• Adattárak cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus
    2019-10-30 13:03
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Reinhardt István
    2010-08-19 23:11
    Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) vizsgálat az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad információt. Az ERCP tulajdonképpen két vizsgálat, az endoszkópia és a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat egyidejű kombinálása.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István, Dr. Laki András
    2010-06-06 23:10
    A CT (komputertomográfia) röntgensugárzáson alapuló módszer, melynek során az emberi szervezet vizsgált tájékáról a test hossztengelyére merőleges képszeletek készülnek.
    WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
    2009-11-13 11:07
    A retikulocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, melyek már elvesztették magjukat. Normál esetben, a vérben csak kis mennyiségben vannak jelen, a csontvelőből nagyrészt csak érett vörösvértestek kerülnek a keringésbe.
    WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
    2009-11-12 13:42
    A vörösvértestek (VVT) a vöröscsontvelőben képződő alakos elemek. Feladatuk a vérben az oxigén szállítása. Általában közel egyforma méretű és alakú sejtek, átmérőjük kb. 6-8 mikrométer, azonban egyes kórképekben előfordul, hogy változatos méretben és alakban lesznek jelen a vérkeringésben.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
    2009-11-12 13:11
    GPT
    A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2009-11-12 12:22
    A folliculusstimuláló hormon az agyban található agyalapi mirigyben (hipofízis) termelődik. Az FSH és a szintén itt termelődő luteinizáló hormon (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában. A két hormont együttesen gonadotropinoknak nevezzük.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
    2009-11-12 12:04
    A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Borsi Lieber Katalin
    2009-07-02 12:50
    A neutrofil granulocita a vérben, illetve a nyirok- és egyéb szövetekben keringő granulociták egyik fajtája. Nevüket jellegzetes festődésükről kapták, ami fénymikroszkóp alatt válik láthatóvá.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Borsi Lieber Katalin
    2009-07-02 12:30
    A bazofil granulocita a fehérvérsejtek egyik típusa. A csontvelőben termelődő sejtes elemek, melyek feladata az allergiás reakciók kiváltásában, a sebgyógyulásban, az immunvédekezésben van.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2009-07-02 12:25
    A monociták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják, annak 4-6 százalékát képezik.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!