NagyVilág

Szerző: Bebe

A BLOG LEÍRÁSA

Amit az életről tudni érdemes az új generációnak - KamaszPanasz

Látogatás: 71624 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Az internet veszélyei

2008.09.09.

Manapság már szinte nem is lehet létezni internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az internet biztonságos lenne, de sajnos nem az. Ebben a cikkben felhívom a figyelmet arra, hogy mik az internet veszélyei, illetve azt, hogy hogyan birkózz meg velük.

Sajnos manapság egyes fiatalok ész nélkül pakolják fel személyes adataikat a netre, nem gondolva annak veszélyeire.

Személyes adatok:

Ma már szint mindenkinek van valamilyen közösségi oldala, ahol a személyes adatokat is meg lehet adni. Ne tedd! Ha valaki tényleg ismer, akkor tudni fogja a telefonszámodat, vagy legfeljebb elkéri. Ha pedig nem találkoztok, elküldheted neki e-mailben, vagy üzenetben. Így nem csak egyes zaklatóktól szabadulhatsz, hanem sok spamtől, és egyéb kéretlen levéllel kevesebbet fogsz kapni. Hiszen vannak olyan oldalak, amik pénzért eladják személyes adataidat más cégeknek, akik aztán levelekkel bombáznak.

Képek:

Nagyon jó régi barátok adatlapját nézegetni, vagy képei között böngészni. De gondolj bele, ez fordítva is igaz. És azokat a képeket nem csak az ismerőseid láthatják, hanem BÁRKI!

Ezért nem árt meggondolni, hogy milyen képet teszel fel magadról, mert nem biztos, hogy örülnél neki, hogy egy tanár, vagy a szüleid meglátják azt a képet, ami a legmélyebben kivágott blúzodban készült.

Társkeresés, chat:

Manapság igen divatos, és egyszerű mód az internetes társkeresés. Nincsenek határok, könnyebb kinyílni, és nem muszáj a valós arcodat mutatni, illetve ha nem tetszik a partner, akkor csak letiltod. Megismerkedsz valakivel az interneten, nagyon szimpatikus, rengeteg közös tulajdonságotok van, az illető csinos, majd találkoztok, egymásra találtok, összejöttök, és boldogan éltek. . . Bár ez a variáció is megeshet, nem ez a gyakori. Hiszen tényleg nem tudhatod teljesen biztosan, hogy ki ül az ablak másik végén. Épp ezért sose adj ki magadról bármilyen személyes információt (hol laksz, mennyi a telefonszámod, stb.), maximum a nevedet. Sajnos általában a virtuális életben félreismerjük társunkat, még akkor is, ha az igazat mondta magáról. A valós életben teljesen más benyomásod is lehet róla, és más érzéseid is lesznek vele kapcsolatban. És persze az is kiderülhet róla, hogy nem mondott igazat magáról. Vagy „csak” teljesen máshogy néz ki, mint ahogy te tudtad. De az is előfordulhat, hogy beteges, perverz ember. Ha elmész egy ilyen találkozóra, akkor mindenképpen legyen valaki, aki a közelből figyel benneteket, és baj esetén segíteni tud. Ha az ember, akivel beszélgetsz, és nem szimpatikus neked, ne beszélgess vele, és még véletlenül se találkozzatok. Ha nem hagyna békén, tiltsd le, vagy szólj a webmesternek!

Internetes vásárlás:

Gyors, egyszerű, olcsó, és még ki se kell tenned a lábadat otthonról! Az internetes vásárlásnak nagy jövőt tulajdonítnak, és valószínűleg ez így is lesz. Viszont ha vásárolsz, tarts be pár szabályt biztonságod érdekében! Csak megbízható oldalakról vásárolj! Ahol csak lehet, fizess készpénzzel, mert akkor, ha nem tetszene a termék nem muszáj kifizetned. Ha ott tartasz, hogy személyes adatokat kell megadnod, a böngészőben elvileg megjelenik, hogy https://, és egy zárt lakat, vagy egy kulcs. Ha nem lennének ott, akkor a vásárlás nem biztonságos. Próbálj olyan oldalakról vásárolni, ahonnan már vásárolt valamilyen ismerősöd, és csak jót mond róla.

Vírusok:

Mindenki jól tudja, hogy a vírusok milyen károkat okoznak, illetve, hogy milyen gyorsan terjednek levelezésekkel. Mindenképpen legyen valamilyen víruskereső programod, különben számítógéped hamar meg fog fertőződni. Sose nyiss meg olyan levelet, amiről nem tudod, hogy ki küldte. MSN-en is könnyen terjednek a vírusok, így sose menj rá pl. egy címre, amit küld neked barátod. Ezeket általában nem is ő küldi, hanem ha rákattantanak, akkor az automatikusan elküldi partnereiknek. Mindig vigyázz, hogy honnan töltesz le, hiszen így is terjednek a vírusok. Vannak, akik vírusokat tesznek egyes fájlokba, illegális szoftverekbe, hogy elvegyék mindenki kedvét az ingyenes letöltögetéstől.

Szörnyűségek:

Sajnos ma már mindent megtalálsz az interneten, a gyermekpornótól kezdve az állatok megkínzásáig. Ezeket sajnos nem lehet minden esetben elkerülni, mégis, ha találsz egy ilyen képet, cikket, videót, ne kattints rá, hiszen ezzel örömet szerzel annak, aki feltöltötte, mert látja, hogy milyen sokan mentek rá az adott fájlra, illetve a te lelki békédet is felborítod.

- Gy.A -

A ragyogó mosoly titka

2008.09.04.

Manapság egyre inkább elvárt dolog az, hogy fogaink fehérek legyenek. Természetesen több eljárást is alkalmazhatunk. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Számos módszert lehet már manapság alkalmazni, persze mindegyik másmás árkategóriában mozog. Kezdeném a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

Fogfehérítésre ma már számtalan lehetőség kínálkozik. Fehéríthetjük fogainkat a fogorvosi rendelőben vagy otthon. A rendelői fehérítés előnye, hogy látványos fehéredést eredményez akár 1 óra alatt. Ha az otthoni fehérítő módszerek közül választunk, akkor hosszabb kezelési idővel (2-3 hét) kell számolnunk, viszont ezeknek kedvezőbb az áruk. Bármelyiket választjuk is, fontos, hogy egészségesek legyenek a fogaink, mert fogszuvasodás, kopott fogzománc vagy fogínysorvadásra való hajlam esetén problémák léphetnek fel.

Fehérítő fogkrém:

Számtalan speciális fogkrémből választhatunk, szinte minden nagyobb gyártónak vannak ilyen termékei. Ha tényleg hatásos eredményt szeretnénk, ne csak reggel és este mossunk fogat, hanem vigyük magunkkal a suliba is a fogkrémet és fogkefét, és ott mossunk fogat minden étkezés után. Ár: 750-1500 Ft.

Ecsetes fehérítő:

Egyszerű, praktikus, és bárhová magunkkal tudjuk vinni. Használata egyszerű. Fogainkat 2 héten keresztül reggel és este be kell kenni az ecsetben található folyadékkal. Fehérítés előtt fogkrém nélkül fogat kell mosni, és fehérítés után egy óráig nem szabad inni. 2 hét után 3-4 árnyalatnyi fehéredés várható. Ár: 3500-10 000 Ft

Elektromos fogkefe:
Nem csak a fogkrém, hanem a fogkefe is fontos szerepet játszik fogaink állapotában és színében. Olyan kefét kell választani, aminek sörtéi nem egy irányban vannak, illetve a szálak hosszúsága nem egyenlő. De ennél sokkal alaposabb az elektromos fogkefe, ami percenként 30-40 000 rezgéssel, és 8000 oldalirányú mozgással dolgozik, így hát szép, fehér fogakat varázsol. Ár: 25-40 000 Ft.

Sínes módszer:

A lényeg, hogy a fogorvosunk mintát vesz fogainkból, majd az alapján egy sínt készít, amibe bele kell tenni a fogfehérítő zselét, és 1-1,5 héten át a fogunkon kell hagyni naponta pár órára. Akár 5-6 árnyalatnyit is fehéredhetnek a fogaink. Ár: 40-60 000 Ft.

Fogfehérítés:

1. Ultrahangos fogfehérítés:

Az eljárás során elsőként egy védőréteg kerül az ínyre, majd a doktor a páciens szájába veszi a fogfehérítő anyaggal ellátott vibráló, ultrahangos villát, melyet háromszor vagy maximum ötször nyolc percig kell magán tartania. A kezelés végén lekerül az ínyvédő anyag, a fogakat pedig átpolírozzák. Körülbelül 8 árnyalatnyi világosodás érhető el. Ár: 60-80 000 Ft.

2. UV-lámpás fogfehérítés:

A szájba szájterpesz kerül, az ínyre védőréteg, a fogakra pedig fogfehérítő anyag. Ezt egy erre a célra kifejlesztett UV-lámpával aktiválják, háromszor negyed órára. A kezeléssel akár több, mint 10 árnyalatnyit is fehéredhetnek a fogak, bár az ára eléggé csak borsos.

Ár: 100-130 000 Ft.

3. Plazmalámpás fogfehérítés:

Ennek során az előzőhöz hasonlóan szájterpesz kerül a szájba, a fogakat pedig fogfehérítő zselével kenik be. A hatóanyagot egy speciális, kék fényű lámpa aktiválja. A kezelés háromszor húsz percig tart és nyolc árnyaltnyi fehéredést ígér. Ár: 150-160 000 Ft.

Nos, ha alkalmazzuk valamelyik módszert, akkor nem árt megelőzni azt, hogy visszasötétedjen. Íme pár tipp:

- Ha otthoni módszereket alkalmaztunk, időközönként ismételjük meg a ?kúrát?, hogy a jelenlegi állapotunk megmaradjon

- Ne fogyasszunk kávét, fekete teát, mert ezektől a fogunk visszasötétedik.

- Ne cigizzünk (amúgy sem ?), mert fogaink elvesztik színüket, és még a szájszagod se lesz kellemes

- Attól, hogy fogaink fehérek ugyanúgy járjunk fogorvoshoz, mint eddig (legalább évente kétszer)

-- Gy.A ---

Miért ilyenek a szülők?

2008.09.02.

Valószínűleg a te fejedben is megfordult már ez a kérdés. Mikor menj haza, mit vegyél fel, mindent megszabnak neked? Folyton veszekedtek? Esetleg túlságosan féltenek? Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mit tegyél, hogy elkerüld ezeket a vitákat, vagy, hogy szabadabb pórázra engedjenek.

1. variáció- folyton veszekedtek

Az iskola, a kinézeted, a barátaid, a takarodó- annyi téma van, amin veszekedhettek! De biztos, hogy csak így érheted el, amit szeretnél? Nem. Ha el szeretnél érni valamit, a veszekedés nem fog segíteni. A szülők a végén már csak azért sem fogják hagyni, hogy neked legyen igazad. Inkább üljetek le, és beszéljétek meg a problémákat. Persze a megfelelő időben, és alkalomban, hiszen például ha reggeli közben elkezded mondani, valószínűleg még álmosak lesznek a szüleid, vagy éppen sietni fognak. Mondd el nekik őszintén, hogy téged ez meg ez bánt, vagy szeretnél, mondjuk 8 óra helyett 10-ig maradni a buliban. (persze tudjuk, hogy tovább maradnál) Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni. Ha már itt a példa, a buli akkor, például egyik alkalommal hazamész hamarabb, de akkor következő alkalommal tovább maradhatsz. Próbáljatok megegyezni, de persze mindig csak veszekedés nélkül.

2. variáció- sosem elégedettek veled, mindig kritizálnak téged, vagy a barátodat/barátnődet:

Ha téged kritizálnak, az nagyon rosszul eshet, ezt mondd meg nekik. Persze itt sem árt, ha rendes időben, és helyen beszélsz velük. Mondd meg, hogy te mindig igyekszel megfelelni nekik, de senki sem lehet tökéletes, és neked is vannak hibáid.

Ha a szokásos ?Márpedig te nem fogsz azzal a fiúval/lánnyal találkozni? szöveg van, szintén mondd el nekik, hogy ne tiltsanak el tőle, hiszen te látod benne azt, amit ők nem láthatnak, illetve neki is meg vannak a jó tulajdonságai, és hogy ne ítéljék el.

3. variáció- agyonféltenek:

Előfordulhat, hogy a szüleid túlzott féltése jelenti a problémát. Vagy van okuk rá, vagy nincs. Ha van, akkor ne csodálkozz, inkább próbálj úgy viselkedni, hogy ne legyen. Ha nincs okuk, akkor gondolj arra, hogy csak a legjobbat akarják neked. Elég elcsépelt, de akkor is így van. Persze nem kell annyiban hagyni, bizonyítsd be, hogy megérdemled a bizalmukat, és soha nem csinálnál olyat, amiből bajod származhat. Beszélj velük, hogy tudod, hogy a legjobbat akarják neked, de neked nem jó, ha ennyire féltenek, és mondd el, hogy nem élnél vissza a bizalmukkal, és hogy már elég nagy vagy ahhoz, hogy eldöntsd, mi jó neked.

--- Gy.A ---

Mindent a sóról

2008.08.28.

A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Különösen a helytelen sófogyasztás lehet káros. Ebben a cikkben mindent leírok a sóról, és annak egészséges mértékű használatáról.

A só:A kémiában csak nátrium-klorid-ként emlegetjük. Mint nevéből is kiderül két fő alkotó eleme a nátrium, és a klór.

A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos minden ember sokkal több sót fogyaszt el, mint amennyit szabadna. Bár ezt mi nem is érezzük most, majd 10-20 év múlva komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót szervezetedbe.

Most mondhatod magadnak a képernyő előtt, hogy hülyeség, már hogy lehetnél beteg a sótól, de hidd el. A sótól is lehetsz beteg.

Mid lehet a sótól?
Vesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. Ha sok sót fogyasztasz, akkor a vérnyomásod megindul, viszont a veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásképpen a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is juthatsz. Mellékesen, hogyha egy bizonyos idő után nem sikerül kivizelned a darabokat, akkor majd beiktatnak egy műtétet a programjaid közé. Nem hiszem, hogy ez hiányzik akárkinek is, ugye? Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező lenne a napi 3 liter folyadék elfogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kicsi mennyiségben használd a sót!

Magas vérnyomás: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az bekerül a vérbe, a vérnek a tömege megnövekszik, ez pedig bekerül az erekbe. Sajnos a vér tömegével az erek nem tudnak nagyobbodni egy idő után, így pedig kialakul a magas vérnyomás.

Érrendszeri- és szívproblémák:  Ha a vérnyomás nő, akkor az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy. Ám, egy idő után, ahogyan te is öregszel, úgy a szerveid is megöregednek. Utána, ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod milyen, akkor szívproblémáid is lehetnek. A magas vérnyomás gyengíteni szokta a vérereket, tehát oda több lepedék is le tud rakódni ebből következőleg. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor az illető szívinfarktust kaphat, ami halálos is lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Csökkentsd a só fogyasztását!

Hogyha nem szeretnél 50-60 éves korod körül meghalni, akkor érdemes csökkentened a só bevitelét a szervezetedbe. Természetesen teljesen a sót sem szabad megvonni a szervezetedtől, hiszen mint minden ételre, erre is szüksége van a szervezetednek, viszont csak minimális mennyiségben!

--- Gy.A ---

Mi az AIDS?

2008.08.26.

A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Ebben a cikkben leírok minden fontos tudnivalót az AIDS-ről, és remélem, hogy ez után nagyobb figyelmet fogtok fordítani arra, hogy megelőzzétek ezt a nagyon komoly, általában gyógyíthatatlan betegséget.

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek.

HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a véredben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezeted a vírusra reagál.

Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus.

Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, ez vezet a halálhoz.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető krónikus fertőzés.

A betegség szakaszai:

1. szakasz: A HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg még nem AIDS-es.

2. szakasz: A HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyaró szerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.

3. szakasz: Tünetmentes HIV betegség, vagyis semmilyen klinikai tünet nincs, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik. Ez az állapot 3-8 évig tart.

4. szakasz: Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. A beteg nyirokcsomója megnagyobbodik, elkezd fogyni, lázrohamai vannak, éjjel izzad.

5. szakasz: Kifejlett HIV betegség: Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Hogyan terjedhet az AIDS?

Szexuális, homoszexuális átvitel:Az, hogy mennyi esélyed van arra, hogy ezúton elkapd az AIDS-et, az függ a szexuális érintkezési móddal, a partnerek száma, a védekezés módszere, illetve, hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy mindenképpen használjunk óvszert, hiszen akkor ezt az átviteli módszert biztosan megelőztük.

Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel: A 80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vérek kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent (kivéve a kivédhetetlen esetekben)

Anyáról gyermekre történő átvitel: Ez a fertőződési mód részben csökken, részben emelkedik. Csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírus ellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedik viszont, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben (ekkor a szüléskor levett vérmintából elvégzett PCR vizsgálat eredménye negatív, de a 6 héttel később megismételt vizsgálat eredménye pozitív) de a gyermek akár a szoptatás során is.

Közös tű, fecskendő használata: Ez történhet kábítószer-élvezők közös belövése során, de ide taroznak egyes fertőzések is, amikor a nem megfelelő körülmények miatt például, ha gyerekosztályon egy tűvel kezelik a gyerekeket. (Erre példa Románia, ahol az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyerek.)

Balesetből eredő fertőzések: Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők. A betegek hatékony kezelése és a vakcinák kifejlesztése még nem megoldott feladat. Bár erre évente dollármilliókat költenek, sajnos a kezdeti biztató eredmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

--- Gy.A ---

Kiver a Veríték! - Mindent az izzadásról!

2008.08.21.

Az izzadó embereknek nem könnyű, és kamaszkorban ez a teljesen természetes folyamat nagyobb mértéket ölt, és csak úgy csurog rólunk az izzadság. Sokan könyvelik el az izzadást igénytelenségnek, a mosdás elhagyásának, pedig ez nem igaz. Az izzadásnak több oka is lehet. Melegben, illetve nyáron szinte minden ember izzad, a sportolókról nem is beszélve. Akkor is izzadhatunk, ha valami csípőst eszünk, ha betegek vagyunk, ha közeleg a menstruációnk, de bármikor is izzadunk, egy dolgot feltétlenül tudnod kell: az izzadás természetes dolog! Csakis egészségünk érdekében izzadunk, hiszen az izzadás lehűti testünket, elősegíti az anyagcserénket, illetve erősíti az immunrendszerünket. Nincs benne semmi rossz, csak sajnos kellemetlen szaggal jár.

 Mit tegyél, hogy megszüntesd ezeket a szagokat?

Használj kifejezetten tiniknek gyártott dezodorokat (Rexona), illetve a dezodorokat mindig csak akkor használd, mikor megmostad az adott területet, mert ha csak az izzadt felületet dezodorozod be, a szagot nem fogod elnyomni.

    - Zuhanyozz le reggel és este is! Nem csak felfrissít, hanem kevésbé fogsz izzadni is.

    - Szőrtelenítsd a hónaljadat, mert így megkönnyíted a tisztálkodást.

    - Ne viselj túl szűk holmikat, mert ahol nem ér levegő, ott táncolnak a baktériumok.

    - Mondj le a műanyag ruhákról, illetve szintetikus anyagból készült fehérneműkről, mert magukba szívják a kellemetlen szagokat

    - Legyen táskádban mindig egy ?vészhelyzet-csomag?, egy váltópóló, illetve dezodor, és frissítő kendő.

    - Figyelj arra, hogy mit eszel! Ha fokhagymát, hagymát fogyasztasz, azzal a szagok erősebbek lesznek, viszont, ha mentát, vagy zsályát eszel, a szagok enyhülnek.

Milyen dezodort, vagy izzadásgátlót válassz?

Bár a boltok polcain csak úgy sorakoznak a különböző dezodorok, izzadásgátlók, sprayk, sose válassz találomra! Mint már említettem használd a Rexona tiniknek kifejlesztett dezodorait, ezekből a sprayk hatásosabbak, de hát kinek mi jön be? Itt megemlíteném, hogy a dezodorok a szagokkal, az izzadásgátlók pedig a túlzott izzadással szemben veszik fel a harcot. Így ha nem izzadsz nagyon inkább a dezodort válaszd. Sose vidd túlzásba a hazsnálatot, és használat előtt, illetve este mindig mosd le a bőrödről!

Golyós, stiftes, vagy fújós?

A fújós dezodor a fokozottabb frissesség érzetét kelti, a golyós pedig rövidebb ideig hat csak, a stift pedig szerintem nem túl higiénikus. Kísérletezd ki a bőrödön, neked melyik típus felel meg leginkább! Hiszen te tudhatod legjobban, hogy mire van szükséged!

A dezodorok általában illatosítottak, de léteznek illatmentesek is. Itt neked kell döntened. Gondolj arra is, hogy az általad használt különböző kozmetikai szerek illata nem feltétlenül harmonizál egymással. Ha parfümöt használsz, alkalmazz illatmentes dezodort, illetve ha létezik olyan dezodor, amelynek ugyanolyan illata van, mint tusfürdődnek, használd azt.

--- Gy.A ---

Bőrápolás: tények és alapszabályok

2008.08.19.

Bőrünk, főleg ebben a korban igen nagy törődést, és odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy bőröd szép, üde legyen, bizony el kell kezdened a napi bőrápolást. Ami eleinte egy szükséges nyűgnek tűnik, az később napi rutinná válik, mint pl. a reggeli fogmosás. Ebből a cikkből megtudhatod, milyen típusú bőröd van, illetve, hogy hogyan kell ápolnod.

Bőrödet típusának megfelelően kell ápolnod, viszont nem biztos, hogy tudod milyen típusú. Az alábbi leírásból rögtön megtudhatod.

Száraz bőröd van, ha: színe sápadt, könnyen hámlik, esetleg repedezett, vagy hajlamos a bőrirritációra és pórusaid zártak.

Normál bőröd van, ha: lágy, sima bőrfelszín, néhol feszülő és érzékeny.

Normál, vagy zsíros bőröd van, ha: az úgynevezett T vonalban zsírosan fénylő bőr, tág pórusokkal és mitesszerekkel rendelkezik. Ha az itt leírt jeleken kívül bőrünk néhol száraznak látszik az alacsony nedvességtartalom miatt, további okunk van feltételezni, hogy arcbőrünk az említett osztályba tartozik

Zsíros bőröd van, ha: fakó, esetleg sárgás tónusú a bőröd, és nyitott pórusokkal olajosan fénylő felszínnel rendelkezik.

Nos, most elkezdhetjük a bőrápolást!

Száraz bőröd van?

Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát! Célszerű sok ásványvizet inni. Hidratáld bőrödet, és érdemes megkérdezni kozmetikusodtól, hogy melyik krémet ajánlja. Ne használj alkoholos készítményeket, mert azok jobban szárítják a bőröd!

Normál bőröd van?

Örülj! :) Nem sok mindenkinek van ilyen szerencséje. Hogy megtartsd, ezt a szép állapotot, érdemes nappalra egy könnyű hidratálókrémet kenni. Hetente használj az elhalt hámsejtek eltávolítására szolgáló bőrradírt, de ne vidd túlzásba, mert akkor magadnak ártasz.

Zsíros bőröd van?

Mindenképpen kerüld a zsíros, fűszeres, ecetes ételek fogyasztását, és helyettesítsd őket gyümölcsökkel. Mosakodáshoz használj alkoholos tonikot, illetve itt is ajánlanám a bőrradír használatát. Minimum havonta látogass el kozmetikusodhoz, és kérj tőle egy tisztító tini kezelést!

-- Gy.A --

Allergia

2008.08.12.

Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy mi is az allergia, mik a tünetei, felsorolom leggyakoribb fajtáit, illetve azt, hogy mit tehetünk allergiás tünetek esetén.

Ha valaki allergiás, a szervezete érzékeny – és ezért reagál – egy vagy több olyan növényi vagy állati anyagra, amelyeknek a legtöbb ember ki van téve a mindennapi életben. Azok az anyagok, amelyek a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki, az allergének. Amikor az allergén bejut az allergiás beteg szervezetébe, az ellenanyagok termelésével védekezik

Leggyakoribb fajták:

Szénanátha:

- A szénanátha megfázásszerű tünetekkel jár: orrfolyás, nyálkahártya duzzanat, tüsszentés, arcüreg fájdalom. A náthával ellentétben ezt nem vírusok okozzák, hanem a környezetünkben található különböző anyagokkal szembeni túlérzékenység. Az allergia lehet szezonális, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, illetve rosszabbodik. Ennek oka leggyakrabban a virágzó fák, füvek, gyomok levegőbe került pollenje. Ha valaki a lakásban található allergénekre érzékeny – ezek leggyakrabban a por, penészgomba, háziállatok szőre – annak akár egész évben lehetnek tünetei.

Nagyon gyakori betegség, minden 5 emberből egy érintett benne. A szénanátha nagyon kellemetlen tünetekkel jár, de a tüneteket teljesen megszüntetni sosem lehet, bár egyes kezelésekkel sokat segíthetünk rajta. (például megfelelő gyógyszerrel

Az asztma:

Asztma akkor alakul ki, ha a tüdőben található hörgők gyulladt állapotba kerülnek. Ilyenkor a hörgők fölösleges nyálkát termelnek, amik elszűkítik a légutat. Ez légzési problémákhoz vezet, az enyhe sípolástól kezdve a súlyos légzészavarokig. Rohamállapot is kialakulhat, és az asztmás roham súlyossága (bár ritkán) akár életet veszélyeztető is lehet.

Az asztmás rohamot figyelmeztető jelek előzik meg. Fel kell ismerni ezeket, és minél előbb kezelik a tüneteket, annál kevésbé súlyosbodik maga a rohamállapot:

• Légzési nehézség, sípoló légzés, köhögési rohamok

• Éjszakai alvászavar, köhögés

• Mellkasi szorító érzés, fájdalom

Napallergia:

Aki napallergiás az tudja, hogy a probléma már az első napsugarakkal feltűnik. A napallergia a bőr fokozott fényérzékenysége, mely öröklődhet is, de a nem megfelelő kozmetikumok és a nap együttes hatása is okozhatják. A napallergia tünetei közé tartozik a leégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, váladékkal és hámlással.

Ételallergia:

Most nem taglalnám külön összes fajtáját hiszen rengeteg létezik. Leggyakoribbnak a liszt-, szója-, és tejallergiát mondanám. Akik bármilyen ételallergiában szenvednek, fontos, hogy az adott ételt, vagy összetevőt teljesen mellőzzék étrendjükből, vagy speciális receptekből készült termékeket fogyasszon. Ha mégis valamilyen formában érintkeznének az allergiás reakciót kiváltó termékkel, akkor a tünet súlyosságától függően kúrára van szükség.

Fémallergia:

Tünetei egyszerűek, az adott bőrfelületen pír jelentkezik, illetve kellemetlen, viszkető érzéses lesz a bőrödön. Ha fémallergiád van ne kísérletezz, fogadd el, és ne próbálkozz nikkeltartalmú ékszerekkel, mert csak súlyosbíthatják a tüneteket. Vigyáznod kell, hogy semmilyen egyéb fém dolog ne érintkezzen bőröddel, gondolok itt a cipzárakra, karórákra, kapcsokra, csatokra. Ajánlanám még, hogy ha csapvizet iszol érdemes beruháznia a családnak egy vízszűrő rendszerbe, mert esetleg az allergiád olyan mértéket ölthet, hogy a vízzel testedbe jutó nikkel hatására is kiütéseid lesznek.

Kutya- és macskaszőrallergia:

A kutya- és macskaszőr allergia tünetei a tüsszögés, szemviszketés, a kötőhártyák gyulladása, fokozottan véreres szemek, orrcsorgás, fulladás, köhögés. Ezek a tünetek fokozódnak minden egyes alkalommal, ha a kutya és macska közvetlen közelébe kerül. Ha az állat a szobába is bejár, akkor a tünetek nem ilyen erősek, de szinte folyamatosak és nem is szűnnek meg. A legjobb megoldás, ha az állatot kizárjuk a kertbe, vagy a fájdalmasabb, ha megválunk tőle.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha allergiásak vagyunk?

• Jegyezzük fel, hogy mikor kerültünk kapcsolatba olyan tárgyakkal, amikre allergiásak lehetünk

• Járjunk rendszeresen szaunázni, méregteleníteni

• Ha eddig nem tettük kezdjünk el sportolni járni, hiszen nagyon fontos a jó fizikai képesség. (úszással, futással nagyon erősíthetjük védekező rendszerünket)

• Ha megoldottuk a problémát (pl.: szőrallergia esetén az állat eltávoltása) ne várjunk rögtön változást, hiszen a szőrszálak még hónapokkal később is ott lesznek

• Fontos a sok vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételek fogyasztása

Remélem hasznos tanácsokat adtam 

Gy. Anna

Kalandra Fel! - mozgás, kicsit másképp

2008.08.07.

Napjainkban a számítógép szinte minden valós szórakozást elvesz, ezáltal alig jut időnk egymásra a barátokra és arra hogy kikapcsolódjunk vagy éppen mozogjunk egyet. A Követező összeállításban adrenalin-növelő és csapatépítő sportokat mutatok be. Lássuk melyek ezek.

Elsőként talán azt a sportot mutatnám be amely ma már Magyarországon is eléggé elterjedt egyre többen fedezik fel a benne rejlő remek szórakozás és mozgás élményét. Igaz nem ér fel egy rendszeres edzéssel de kikapcsolódni és mozogni tökéletes. Ez a játék a Paintball. Itt egy külön erre a célra kifejlesztett fegyverrel festék patronokat lőve egymásra játszhatunk. Természetesen fő a biztonság így mindenki teljes védőfelszerelésben állhat neki ennek a remek időtöltésnek. Több fajta játékmód is létezik. A legelső és talán leggyakoribb amikor két csapat áll egymással szembe. A harc addig folyik amíg az egyik csapat teljesen meg nem semmisül. A második játékmód a zászlószerzés. A lényeg hogy a saját zászlónkat eljutassuk az ellenfél bázisára. Ehhez nem szükséges minden ellenfelet lelőnünk. A harmadik pedig az úgynevezett rókavadászat. Ennek a lényege hogy egy emberre - akinek tele van a tára - vadásznak mindannyian de nekik csak 11 db patronjuk van! Ugyanakkor szerintem bármilyen más módszerrel is remekül lehet játszani az erre kijelölt pályákon. Remek időtöltés baráti társaságoknak kötelező! Ha bővebben szeretnél tájékozódni nézz körül itt: Paintball

Remek kikapcsolódásnak ígérkezik a barlanglátogatás. Na most igen, biztos mindenki azt mondja láttam már ezer barlangot tök uncsi. De mi történik akkor ha a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi-barlangrendszerbe megyünk. Ez nem egy sima barlangjárás. Nincsenek kiépített utak lámpák. Itt csak magadra és a társaidra számíthatsz. Persze szakképzet vezetők állnak rendelkezésünkre. Gyakran hasalva, kúszva mászva kell végig küszködni magunkat a túrán. Több fajta túrából választhatunk. A ?sima? tárlatvezetéstől kezdve a csapatépítő tréningre ahol bátorságunkat-ösztöneinket kell próbára tennünk. Mindenképpen érdemes kipróbálni ha egy kis adrenalin növelőre vágyunk. Bővebb infót itt találtok:Barlangászás

Talán új keletű lehet a következő szórakozási forma ami bárki ellőt nyitva áll ha éppen a Mátrában kóricál. Ez pedig az újonnan létrehozott Oxygen Adrenalin Park a Mátrában. Itt mindent megtalálsz mi szem szájnak ingere. 183m hosszú és 18-24 méter magas lenyűgöző függőhíd vár. Mászó fal Bob pálya található ezek közvetlen közelében. Aki messzebbről jön itt is tud aludni hiszen itt szálloda is van. Lélegzetelállító az új keletű Canopy amely Magyarországon egyedülálló. Egy drótkötél-pályán kell átsiklani mintegy 30m magasan 200-230 m hosszan. Ez csak a legbátrabbaknak ajánlott. Megtalálható a gyerekek számára igen népszerű Eurobungy, és egy igazi kihívásokat tartalmazó erdei kalandpark is. Emellet játszótér és kisállat-simogató várja az idelátogatókat. Ha felkeltette érdeklődésedet nézz körül itt:Adrenalin-park

--- Cs.B ---

A Társaság Húzó ereje

2008.08.06.

Veled is volt már olyan, hogy valamit csak azért tettél meg, mert a baráti társaságodban az ?menőnek? számított? Sok fiatal például csak azért iszik vagy cigizik, mert egy közösség tagja akar lenni és nem szeretné, hogy kiközösítsék. Holott lehet, hogy a lelke mélyén nem is vágyik cigire vagy piára? De tényleg érdemes a ?beilleszkedési vágy? miatt feladni az elveidet, esetleg személyiségedet?

Mindig, mindenhol, mindenkinek jót tenni. Ezt senki nem várja el tőlünk csak így érezzük. Pedig lehetetlen, valamit valamiért. Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy sosem lesz mindenki jóban velünk és lehet, hogy társaid is többre értékelik, ha saját magad adod és nem valaki másra akarsz hasonlítani. Vagy te is egy akarsz lenni a sok közül? Mert például vannak olyan emberek (szép számmal) akik tényleg minden közeghez tudnak alkalmazkodni, olyanok, mint a kaméleonok és szinte mindenkivel jóban vannak, de nincsenek igazi barátaik. Ez nem feltétlen negatív, mert lehet, hogy valakinek tényleg ilyen a személyisége, de mégiscsak jobb különbözni a többitől. Ezt hívják egyéniségnek. Az ilyen  embereknek egy közösség nem befolyásolja annyira a személyiségét, általában kevés barátjuk van, mert ?megosztják? az embereket. Őket vagy szeretik, vagy nem. Persze sokszor van úgy, hogy az egyéniség is kénytelen alkalmazkodni. Mert tényleg fontos az alkalmazkodásra való készség, de az egyéniség is, és ezt kell valahogy egyensúlyba hozni. Elég nehéz feladat, de nem lehetetlen!

--- Sz.D.L ---