Adattárak - Betegségek megértése: tünet cikkek

Adattárak - Betegségek megértése: tünet cikkek

Helicobacter pylori kimutatására alkalmas tesztek

WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
2022-02-15 03:03

Mikor érdemes Helicobacter pylori fertőzés kimutatására irányuló vizsgálatokat végezni? Milyen módszerek állnak rendelkezésre a Helicobacter pylori fertőzés kimutatására? Mire számíthat a beteg, szükséges-e előkészület, hogyan történnek ezek a vizsgálatok? Melyek a hazai gyakorlatban elsődlegesen alkalmazott módszerek? Milyen további tesztek léteznek még?

Triglicerid (neutrális zsírok) - Normálérték és eltérések

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-02-10 11:03

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző.

Kreatin-kináz (CK)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-01-13 05:03

A kreatin-kináz nevű enzim főként a vázizomban, a szívizomban, az agyban és a gyomor-bélrendszerben található meg. Amennyiben a fentiek közül bármelyik sejtjei sérülnek, a bennük levő CK a vérkeringésbe kerül, így onnan kimutatható lesz.

Laborvizsgálati kifejezések

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2022-01-07 14:33

Nagyon sokszor egy-egy vérvizsgálat alkalmával találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyeket előtte még soha vagy nem igazán hallottunk. Most segítünk ezeknek az idegen kifejezéseknek a megértésében!

Gamma-GT (GGT) - Miről informál ez a laboratóriumi paraméter?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-12-22 20:33

A Gamma-GT (teljes nevén gamma-glutamil-transzferáz, rövidített nevén GGT) a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Legnagyobb koncentrációban a vesékben található, azonban a vérben mérhető koncentráció túlnyomó része a májból származik, ezért rendszerint a Gamma-GT laborvizsgálatot a máj és az epeutak vizsgálata során végzik.

Limfocita - Normál, alacsony vagy magas az érték?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-12-16 11:03

A limfociták (lymphocyták) a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 százalékát alkotják. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes elemek a véráramban és a nyirokrendszerben keringenek, miközben a szervezetet folyamatos ellenőrzés alatt tartják.

Diagnosztikai módszerek: a CT-vizsgálat

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István, Dr. Laki András
2021-12-10 07:33

A CT (komputertomográfia) röntgensugárzáson alapuló módszer, melynek során az emberi szervezet vizsgált tájékáról a test hossztengelyére merőleges képszeletek készülnek.

MPV - mean platelet volume

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-12-08 22:03

Az MPV-érték a vérlemezkék (trombociták) méretére, a vérben az átlagos térfogatukra jellemző érték. Az MPV-érték a csontvelőben történő trombocitatermelés mértékét tükrözi.

Körömkaparék-vizsgálat és sebváladék-tenyésztés

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-12-07 22:03

A körömkaparék vizsgálata akkor indokolt, ha felmerül a köröm gombás fertőzésének gyanúja. Sebváladék-tenyésztést abban az esetben szükséges végezni, ha a sebek gyógyulását fertőzés nehezíti.

Diagnosztikai módszerek: az MR

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István, Dr. Laki András
2021-12-03 19:02

Az MR (mágneses rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs ismert káros biológiai hatása az emberi szervezetre. Vannak azonban esetek, amikor nem végezhető el, ezekről cikkünkben még olvashat.