Mindent a sóról

Amit az életről tudni érdemes az új generációnak - KamaszPanasz

A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Különösen a helytelen sófogyasztás lehet káros. Ebben a cikkben mindent leírok a sóról, és annak egészséges mértékű használatáról.

A só:A kémiában csak nátrium-klorid-ként emlegetjük. Mint nevéből is kiderül két fő alkotó eleme a nátrium, és a klór.

A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos minden ember sokkal több sót fogyaszt el, mint amennyit szabadna. Bár ezt mi nem is érezzük most, majd 10-20 év múlva komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót szervezetedbe.

Most mondhatod magadnak a képernyő előtt, hogy hülyeség, már hogy lehetnél beteg a sótól, de hidd el. A sótól is lehetsz beteg.

Mid lehet a sótól?
Vesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. Ha sok sót fogyasztasz, akkor a vérnyomásod megindul, viszont a veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásképpen a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is juthatsz. Mellékesen, hogyha egy bizonyos idő után nem sikerül kivizelned a darabokat, akkor majd beiktatnak egy műtétet a programjaid közé. Nem hiszem, hogy ez hiányzik akárkinek is, ugye? Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező lenne a napi 3 liter folyadék elfogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kicsi mennyiségben használd a sót!

Magas vérnyomás: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az bekerül a vérbe, a vérnek a tömege megnövekszik, ez pedig bekerül az erekbe. Sajnos a vér tömegével az erek nem tudnak nagyobbodni egy idő után, így pedig kialakul a magas vérnyomás.

Érrendszeri- és szívproblémák:  Ha a vérnyomás nő, akkor az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy. Ám, egy idő után, ahogyan te is öregszel, úgy a szerveid is megöregednek. Utána, ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod milyen, akkor szívproblémáid is lehetnek. A magas vérnyomás gyengíteni szokta a vérereket, tehát oda több lepedék is le tud rakódni ebből következőleg. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor az illető szívinfarktust kaphat, ami halálos is lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Csökkentsd a só fogyasztását!

Hogyha nem szeretnél 50-60 éves korod körül meghalni, akkor érdemes csökkentened a só bevitelét a szervezetedbe. Természetesen teljesen a sót sem szabad megvonni a szervezetedtől, hiszen mint minden ételre, erre is szüksége van a szervezetednek, viszont csak minimális mennyiségben!

--- Gy.A ---

Hozzászólások (0)