október közepéig tart. Az időjárás függvényében lehetnek eltolódások, s a közelmúlt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a pollennaptár adataiban egyre több elcsúszás tapasztalható – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A klímaváltozás hatására az utóbbi években gyakoriak a hirtelen hőingadozások, nem ritka, hogy a márciusi tavasz – és vele együtt a pollenszezon - is egyik napról a másikra köszönt be. A nyári szokatlan szárazság, hőség szintén megnehezíti a pollenallergiások életét. A változások tehát már napjainkban is megkezdődtek.

Pollenszám az elemzések tükrében

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia a 2012-es évet is igen súlyosnak értékeli, az idei extrém meleg időjárás jelentősen megnövelte az allergiások panaszait. A szervezet éves tudományos ülésén azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben nem sok kedvező irányú változás várható e téren.

Mi az a keresztallergia?

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

A kutatók álláspontja szerint 2040-re a pollenszámok több mint kétszer lesznek magasabbak a jelenleginél. A folyamat létrejötte szinte biztosra vehető az elemzések – gazdasági növekedés, a globális környezeti fenntarthatóság, a szén-dioxid szint mértékének várható növekedésének - függvényében.

Hatása az egészségre

A környezeti változásokat az elemzések szerint az allergiások évről-évre egyre inkább érzik majd. Hosszabb pollenszezon várható, melynek kezdeti időpontja is fokozatosan korábbra tolódik. A környezet változásaihoz alkalmazkodva az allergia kezelése is fordulóponthoz érkezik.

A gyógyszeres kezelés sokak számára mégsem hoz maximális javulást és a betegek életét továbbra is az allergiához való alkalmazkodás határozza meg: gondot okoz a szabadtéri programok szervezése, nem biztosított a nyugodt alvás, a lakás szellőztetése, a kerti munkák elvégzése sokszor napszakhoz kötött. Az ACAAI szakemberei ezért olyan korszerű, hazánkban is elérhető kezelési módot javasolnak, mely hosszútávú megoldást jelent a tünetek ellen.

Változások a kezelésben

A tartós megoldás, az immunterápia segítségével valósulhat meg. A kezelés több allergénnel szemben alkalmazható, első lépésben ennek meghatározása történik, allergiavizsgálattal. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. A terápia mellett a vizsgálatok és a tapasztalatok alapján már az első évben is jelentősen csökkenthető az egyéb, tüneti szerek alkalmazása.

A teljes javulás a terápia végeztével várható, a 3-5 éven át tartó kezelés során a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik. Az ACAAI szakemberei tehát azt javasolják, hogy időben készüljünk fel az előttünk álló változásokra, hogy a kedvezőtlen folyamatok minél kevésbé viseljék meg szervezetünket.

(orvostkeresek.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.