Allergia – Kerülje a kiváltó tényezőket az ünnepek alatt is!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az asztmás betegek, élelmiszer- vagy környezeti allergiában szenvedők számára az ünnepek számos kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért jó, ha előre terveznek – állítják szakértők.
A karácsonyi szezon az allergiában, asztmában szenvedők számára kihívást jelent, ám bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthetik a tüneteiket.

Az élelmiszer allergiások számára az ünnepek azért jelentenek problémát, mert a legtöbb, hagyományosan a karácsonyi szezonhoz köthető étel olyan allergéneket tartalmaz, mint a búza, tej-és diófélék. Ezért a legbiztonságosabb választásnak a natúr, töltelékmentes sült húsok, gluténmentes péksütemények számítanak.

Allergénmentessé teheti a burgonyapürét, ha tej és vaj helyett például húslevest és margarint használ. Amennyiben vendégségben tölti az ünnepeket, jó ötlet, ha felajánlja, hogy saját desszertet hoz, így nem csak besegít vendéglátójának, de biztosra is veheti, hogy Ön is nyugodtan fogyaszthat belőle.

Vendégként - Vendéglátóként

Az asztmásoknak a másoknál való vendégeskedés során számolni kell számos lehetséges környezeti kiváltó tényezővel. Így például a szappan tartalmazhat olyan illatanyagokat, mely allergiás rohamot okozhatnak, ám nagyobb probléma, ha családnál háziállat van. Ebben az esetben kérje meg vendéglátóját, hogy korlátozzák a kutya/macska szobában tartózkodását, és mindenképpen javasolt, hogy legyen Önnél antihisztamin, orrspray, dekongesztánsok vagy egyéb megfelelő asztma gyógyszer.

Abban az esetben, ha Ön a vendéglátó, és asztmás vagy allergiás vendéget vár, alaposan töröljön port, és a vendégnek szánt ágyneműt forró vízben mossa át, hogy kiirtsa a poratkákat. Ha nincs allergénmentes párnája, kérje meg vendégét, hogy hozza magával a sajátját.

Az ünnepekhez kapcsolódóan számos dolog válthat ki allergiás reakciót, de gondos előretervezéssel zökkenőmentessé teheti az ünnepeket.

Allergia


Az allergia a szervezet egy nem megfelelő immunválasza, melyet valójában ártalmatlan környezeti anyagokkal szemben produkál. A válaszreakció, az allergia súlyossága enyhe viszketéstől, náthától, múló bőrkiütésen át súlyos, halálos anafilaxiás reakcióig terjedhet. Miért van egyre több beteg?

(WEBBeteg - Cs. K.,fordító; forrás: healthday.com; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Koronavírus - a szakértő szerint...

A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ...

Asztma - Mikor és miért forduljon...

A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham...

Az asztma okai és rizikófaktorai

Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és...

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek...

A túlsúlyos asztmások betegsége...

Az elhízás egészségre gyakorolt káros hatásairól nagyon sokat lehet hallani mostanában, ám kevéssé hangsúlyozzák a krónikus betegségek...

Hogyan diagnosztizálják az asztmát?

Roham esetén a diagnózis felállítása nem nehéz. Annyira jellegzetes a megnyúlt kilégzés, és a hörgők által kiadott sípoló, búgó hang, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.