• NagyVilág
    Bebe blogja

    Allergia

    Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy mi is az allergia, mik a tünetei, felsorolom leggyakoribb fajtáit, illetve azt, hogy mit tehetünk allergiás tünetek esetén.

    Ha valaki allergiás, a szervezete érzékeny – és ezért reagál – egy vagy több olyan növényi vagy állati anyagra, amelyeknek a legtöbb ember ki van téve a mindennapi életben. Azok az anyagok, amelyek a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki, az allergének. Amikor az allergén bejut az allergiás beteg szervezetébe, az ellenanyagok termelésével védekezik

    Leggyakoribb fajták:

    Szénanátha:

    - A szénanátha megfázásszerű tünetekkel jár: orrfolyás, nyálkahártya duzzanat, tüsszentés, arcüreg fájdalom. A náthával ellentétben ezt nem vírusok okozzák, hanem a környezetünkben található különböző anyagokkal szembeni túlérzékenység. Az allergia lehet szezonális, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, illetve rosszabbodik. Ennek oka leggyakrabban a virágzó fák, füvek, gyomok levegőbe került pollenje. Ha valaki a lakásban található allergénekre érzékeny – ezek leggyakrabban a por, penészgomba, háziállatok szőre – annak akár egész évben lehetnek tünetei.
    Nagyon gyakori betegség, minden 5 emberből egy érintett benne. A szénanátha nagyon kellemetlen tünetekkel jár, de a tüneteket teljesen megszüntetni sosem lehet, bár egyes kezelésekkel sokat segíthetünk rajta. (például megfelelő gyógyszerrel

    Az asztma:

    Asztma akkor alakul ki, ha a tüdőben található hörgők gyulladt állapotba kerülnek. Ilyenkor a hörgők fölösleges nyálkát termelnek, amik elszűkítik a légutat. Ez légzési problémákhoz vezet, az enyhe sípolástól kezdve a súlyos légzészavarokig. Rohamállapot is kialakulhat, és az asztmás roham súlyossága (bár ritkán) akár életet veszélyeztető is lehet.

    Az asztmás rohamot figyelmeztető jelek előzik meg. Fel kell ismerni ezeket, és minél előbb kezelik a tüneteket, annál kevésbé súlyosbodik maga a rohamállapot:
    • Légzési nehézség, sípoló légzés, köhögési rohamok
    • Éjszakai alvászavar, köhögés
    • Mellkasi szorító érzés, fájdalom


    Napallergia:
    Aki napallergiás az tudja, hogy a probléma már az első napsugarakkal feltűnik. A napallergia a bőr fokozott fényérzékenysége, mely öröklődhet is, de a nem megfelelő kozmetikumok és a nap együttes hatása is okozhatják. A napallergia tünetei közé tartozik a leégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, váladékkal és hámlással.


    Ételallergia:
    Most nem taglalnám külön összes fajtáját hiszen rengeteg létezik. Leggyakoribbnak a liszt-, szója-, és tejallergiát mondanám. Akik bármilyen ételallergiában szenvednek, fontos, hogy az adott ételt, vagy összetevőt teljesen mellőzzék étrendjükből, vagy speciális receptekből készült termékeket fogyasszon. Ha mégis valamilyen formában érintkeznének az allergiás reakciót kiváltó termékkel, akkor a tünet súlyosságától függően kúrára van szükség.


    Fémallergia:
    Tünetei egyszerűek, az adott bőrfelületen pír jelentkezik, illetve kellemetlen, viszkető érzéses lesz a bőrödön. Ha fémallergiád van ne kísérletezz, fogadd el, és ne próbálkozz nikkeltartalmú ékszerekkel, mert csak súlyosbíthatják a tüneteket. Vigyáznod kell, hogy semmilyen egyéb fém dolog ne érintkezzen bőröddel, gondolok itt a cipzárakra, karórákra, kapcsokra, csatokra. Ajánlanám még, hogy ha csapvizet iszol érdemes beruháznia a családnak egy vízszűrő rendszerbe, mert esetleg az allergiád olyan mértéket ölthet, hogy a vízzel testedbe jutó nikkel hatására is kiütéseid lesznek.


    Kutya- és macskaszőrallergia:
    A kutya- és macskaszőr allergia tünetei a tüsszögés, szemviszketés, a kötőhártyák gyulladása, fokozottan véreres szemek, orrcsorgás, fulladás, köhögés. Ezek a tünetek fokozódnak minden egyes alkalommal, ha a kutya és macska közvetlen közelébe kerül. Ha az állat a szobába is bejár, akkor a tünetek nem ilyen erősek, de szinte folyamatosak és nem is szűnnek meg. A legjobb megoldás, ha az állatot kizárjuk a kertbe, vagy a fájdalmasabb, ha megválunk tőle.


    Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha allergiásak vagyunk?
    • Jegyezzük fel, hogy mikor kerültünk kapcsolatba olyan tárgyakkal, amikre allergiásak lehetünk
    • Járjunk rendszeresen szaunázni, méregteleníteni
    • Ha eddig nem tettük kezdjünk el sportolni járni, hiszen nagyon fontos a jó fizikai képesség. (úszással, futással nagyon erősíthetjük védekező rendszerünket)
    • Ha megoldottuk a problémát (pl.: szőrallergia esetén az állat eltávoltása) ne várjunk rögtön változást, hiszen a szőrszálak még hónapokkal később is ott lesznek
    • Fontos a sok vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételek fogyasztása


    Remélem hasznos tanácsokat adtam 
    Gy. Anna


   • Blog leírása

    Amit az életről tudni érdemes az új generációnak - KamaszPanasz
    Látogatás: 62059 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés