Angiográfiás vizsgálat

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mi az angiográfiás vizsgálat? Milyen esetekben ajánlott elvégezni? Lehetnek-e mellékhatásai? Hogyan zajlik a vizsgálat? Mire kell figyelni angiográfia előtt és után?

Az érrendszer láthatóvá tételére bizonyos esetekben elkerülhetetlen a katéteres érfestés, az angiográfia elvégzése.

Milyen esetekben ajánlott az angiográfia?

Napjainkban leggyakrabban intervenciós beavatkozások (nyitott érműtét nélkül, speciális katéterekkel végzett gyógyítás) előtt, illetve a műtétek precíz megtervezéséhez kerül sor a katéteres angiográfiákra, amelyek a végtagok, a főverőér, a szívkoszorúerek, a hasi nagy erek, a nyaki vagy a koponya ereinek ábrázolására irányulhatnak.

Lehetnek-e mellékhatásai a vizsgálatnak ?

Ritka szövődmény angiográfia esetén a kontrasztanyag-allergia, amely döntően enyhe. Az enyhe panaszok néhány percen belül elmúlnak, illetve gyógyszerekkel könnyen megszüntethetők.

A kontrasztanyag a vesén keresztül választódik ki, ritka esetben - többnyire átmeneti - vesefunkció-romlást idézhet elő. Ennek elkerülésére a vizsgálatot követően el kell fogyasztani az előírt folyadékmennyiséget.

Hogyan zajlik az angiográfia?

Az angiográfia steril műtőben történik, többnyire hanyattfekvő helyzetben. A lágyékhajlatban vagy egy karartéria megszúrását követően megtörténik a katéter bevezetése.

A vizsgálni kívánt érszakasz kezdetéig jutatott katéterből kontrasztanyag-befecskendezésre kerül sor, így kirajzolódnak az erek a készülő röntgenfelvételen. A felvételek elkészülte után a katéter legtöbbször rögtön eltávolításra kerül.

Mire kell figyelni angiográfia előtt?

Bizonyos gyógyszerek szedését abba kell hagyni néhány napig a vizsgálat előtt. Bbizonyos véralvadásgátó gyógyszerek és cukorbetegség kezelésére szolgáló szerek elhagyása szükséges lehet, amelyet pontosan elmond a vizsgálat megbeszélésekor az orvos. Ha bizonytalan a beteg, mindenképpen kérdezzen rá, hogy pontosan mely gyógyszereket kell bevenni és melyeket nem szabad szedni a beavatkozás előtt.

Az érfestés előtt 4-6 órával már tilos enni. A vizsgálat előtti napon bő folyadékfogyasztás javasolt.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Az angiográfiás vizsgálat az előkészítéssel együtt általában 40-60 percig tart.

Mit tegyünk angiográfia után?

A beavatkozás után a megszúrt érszakasz vérzését meg kell akadályozni, erre több módszer létezik (például nyomókötés, varrás). Meghatározott ideig pihentetni kell a szúrt végtagot. A kontrasztanyag kiürülésének segítése érdekében elegendő szénsavmentes, energiaszegény folyadékot kell inni.

A dohányzás senkinek sem ajánlott, a kényszerű pihenő és az érbetegség ijesztő ténye segíthet abbahagyni ezt az ártalmas szenvedélyt.

A hétköznapi tevékenységekhez való visszatérés orvosi tanács betartásával javasolt, hiszen a beavatkozás jellege, az igazolt betegség jelentősen befolyásolhatja, hogy mit szabad csinálni és mit nem.

Azonnal mentőt kell hívni, amennyiben a szúrás helyén vérzést tapasztal, és sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha a katéterezett végtag fájdalmassá válik, illetve elszíneződik, a vizelet mennyisége jelentősen csökkenne vagy esetleg belázasodna!

Az angiográfia speciális formái

Az angiográfia az érrendszer vizsgálatára alkalmas eljárás, melynek több formája van, attól függően, hogy az artériás, a vénás, vagy a nyirokrendszert szeretné-e megfigyelni a szakorvos. Ennek megfelelően megkülönböztetünk arteriográfiát, phlebográfiát (ez jelenti a vénák vizsgálatát), és a lymphográfiát (a nyirokerek megfestését).

Az arteriográfiát elsősorban az agyi erek pontosabb vizsgálatára használják.

Flebográfiát a vénák kontrasztanyagos röntgenvizsgálatát elsősorban vénás megbetegedések (visszértágulat, fejlődési rendellenesség, vénabillentyű-elégtelenség) műtéte előtt végeznek az orvosok.

A lymphográfia a nyirokerek és a nyirokcsomók vizsgálatát jelenti, melyhez szintén kontrasztanyagot használnak. Elsősorban nyirokcsomó-daganatok (lymfómák) esetén alkalmazzák a lymphográfiát a kisebb tumoros gócok kimutatására. Napjainkban csökkent a lymphográfia jelentősége, a modern képalkotó eljárások - CT, MR - visszaszorították alkalmazását.

(Forrás: Független Hírügynökség)

Dr. Molnár Dóra, kardiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.