NagyVilág

Szerző: Bebe

A BLOG LEÍRÁSA

Amit az életről tudni érdemes az új generációnak - KamaszPanasz

Látogatás: 65330 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Az internet veszélyei

2008.09.09.

Manapság már szinte nem is lehet létezni internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az internet biztonságos lenne, de sajnos nem az. Ebben a cikkben felhívom a figyelmet arra, hogy mik az internet veszélyei, illetve azt, hogy hogyan birkózz meg velük.

Sajnos manapság egyes fiatalok ész nélkül pakolják fel személyes adataikat a netre, nem gondolva annak veszélyeire.

Személyes adatok:

Ma már szint mindenkinek van valamilyen közösségi oldala, ahol a személyes adatokat is meg lehet adni. Ne tedd! Ha valaki tényleg ismer, akkor tudni fogja a telefonszámodat, vagy legfeljebb elkéri. Ha pedig nem találkoztok, elküldheted neki e-mailben, vagy üzenetben. Így nem csak egyes zaklatóktól szabadulhatsz, hanem sok spamtől, és egyéb kéretlen levéllel kevesebbet fogsz kapni. Hiszen vannak olyan oldalak, amik pénzért eladják személyes adataidat más cégeknek, akik aztán levelekkel bombáznak.

Képek:

Nagyon jó régi barátok adatlapját nézegetni, vagy képei között böngészni. De gondolj bele, ez fordítva is igaz. És azokat a képeket nem csak az ismerőseid láthatják, hanem BÁRKI!

Ezért nem árt meggondolni, hogy milyen képet teszel fel magadról, mert nem biztos, hogy örülnél neki, hogy egy tanár, vagy a szüleid meglátják azt a képet, ami a legmélyebben kivágott blúzodban készült.

Társkeresés, chat:

Manapság igen divatos, és egyszerű mód az internetes társkeresés. Nincsenek határok, könnyebb kinyílni, és nem muszáj a valós arcodat mutatni, illetve ha nem tetszik a partner, akkor csak letiltod. Megismerkedsz valakivel az interneten, nagyon szimpatikus, rengeteg közös tulajdonságotok van, az illető csinos, majd találkoztok, egymásra találtok, összejöttök, és boldogan éltek. . . Bár ez a variáció is megeshet, nem ez a gyakori. Hiszen tényleg nem tudhatod teljesen biztosan, hogy ki ül az ablak másik végén. Épp ezért sose adj ki magadról bármilyen személyes információt (hol laksz, mennyi a telefonszámod, stb.), maximum a nevedet. Sajnos általában a virtuális életben félreismerjük társunkat, még akkor is, ha az igazat mondta magáról. A valós életben teljesen más benyomásod is lehet róla, és más érzéseid is lesznek vele kapcsolatban. És persze az is kiderülhet róla, hogy nem mondott igazat magáról. Vagy „csak” teljesen máshogy néz ki, mint ahogy te tudtad. De az is előfordulhat, hogy beteges, perverz ember. Ha elmész egy ilyen találkozóra, akkor mindenképpen legyen valaki, aki a közelből figyel benneteket, és baj esetén segíteni tud. Ha az ember, akivel beszélgetsz, és nem szimpatikus neked, ne beszélgess vele, és még véletlenül se találkozzatok. Ha nem hagyna békén, tiltsd le, vagy szólj a webmesternek!

Internetes vásárlás:

Gyors, egyszerű, olcsó, és még ki se kell tenned a lábadat otthonról! Az internetes vásárlásnak nagy jövőt tulajdonítnak, és valószínűleg ez így is lesz. Viszont ha vásárolsz, tarts be pár szabályt biztonságod érdekében! Csak megbízható oldalakról vásárolj! Ahol csak lehet, fizess készpénzzel, mert akkor, ha nem tetszene a termék nem muszáj kifizetned. Ha ott tartasz, hogy személyes adatokat kell megadnod, a böngészőben elvileg megjelenik, hogy https://, és egy zárt lakat, vagy egy kulcs. Ha nem lennének ott, akkor a vásárlás nem biztonságos. Próbálj olyan oldalakról vásárolni, ahonnan már vásárolt valamilyen ismerősöd, és csak jót mond róla.

Vírusok:

Mindenki jól tudja, hogy a vírusok milyen károkat okoznak, illetve, hogy milyen gyorsan terjednek levelezésekkel. Mindenképpen legyen valamilyen víruskereső programod, különben számítógéped hamar meg fog fertőződni. Sose nyiss meg olyan levelet, amiről nem tudod, hogy ki küldte. MSN-en is könnyen terjednek a vírusok, így sose menj rá pl. egy címre, amit küld neked barátod. Ezeket általában nem is ő küldi, hanem ha rákattantanak, akkor az automatikusan elküldi partnereiknek. Mindig vigyázz, hogy honnan töltesz le, hiszen így is terjednek a vírusok. Vannak, akik vírusokat tesznek egyes fájlokba, illegális szoftverekbe, hogy elvegyék mindenki kedvét az ingyenes letöltögetéstől.

Szörnyűségek:

Sajnos ma már mindent megtalálsz az interneten, a gyermekpornótól kezdve az állatok megkínzásáig. Ezeket sajnos nem lehet minden esetben elkerülni, mégis, ha találsz egy ilyen képet, cikket, videót, ne kattints rá, hiszen ezzel örömet szerzel annak, aki feltöltötte, mert látja, hogy milyen sokan mentek rá az adott fájlra, illetve a te lelki békédet is felborítod.

- Gy.A -

Forrás: csakmiketten.hu

Programajánló

2008.09.05.

Péntek van? A válasz igen. Ami nem jelent mást minthogy ma programajánló van. Az első sulis hét után mindenkinek jár egy kis pihenés. De amíg engedi az idő éljünk a lehetőséggel és próbáljuk ezt a szabadba eltölteni. Lássuk csak mi jutott erre a hétvégére.

Holnap reggeli ébresztőnek tökéletes lehet a margitszigeti reggeli futás elnevezésű akció. Ennek a lényege hogy tulajdonképp felébredjünk és teljesítsük az 5,4 kilométeres távot. Akinek kedve szottyan reggel szaladgálni, látogasson el holnap reggel kilenckor a Margitszigetre!

Az edzettebbeknek egy kiváló program ígérkezik. Ez pedig nem más mint a Balaton Marathon50. Ennek az 50km-es távnak bárki neki vághat aki lát magában elég ambíciót hogy végigevezze ezt az igen kemény távolságot a Balaton vízén. Indulni bármilyen kézhajtású járművel lehet. Ha szívesen kipróbálnád magad legyél holnap reggel kilenckor Keszthelyen és megtudhatod milyen is végigevezni a Balatont.

Remek kikapcsolódásnak ígérkezik mind a nagyobbak mind a kisebbek számára a 2. GARMIN GPSGames Műhód Fesztivál. A feladat elég sokrétű. A helyszínen megadott pontokat kell megtalálnunk gyalog, biciklivel, vagy kajakkal vagy kenuval. Természetesen a sorrend nem számít pusztán ennek az igazolása. Míg szombaton a teljesen kezdők és a kalandvágyók mérhetik össze tudásukat, addig vasárnap a kőkemény profiké a főszerep. Mindez Sarudon Szeptember 6-7-én!

A kicsit kényelmesebbeknek ígérhet kiváló kikapcsolódást az Off-Road show Budapesten a Papp László sportarénában, ami ugyan már ma elkezdődött de egészen vasárnapig tart. A monumentális programokban gazdag eseményeken a hazai autó-sport legnagyobb alakjai is ott lesznek. A programot bemutatók és közönségtalálkozók színesítik.

Remélem ezen a hétvégén se fog unatkozni senki! Jó szórakozást és kellemes pihenést kívánok!

- Cs.B. -

A ragyogó mosoly titka

2008.09.04.

Manapság egyre inkább elvárt dolog az, hogy fogaink fehérek legyenek. Természetesen több eljárást is alkalmazhatunk. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Számos módszert lehet már manapság alkalmazni, persze mindegyik másmás árkategóriában mozog. Kezdeném a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

Fogfehérítésre ma már számtalan lehetőség kínálkozik. Fehéríthetjük fogainkat a fogorvosi rendelőben vagy otthon. A rendelői fehérítés előnye, hogy látványos fehéredést eredményez akár 1 óra alatt. Ha az otthoni fehérítő módszerek közül választunk, akkor hosszabb kezelési idővel (2-3 hét) kell számolnunk, viszont ezeknek kedvezőbb az áruk. Bármelyiket választjuk is, fontos, hogy egészségesek legyenek a fogaink, mert fogszuvasodás, kopott fogzománc vagy fogínysorvadásra való hajlam esetén problémák léphetnek fel.

Fehérítő fogkrém:

Számtalan speciális fogkrémből választhatunk, szinte minden nagyobb gyártónak vannak ilyen termékei. Ha tényleg hatásos eredményt szeretnénk, ne csak reggel és este mossunk fogat, hanem vigyük magunkkal a suliba is a fogkrémet és fogkefét, és ott mossunk fogat minden étkezés után. Ár: 750-1500 Ft.

Ecsetes fehérítő:

Egyszerű, praktikus, és bárhová magunkkal tudjuk vinni. Használata egyszerű. Fogainkat 2 héten keresztül reggel és este be kell kenni az ecsetben található folyadékkal. Fehérítés előtt fogkrém nélkül fogat kell mosni, és fehérítés után egy óráig nem szabad inni. 2 hét után 3-4 árnyalatnyi fehéredés várható. Ár: 3500-10 000 Ft

Elektromos fogkefe:
Nem csak a fogkrém, hanem a fogkefe is fontos szerepet játszik fogaink állapotában és színében. Olyan kefét kell választani, aminek sörtéi nem egy irányban vannak, illetve a szálak hosszúsága nem egyenlő. De ennél sokkal alaposabb az elektromos fogkefe, ami percenként 30-40 000 rezgéssel, és 8000 oldalirányú mozgással dolgozik, így hát szép, fehér fogakat varázsol. Ár: 25-40 000 Ft.

Sínes módszer:

A lényeg, hogy a fogorvosunk mintát vesz fogainkból, majd az alapján egy sínt készít, amibe bele kell tenni a fogfehérítő zselét, és 1-1,5 héten át a fogunkon kell hagyni naponta pár órára. Akár 5-6 árnyalatnyit is fehéredhetnek a fogaink. Ár: 40-60 000 Ft.

Fogfehérítés:

1. Ultrahangos fogfehérítés:

Az eljárás során elsőként egy védőréteg kerül az ínyre, majd a doktor a páciens szájába veszi a fogfehérítő anyaggal ellátott vibráló, ultrahangos villát, melyet háromszor vagy maximum ötször nyolc percig kell magán tartania. A kezelés végén lekerül az ínyvédő anyag, a fogakat pedig átpolírozzák. Körülbelül 8 árnyalatnyi világosodás érhető el. Ár: 60-80 000 Ft.

2. UV-lámpás fogfehérítés:

A szájba szájterpesz kerül, az ínyre védőréteg, a fogakra pedig fogfehérítő anyag. Ezt egy erre a célra kifejlesztett UV-lámpával aktiválják, háromszor negyed órára. A kezeléssel akár több, mint 10 árnyalatnyit is fehéredhetnek a fogak, bár az ára eléggé csak borsos.

Ár: 100-130 000 Ft.

3. Plazmalámpás fogfehérítés:

Ennek során az előzőhöz hasonlóan szájterpesz kerül a szájba, a fogakat pedig fogfehérítő zselével kenik be. A hatóanyagot egy speciális, kék fényű lámpa aktiválja. A kezelés háromszor húsz percig tart és nyolc árnyaltnyi fehéredést ígér. Ár: 150-160 000 Ft.

Nos, ha alkalmazzuk valamelyik módszert, akkor nem árt megelőzni azt, hogy visszasötétedjen. Íme pár tipp:

- Ha otthoni módszereket alkalmaztunk, időközönként ismételjük meg a ?kúrát?, hogy a jelenlegi állapotunk megmaradjon

- Ne fogyasszunk kávét, fekete teát, mert ezektől a fogunk visszasötétedik.

- Ne cigizzünk (amúgy sem ?), mert fogaink elvesztik színüket, és még a szájszagod se lesz kellemes

- Attól, hogy fogaink fehérek ugyanúgy járjunk fogorvoshoz, mint eddig (legalább évente kétszer)

-- Gy.A ---

Miért ilyenek a szülők?

2008.09.02.

Valószínűleg a te fejedben is megfordult már ez a kérdés. Mikor menj haza, mit vegyél fel, mindent megszabnak neked? Folyton veszekedtek? Esetleg túlságosan féltenek? Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mit tegyél, hogy elkerüld ezeket a vitákat, vagy, hogy szabadabb pórázra engedjenek.

1. variáció- folyton veszekedtek

Az iskola, a kinézeted, a barátaid, a takarodó- annyi téma van, amin veszekedhettek! De biztos, hogy csak így érheted el, amit szeretnél? Nem. Ha el szeretnél érni valamit, a veszekedés nem fog segíteni. A szülők a végén már csak azért sem fogják hagyni, hogy neked legyen igazad. Inkább üljetek le, és beszéljétek meg a problémákat. Persze a megfelelő időben, és alkalomban, hiszen például ha reggeli közben elkezded mondani, valószínűleg még álmosak lesznek a szüleid, vagy éppen sietni fognak. Mondd el nekik őszintén, hogy téged ez meg ez bánt, vagy szeretnél, mondjuk 8 óra helyett 10-ig maradni a buliban. (persze tudjuk, hogy tovább maradnál) Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni. Ha már itt a példa, a buli akkor, például egyik alkalommal hazamész hamarabb, de akkor következő alkalommal tovább maradhatsz. Próbáljatok megegyezni, de persze mindig csak veszekedés nélkül.

2. variáció- sosem elégedettek veled, mindig kritizálnak téged, vagy a barátodat/barátnődet:

Ha téged kritizálnak, az nagyon rosszul eshet, ezt mondd meg nekik. Persze itt sem árt, ha rendes időben, és helyen beszélsz velük. Mondd meg, hogy te mindig igyekszel megfelelni nekik, de senki sem lehet tökéletes, és neked is vannak hibáid.

Ha a szokásos ?Márpedig te nem fogsz azzal a fiúval/lánnyal találkozni? szöveg van, szintén mondd el nekik, hogy ne tiltsanak el tőle, hiszen te látod benne azt, amit ők nem láthatnak, illetve neki is meg vannak a jó tulajdonságai, és hogy ne ítéljék el.

3. variáció- agyonféltenek:

Előfordulhat, hogy a szüleid túlzott féltése jelenti a problémát. Vagy van okuk rá, vagy nincs. Ha van, akkor ne csodálkozz, inkább próbálj úgy viselkedni, hogy ne legyen. Ha nincs okuk, akkor gondolj arra, hogy csak a legjobbat akarják neked. Elég elcsépelt, de akkor is így van. Persze nem kell annyiban hagyni, bizonyítsd be, hogy megérdemled a bizalmukat, és soha nem csinálnál olyat, amiből bajod származhat. Beszélj velük, hogy tudod, hogy a legjobbat akarják neked, de neked nem jó, ha ennyire féltenek, és mondd el, hogy nem élnél vissza a bizalmukkal, és hogy már elég nagy vagy ahhoz, hogy eldöntsd, mi jó neked.

--- Gy.A ---

Programajánló

2008.08.29.

Péntek, tehát jönnek a programok szép számával. A Nyár utolsó hétvégéjén számtalan program közül választhattok. Ezeket összegyűjtve próbálok segíteni hogyan töltsétek el a szezonzárót!

Most inkább az aktívabbaknak ajánlanék pár programot! Elsőre A 7. Mátra Moutain-Bike maratont, melynek különlegessége amellett hogy mindenki megtalálja a számára ideális távot, az hogy, olyan hazai élsportolók is rajthoz állnak, mint például az olimpiáról hazaért Parti András. Egy túra és 3 versenytáv közül választhatnak a versenyzők. A túra 10km az első versenytáv 35km a közepes 60 a Hosszú-táv pedig 90km, ez utóbbi távon a Kékes-tetőt is meg kell majd ?látogatni?. Rajt Gyöngyösön Vasárnap 9:30 kor.

Akik Budapestiek azoknak is ajánlanánk egy remek programot ez pedig nem más, mint a Nike+ futónap. Itt csatlakozva a világ nagy jótékonysági rendezvényéhez futhatunk, 10km-t ahol még támogathatjuk is általunk kiválasztott szervezeteket. Mindez Vasárnap délután 5órától a Margitszigeten.

A harmadik aktív program a szombaton déltől megrendezésre kerülő 2. Jambore X-day. Ennek a rendezvénynek célja hogy bemutassák szinte az összes hazai extrémsportot, és ami a lényeg hogy ez mind ki is próbálható! Itt találkozhattok oktatókkal és versenyzőkkel a bátrak pedig elindulhatnak az Extrém olimpián. A kisebbeket alkotóház a nagyobbakat pedig egy kiváló angol banda a Freestylers szórakoztatja este a budapesti Vidámparkban.

Remek nyárbúcsúztató eseménynek ígérkezik a szombati Maratoni vízen maradási verseny Abádszalókon. A versenyre bárki nevezhet, bármivel! A szabály egyszerű a vízen kell maradni minél tovább. Mindenkinek két lehetősége van aki elesik egyből kiesik! Jó buli lesz ne hagyjátok ki. A versenyzőket reggel nyolctól várják!

A Végére pedig a kényelmesebbeknek egy kiváló program a hétvégre. Ez pedig a Magyarországon először megrendezésre kerülő Ferrari Challenge . A Rendezvény mától egészen vasárnapig tart ahol több mint 100 Ferrari F430-as áll rajthoz.

Remélem nem fogtok unatkozni a szezonbúcsúztató hétvégén! Élvezzétek ki a nyár utolsó perceit!

--- Cs.B ---

Mindent a sóról

2008.08.28.

A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Különösen a helytelen sófogyasztás lehet káros. Ebben a cikkben mindent leírok a sóról, és annak egészséges mértékű használatáról.

A só:A kémiában csak nátrium-klorid-ként emlegetjük. Mint nevéből is kiderül két fő alkotó eleme a nátrium, és a klór.

A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos minden ember sokkal több sót fogyaszt el, mint amennyit szabadna. Bár ezt mi nem is érezzük most, majd 10-20 év múlva komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót szervezetedbe.

Most mondhatod magadnak a képernyő előtt, hogy hülyeség, már hogy lehetnél beteg a sótól, de hidd el. A sótól is lehetsz beteg.

Mid lehet a sótól?
Vesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. Ha sok sót fogyasztasz, akkor a vérnyomásod megindul, viszont a veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásképpen a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is juthatsz. Mellékesen, hogyha egy bizonyos idő után nem sikerül kivizelned a darabokat, akkor majd beiktatnak egy műtétet a programjaid közé. Nem hiszem, hogy ez hiányzik akárkinek is, ugye? Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező lenne a napi 3 liter folyadék elfogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kicsi mennyiségben használd a sót!

Magas vérnyomás: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az bekerül a vérbe, a vérnek a tömege megnövekszik, ez pedig bekerül az erekbe. Sajnos a vér tömegével az erek nem tudnak nagyobbodni egy idő után, így pedig kialakul a magas vérnyomás.

Érrendszeri- és szívproblémák:  Ha a vérnyomás nő, akkor az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy. Ám, egy idő után, ahogyan te is öregszel, úgy a szerveid is megöregednek. Utána, ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod milyen, akkor szívproblémáid is lehetnek. A magas vérnyomás gyengíteni szokta a vérereket, tehát oda több lepedék is le tud rakódni ebből következőleg. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor az illető szívinfarktust kaphat, ami halálos is lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Csökkentsd a só fogyasztását!

Hogyha nem szeretnél 50-60 éves korod körül meghalni, akkor érdemes csökkentened a só bevitelét a szervezetedbe. Természetesen teljesen a sót sem szabad megvonni a szervezetedtől, hiszen mint minden ételre, erre is szüksége van a szervezetednek, viszont csak minimális mennyiségben!

--- Gy.A ---

Mi az AIDS?

2008.08.26.

A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Ebben a cikkben leírok minden fontos tudnivalót az AIDS-ről, és remélem, hogy ez után nagyobb figyelmet fogtok fordítani arra, hogy megelőzzétek ezt a nagyon komoly, általában gyógyíthatatlan betegséget.

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek.

HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a véredben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezeted a vírusra reagál.

Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus.

Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, ez vezet a halálhoz.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető krónikus fertőzés.

A betegség szakaszai:

1. szakasz: A HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg még nem AIDS-es.

2. szakasz: A HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyaró szerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.

3. szakasz: Tünetmentes HIV betegség, vagyis semmilyen klinikai tünet nincs, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik. Ez az állapot 3-8 évig tart.

4. szakasz: Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. A beteg nyirokcsomója megnagyobbodik, elkezd fogyni, lázrohamai vannak, éjjel izzad.

5. szakasz: Kifejlett HIV betegség: Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Hogyan terjedhet az AIDS?

Szexuális, homoszexuális átvitel:Az, hogy mennyi esélyed van arra, hogy ezúton elkapd az AIDS-et, az függ a szexuális érintkezési móddal, a partnerek száma, a védekezés módszere, illetve, hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy mindenképpen használjunk óvszert, hiszen akkor ezt az átviteli módszert biztosan megelőztük.

Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel: A 80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vérek kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent (kivéve a kivédhetetlen esetekben)

Anyáról gyermekre történő átvitel: Ez a fertőződési mód részben csökken, részben emelkedik. Csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírus ellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedik viszont, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben (ekkor a szüléskor levett vérmintából elvégzett PCR vizsgálat eredménye negatív, de a 6 héttel később megismételt vizsgálat eredménye pozitív) de a gyermek akár a szoptatás során is.

Közös tű, fecskendő használata: Ez történhet kábítószer-élvezők közös belövése során, de ide taroznak egyes fertőzések is, amikor a nem megfelelő körülmények miatt például, ha gyerekosztályon egy tűvel kezelik a gyerekeket. (Erre példa Románia, ahol az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyerek.)

Balesetből eredő fertőzések: Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők. A betegek hatékony kezelése és a vakcinák kifejlesztése még nem megoldott feladat. Bár erre évente dollármilliókat költenek, sajnos a kezdeti biztató eredmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

--- Gy.A ---

Programajánló

2008.08.22.

Ha péntek, akkor programajánló! Nem lesz ez másképp ma sem. Megpróbáltam összegyűjteni a hétvége legjobb programjait a szabadban és a tv előtt is egyaránt!

Egy érdekes eseménnyel kezdeném, amely Tokajban lesz látható! Ez az I. Mountainboard verseny. Rohamosan fejlődnek az extrém sportok ezért egyre durvább találmányok kerülnek ki. Ilyen ez a Mountainboard is. Ez ötvözi a surf a gördeszka és a snowboard kanyarodását, a mountain bike-al. És hogy ez hogy néz ki? Tulajdonképpen az előbb említett sporteszközökből áll össze. Mindenből egy kicsi. Ha érdekel, a dolog látogass el Augusztus 23-án Tokajba ahol 9 órától vár ez a remek rendezvény!

Akik kevésbé extrémek, de azért szeretik a természetet és a bikeolást, azok feltétlenül nevezzenek be vagy látogassanak el szombaton Gyenesdiásra! Ugyanis itt rendezik meg immár 5. alkalommal a Dynamo ? Maratont. Keszthely környékét bejárva, a legszebb zalai tájakon barangolva tehetjük meg a 27 illetve 55 kilométeres távot. A Rajt 12:00 kor van! Bővebb infót ezen a telefonszámon kaphattok: 06-20-326- 6578

A kevésbé aktívaknak remek szórakozás lehet a szombat-vasárnap megrendezésre kerülő 2. Szegedi Sárkányhajó fesztivál, ahol a látogatók igazi élő mozit láthatnak Szeged ?főutcáján? a Tiszán. ?A látványos elemekkel tűzdelt sportot szeretnék bemutatni az embereknek, és egyúttal rámutatni a Tiszában rejlő szépségekre? ? nyilatkozták a szervezők.

Még mindig tart az olimpia, a hétvégén, pontosabban szombaton ismét szoríthatunk magyarokért! Először a Női kézilabda csapatunk mérkőzik a bronzért az igen erős Korea ellen, magyar idő szerint reggel 7:30 kor! Aztán a Kajak-kenusainkért szoríthatunk hiszen az 500mes finálék következnek ahol egyetlen szám kivételével mindenhol éremesélyesek vagyunk!

Kellemes időtöltést és Jó szurkolást!

--- Cs.B ---

Kiver a Veríték! - Mindent az izzadásról!

2008.08.21.

Az izzadó embereknek nem könnyű, és kamaszkorban ez a teljesen természetes folyamat nagyobb mértéket ölt, és csak úgy csurog rólunk az izzadság. Sokan könyvelik el az izzadást igénytelenségnek, a mosdás elhagyásának, pedig ez nem igaz. Az izzadásnak több oka is lehet. Melegben, illetve nyáron szinte minden ember izzad, a sportolókról nem is beszélve. Akkor is izzadhatunk, ha valami csípőst eszünk, ha betegek vagyunk, ha közeleg a menstruációnk, de bármikor is izzadunk, egy dolgot feltétlenül tudnod kell: az izzadás természetes dolog! Csakis egészségünk érdekében izzadunk, hiszen az izzadás lehűti testünket, elősegíti az anyagcserénket, illetve erősíti az immunrendszerünket. Nincs benne semmi rossz, csak sajnos kellemetlen szaggal jár.

 Mit tegyél, hogy megszüntesd ezeket a szagokat?

Használj kifejezetten tiniknek gyártott dezodorokat (Rexona), illetve a dezodorokat mindig csak akkor használd, mikor megmostad az adott területet, mert ha csak az izzadt felületet dezodorozod be, a szagot nem fogod elnyomni.

    - Zuhanyozz le reggel és este is! Nem csak felfrissít, hanem kevésbé fogsz izzadni is.

    - Szőrtelenítsd a hónaljadat, mert így megkönnyíted a tisztálkodást.

    - Ne viselj túl szűk holmikat, mert ahol nem ér levegő, ott táncolnak a baktériumok.

    - Mondj le a műanyag ruhákról, illetve szintetikus anyagból készült fehérneműkről, mert magukba szívják a kellemetlen szagokat

    - Legyen táskádban mindig egy ?vészhelyzet-csomag?, egy váltópóló, illetve dezodor, és frissítő kendő.

    - Figyelj arra, hogy mit eszel! Ha fokhagymát, hagymát fogyasztasz, azzal a szagok erősebbek lesznek, viszont, ha mentát, vagy zsályát eszel, a szagok enyhülnek.

Milyen dezodort, vagy izzadásgátlót válassz?

Bár a boltok polcain csak úgy sorakoznak a különböző dezodorok, izzadásgátlók, sprayk, sose válassz találomra! Mint már említettem használd a Rexona tiniknek kifejlesztett dezodorait, ezekből a sprayk hatásosabbak, de hát kinek mi jön be? Itt megemlíteném, hogy a dezodorok a szagokkal, az izzadásgátlók pedig a túlzott izzadással szemben veszik fel a harcot. Így ha nem izzadsz nagyon inkább a dezodort válaszd. Sose vidd túlzásba a hazsnálatot, és használat előtt, illetve este mindig mosd le a bőrödről!

Golyós, stiftes, vagy fújós?

A fújós dezodor a fokozottabb frissesség érzetét kelti, a golyós pedig rövidebb ideig hat csak, a stift pedig szerintem nem túl higiénikus. Kísérletezd ki a bőrödön, neked melyik típus felel meg leginkább! Hiszen te tudhatod legjobban, hogy mire van szükséged!

A dezodorok általában illatosítottak, de léteznek illatmentesek is. Itt neked kell döntened. Gondolj arra is, hogy az általad használt különböző kozmetikai szerek illata nem feltétlenül harmonizál egymással. Ha parfümöt használsz, alkalmazz illatmentes dezodort, illetve ha létezik olyan dezodor, amelynek ugyanolyan illata van, mint tusfürdődnek, használd azt.

--- Gy.A ---

Bőrápolás: tények és alapszabályok

2008.08.19.

Bőrünk, főleg ebben a korban igen nagy törődést, és odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy bőröd szép, üde legyen, bizony el kell kezdened a napi bőrápolást. Ami eleinte egy szükséges nyűgnek tűnik, az később napi rutinná válik, mint pl. a reggeli fogmosás. Ebből a cikkből megtudhatod, milyen típusú bőröd van, illetve, hogy hogyan kell ápolnod.

Bőrödet típusának megfelelően kell ápolnod, viszont nem biztos, hogy tudod milyen típusú. Az alábbi leírásból rögtön megtudhatod.

Száraz bőröd van, ha: színe sápadt, könnyen hámlik, esetleg repedezett, vagy hajlamos a bőrirritációra és pórusaid zártak.

Normál bőröd van, ha: lágy, sima bőrfelszín, néhol feszülő és érzékeny.

Normál, vagy zsíros bőröd van, ha: az úgynevezett T vonalban zsírosan fénylő bőr, tág pórusokkal és mitesszerekkel rendelkezik. Ha az itt leírt jeleken kívül bőrünk néhol száraznak látszik az alacsony nedvességtartalom miatt, további okunk van feltételezni, hogy arcbőrünk az említett osztályba tartozik

Zsíros bőröd van, ha: fakó, esetleg sárgás tónusú a bőröd, és nyitott pórusokkal olajosan fénylő felszínnel rendelkezik.

Nos, most elkezdhetjük a bőrápolást!

Száraz bőröd van?

Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát! Célszerű sok ásványvizet inni. Hidratáld bőrödet, és érdemes megkérdezni kozmetikusodtól, hogy melyik krémet ajánlja. Ne használj alkoholos készítményeket, mert azok jobban szárítják a bőröd!

Normál bőröd van?

Örülj! :) Nem sok mindenkinek van ilyen szerencséje. Hogy megtartsd, ezt a szép állapotot, érdemes nappalra egy könnyű hidratálókrémet kenni. Hetente használj az elhalt hámsejtek eltávolítására szolgáló bőrradírt, de ne vidd túlzásba, mert akkor magadnak ártasz.

Zsíros bőröd van?

Mindenképpen kerüld a zsíros, fűszeres, ecetes ételek fogyasztását, és helyettesítsd őket gyümölcsökkel. Mosakodáshoz használj alkoholos tonikot, illetve itt is ajánlanám a bőrradír használatát. Minimum havonta látogass el kozmetikusodhoz, és kérj tőle egy tisztító tini kezelést!

-- Gy.A --

Allergia

2008.08.12.

Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy mi is az allergia, mik a tünetei, felsorolom leggyakoribb fajtáit, illetve azt, hogy mit tehetünk allergiás tünetek esetén.

Ha valaki allergiás, a szervezete érzékeny – és ezért reagál – egy vagy több olyan növényi vagy állati anyagra, amelyeknek a legtöbb ember ki van téve a mindennapi életben. Azok az anyagok, amelyek a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki, az allergének. Amikor az allergén bejut az allergiás beteg szervezetébe, az ellenanyagok termelésével védekezik

Leggyakoribb fajták:

Szénanátha:

- A szénanátha megfázásszerű tünetekkel jár: orrfolyás, nyálkahártya duzzanat, tüsszentés, arcüreg fájdalom. A náthával ellentétben ezt nem vírusok okozzák, hanem a környezetünkben található különböző anyagokkal szembeni túlérzékenység. Az allergia lehet szezonális, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, illetve rosszabbodik. Ennek oka leggyakrabban a virágzó fák, füvek, gyomok levegőbe került pollenje. Ha valaki a lakásban található allergénekre érzékeny – ezek leggyakrabban a por, penészgomba, háziállatok szőre – annak akár egész évben lehetnek tünetei.

Nagyon gyakori betegség, minden 5 emberből egy érintett benne. A szénanátha nagyon kellemetlen tünetekkel jár, de a tüneteket teljesen megszüntetni sosem lehet, bár egyes kezelésekkel sokat segíthetünk rajta. (például megfelelő gyógyszerrel

Az asztma:

Asztma akkor alakul ki, ha a tüdőben található hörgők gyulladt állapotba kerülnek. Ilyenkor a hörgők fölösleges nyálkát termelnek, amik elszűkítik a légutat. Ez légzési problémákhoz vezet, az enyhe sípolástól kezdve a súlyos légzészavarokig. Rohamállapot is kialakulhat, és az asztmás roham súlyossága (bár ritkán) akár életet veszélyeztető is lehet.

Az asztmás rohamot figyelmeztető jelek előzik meg. Fel kell ismerni ezeket, és minél előbb kezelik a tüneteket, annál kevésbé súlyosbodik maga a rohamállapot:

• Légzési nehézség, sípoló légzés, köhögési rohamok

• Éjszakai alvászavar, köhögés

• Mellkasi szorító érzés, fájdalom

Napallergia:

Aki napallergiás az tudja, hogy a probléma már az első napsugarakkal feltűnik. A napallergia a bőr fokozott fényérzékenysége, mely öröklődhet is, de a nem megfelelő kozmetikumok és a nap együttes hatása is okozhatják. A napallergia tünetei közé tartozik a leégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, váladékkal és hámlással.

Ételallergia:

Most nem taglalnám külön összes fajtáját hiszen rengeteg létezik. Leggyakoribbnak a liszt-, szója-, és tejallergiát mondanám. Akik bármilyen ételallergiában szenvednek, fontos, hogy az adott ételt, vagy összetevőt teljesen mellőzzék étrendjükből, vagy speciális receptekből készült termékeket fogyasszon. Ha mégis valamilyen formában érintkeznének az allergiás reakciót kiváltó termékkel, akkor a tünet súlyosságától függően kúrára van szükség.

Fémallergia:

Tünetei egyszerűek, az adott bőrfelületen pír jelentkezik, illetve kellemetlen, viszkető érzéses lesz a bőrödön. Ha fémallergiád van ne kísérletezz, fogadd el, és ne próbálkozz nikkeltartalmú ékszerekkel, mert csak súlyosbíthatják a tüneteket. Vigyáznod kell, hogy semmilyen egyéb fém dolog ne érintkezzen bőröddel, gondolok itt a cipzárakra, karórákra, kapcsokra, csatokra. Ajánlanám még, hogy ha csapvizet iszol érdemes beruháznia a családnak egy vízszűrő rendszerbe, mert esetleg az allergiád olyan mértéket ölthet, hogy a vízzel testedbe jutó nikkel hatására is kiütéseid lesznek.

Kutya- és macskaszőrallergia:

A kutya- és macskaszőr allergia tünetei a tüsszögés, szemviszketés, a kötőhártyák gyulladása, fokozottan véreres szemek, orrcsorgás, fulladás, köhögés. Ezek a tünetek fokozódnak minden egyes alkalommal, ha a kutya és macska közvetlen közelébe kerül. Ha az állat a szobába is bejár, akkor a tünetek nem ilyen erősek, de szinte folyamatosak és nem is szűnnek meg. A legjobb megoldás, ha az állatot kizárjuk a kertbe, vagy a fájdalmasabb, ha megválunk tőle.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha allergiásak vagyunk?

• Jegyezzük fel, hogy mikor kerültünk kapcsolatba olyan tárgyakkal, amikre allergiásak lehetünk

• Járjunk rendszeresen szaunázni, méregteleníteni

• Ha eddig nem tettük kezdjünk el sportolni járni, hiszen nagyon fontos a jó fizikai képesség. (úszással, futással nagyon erősíthetjük védekező rendszerünket)

• Ha megoldottuk a problémát (pl.: szőrallergia esetén az állat eltávoltása) ne várjunk rögtön változást, hiszen a szőrszálak még hónapokkal később is ott lesznek

• Fontos a sok vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételek fogyasztása

Remélem hasznos tanácsokat adtam 

Gy. Anna

Programok Hétvégére

2008.08.07.

Ez a hétvége sem telhet el programok nélkül. Megint jó pár alternatívát próbálok felsorolni de programokban a hétvégén sem lesz hiány. Bár tény és való a héten és még az elkövetkezendő héten is a sporté lesz a főszerep.

Akit érdekel egy kicsit is a streetball az semmiképpen se hagyja ki a Körmendi Streetball 2008 nevű rendezvényt. Ezt a sportot amit egy kosárra játszik 3-3 ember 1993ba hozták be először Magyarországra. Bárki játszhat nem a profizmusról szól a dolog hanem az élvezetről és a sportszerűségről. Kiegészítő programként láthatjuk a hazai kosár élet nagyjait, és például zsákolóversenyt is. Mindezt Augusztus 9.-én Körmenden reggel 9 órától.

Szintén remek kikapcsolódásnak ígérkezik a Péntek-szombatra szóló Miskolci rendezvény. Az NÁSZ nevezetű rendezvény idén is várja az extrém sportok kedvelőit. Pénteken kipróbálható lesz a Factory Aréna összes extrém sportja. A falmászás, a Skate park a triál pálya és számos remek kikapcsolódási lehetőség.

Akik nem olyan aktívak azoknak is akad sportesemény méghozzá nem is kicsi. Ugyanis ma este elkezdődnek az ötkarikás játékok melyet az M1 közvetít élőben. Ma kora délután az időeltolódás miatt a nyitóünnepséget láthatjuk 13:45 kor. Már másnap szombaton is sok magyar sportolóért szurkolhatunk. Például Nagy Orsolya vívás, Bodrogi László kerékpár, Csernovszky Éva ? Judo, vagy a Magyarország ? Svédország kézilabda meccs. Tehát bőven akad programunk.

Hétvégén se fogunk unatkozni de aki másra vágyik, vagy nincs ideje egyik programra se akkor legalább sétáljon egyet, hiszen ezzel is tett egészsége megőrzése érdekében!

--- Cs.B ---

Kalandra Fel! - mozgás, kicsit másképp

2008.08.07.

Napjainkban a számítógép szinte minden valós szórakozást elvesz, ezáltal alig jut időnk egymásra a barátokra és arra hogy kikapcsolódjunk vagy éppen mozogjunk egyet. A Követező összeállításban adrenalin-növelő és csapatépítő sportokat mutatok be. Lássuk melyek ezek.

Elsőként talán azt a sportot mutatnám be amely ma már Magyarországon is eléggé elterjedt egyre többen fedezik fel a benne rejlő remek szórakozás és mozgás élményét. Igaz nem ér fel egy rendszeres edzéssel de kikapcsolódni és mozogni tökéletes. Ez a játék a Paintball. Itt egy külön erre a célra kifejlesztett fegyverrel festék patronokat lőve egymásra játszhatunk. Természetesen fő a biztonság így mindenki teljes védőfelszerelésben állhat neki ennek a remek időtöltésnek. Több fajta játékmód is létezik. A legelső és talán leggyakoribb amikor két csapat áll egymással szembe. A harc addig folyik amíg az egyik csapat teljesen meg nem semmisül. A második játékmód a zászlószerzés. A lényeg hogy a saját zászlónkat eljutassuk az ellenfél bázisára. Ehhez nem szükséges minden ellenfelet lelőnünk. A harmadik pedig az úgynevezett rókavadászat. Ennek a lényege hogy egy emberre - akinek tele van a tára - vadásznak mindannyian de nekik csak 11 db patronjuk van! Ugyanakkor szerintem bármilyen más módszerrel is remekül lehet játszani az erre kijelölt pályákon. Remek időtöltés baráti társaságoknak kötelező! Ha bővebben szeretnél tájékozódni nézz körül itt: Paintball

Remek kikapcsolódásnak ígérkezik a barlanglátogatás. Na most igen, biztos mindenki azt mondja láttam már ezer barlangot tök uncsi. De mi történik akkor ha a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi-barlangrendszerbe megyünk. Ez nem egy sima barlangjárás. Nincsenek kiépített utak lámpák. Itt csak magadra és a társaidra számíthatsz. Persze szakképzet vezetők állnak rendelkezésünkre. Gyakran hasalva, kúszva mászva kell végig küszködni magunkat a túrán. Több fajta túrából választhatunk. A ?sima? tárlatvezetéstől kezdve a csapatépítő tréningre ahol bátorságunkat-ösztöneinket kell próbára tennünk. Mindenképpen érdemes kipróbálni ha egy kis adrenalin növelőre vágyunk. Bővebb infót itt találtok:Barlangászás

Talán új keletű lehet a következő szórakozási forma ami bárki ellőt nyitva áll ha éppen a Mátrában kóricál. Ez pedig az újonnan létrehozott Oxygen Adrenalin Park a Mátrában. Itt mindent megtalálsz mi szem szájnak ingere. 183m hosszú és 18-24 méter magas lenyűgöző függőhíd vár. Mászó fal Bob pálya található ezek közvetlen közelében. Aki messzebbről jön itt is tud aludni hiszen itt szálloda is van. Lélegzetelállító az új keletű Canopy amely Magyarországon egyedülálló. Egy drótkötél-pályán kell átsiklani mintegy 30m magasan 200-230 m hosszan. Ez csak a legbátrabbaknak ajánlott. Megtalálható a gyerekek számára igen népszerű Eurobungy, és egy igazi kihívásokat tartalmazó erdei kalandpark is. Emellet játszótér és kisállat-simogató várja az idelátogatókat. Ha felkeltette érdeklődésedet nézz körül itt:Adrenalin-park

--- Cs.B ---

A Társaság Húzó ereje

2008.08.06.

Veled is volt már olyan, hogy valamit csak azért tettél meg, mert a baráti társaságodban az ?menőnek? számított? Sok fiatal például csak azért iszik vagy cigizik, mert egy közösség tagja akar lenni és nem szeretné, hogy kiközösítsék. Holott lehet, hogy a lelke mélyén nem is vágyik cigire vagy piára? De tényleg érdemes a ?beilleszkedési vágy? miatt feladni az elveidet, esetleg személyiségedet?

Mindig, mindenhol, mindenkinek jót tenni. Ezt senki nem várja el tőlünk csak így érezzük. Pedig lehetetlen, valamit valamiért. Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy sosem lesz mindenki jóban velünk és lehet, hogy társaid is többre értékelik, ha saját magad adod és nem valaki másra akarsz hasonlítani. Vagy te is egy akarsz lenni a sok közül? Mert például vannak olyan emberek (szép számmal) akik tényleg minden közeghez tudnak alkalmazkodni, olyanok, mint a kaméleonok és szinte mindenkivel jóban vannak, de nincsenek igazi barátaik. Ez nem feltétlen negatív, mert lehet, hogy valakinek tényleg ilyen a személyisége, de mégiscsak jobb különbözni a többitől. Ezt hívják egyéniségnek. Az ilyen  embereknek egy közösség nem befolyásolja annyira a személyiségét, általában kevés barátjuk van, mert ?megosztják? az embereket. Őket vagy szeretik, vagy nem. Persze sokszor van úgy, hogy az egyéniség is kénytelen alkalmazkodni. Mert tényleg fontos az alkalmazkodásra való készség, de az egyéniség is, és ezt kell valahogy egyensúlyba hozni. Elég nehéz feladat, de nem lehetetlen!

--- Sz.D.L ---

Programajánló

2008.08.01.

Péntek van a hét utolsó napja. Ez azt jelenti, hogy programajánló = buli = haverok = hétvége. Ezen a hétvégén se fogunk unatkozni! Úgy érzem mindenki, megtalálja a saját maga ízlésének megfelelő programot! Hát lássuk, csak mit tartogat ez a pár nap!

A hétvége egyik kiemelkedő sporteseménye kétségkívül a 23. ING Formula - 1 Magyar Nagydíj. Talán nem meglepő hogy a legtöbbször itt a német klasszis Michael Schumacher nyert pontosan 4-szer. Őt a Brazil legenda Ayrton Senna követi. De vajon idén kinek sikerül a dobogó legfelső fokára állni? Az éllovas Hamilton? A Címvédő Raikkonen? Vagy a meglepetés ember Kubica? Hétvégén kiderül! A közvetítések a szokott időben lesznek, a rajt pedig Vasárnap 2 órakor. Érdemes lesz megnézni!

Még maradjunk egy kis sportnál. Mindenévben megrendezik a Balaton-átúszást melyet most egy héttel kellett elhalasztani. De ha minden kedvező, akkor Szombaton elrajtolhat a mezőny. A szakasz a Révfülöp és Balatonboglár között lesz! Az átúszni vágyókat Révfülöpnél várják reggel 7 órától délután 13: 30-ig!

Aki nem szereti a sportos programokat, annak ajánlanám az Azfesztet! Bár Ma már elkezdődött a Nyírbátori rendezvény de a java még hátra van! Érdemes kilátogatni, hiszen a hazai és a külföldi zenei élet igazi fenegyerekei látogatnak el ide. Moby Dick, Depresszió Subscribe, Architets, Zorall, Kowalsky meg a Vega, 30Y, Kaukázus, Belga, Republic, Ganxta Zolee és a Kartell, és a Jager Barben pedig Loránt Barnabás, Kovács-András Péter, Hadházi László és karoke, várja a kilátogatókat! Bővebb infót itt találhattok.

Amint látjátok most se maradunk program nélkül! Jó fesztválozást vagy Forma1-ezést! A Lényeg, hogy jól teljen a hétvége!

-- Cs.B --

Zene, zene, zene

2008.07.31.

Még egy kis rap, ugyanis a fekete rapper Nas is új cd-vel rukkolt elő. 1994-es debütációja óta megállíthatatlan, szókimondó szövegei, a több mint 14 éves karrier alatt egyre kiforrottabbá válnak. Legújabb lemezén a szegénységről, a versenyről, az erőről és az egyenlőtlenségről énekel. Nyers, de tartalmas a megfogalmazás, talán ez a siker kulcsa. És ki tudná jobban felkavarni a szegénységről és egyenlőségről szóló vitát, ha nem egy rapper aki ebben a szellemben nőtt fel? Nas tanít, nevel és táncra késztet.

Stílusukat elég nehéz behatárolni, hogy ez most pop vagy rock, vagy mi is? Döntsd el te, ehhez két album is rendelkezésedre áll az "Én ilyen Alien" (2006) és a most megjelent "Hogy nézel rám?" Ja, egyébként ők a Belmondo, és elég sok nyári fesztiválon ott lesznek: többek közt augusztus 8-án a hajdúböszörményi KOTTA Fesztiválon, 16-án, a Szigeten, 22-én a kazincbarcikai Kasza Napokon, illetve 30-án a Szegedi Ifjúsági Napokon.

Az American Idol 2002-es nyertese, Kelly Clarkson albuma készülőfélben van! És nem is akárki dolgozik az albumon! A dalokat a One republic frontembere írja. Az album megjelenése 2008 őszére várható, az előző My December (2007) után sokkal poposabbnak ígérkezik. Az új dalok nagy háttérzenekarral és erőteljes dob-hangzással várhatók. Helyet kap az albumon egy rock melódia is. A My December elég melankólikusra sikeredett ezt az eladott példányszám is mutatja, reméljük az új album sikere megdönti a Breakaway-ét!

---Sz.D.L.---

Divatirányzat? Őrültség?

2008.07.29.

Mindkettő, de ez a korral jár, és később úgyis megbánjuk, vagy nem. Például pár éve még én is szerettem volna orrpiercinget, de kinőttem. Pedig az olyan menő, gondolod most, de később lehet a te véleményed is megváltozik. Most még olyan korszakunkat éljük, hogy évről évre változunk. Ma még rózsaszín hajat szeretnéL holnap már pirosat, jövőre meg már rájövössz, hogy szőke a menő. Na ezért is gondold végig, hogy most rózsaszín piros vagy szőke?

Piercingek: Meglátod kedvenc sztárodon és beleszeretsz, neked is kell egy ilyen. Előadod tervedet szüleidnek és kiadnak, hogy szülhettek ilyen vadócot? Pedig te csak egy piercinget szeretnél. Egyébként érvelhetsz azzal, hogy bármikor ki tudod venni, mert a lyuk beforr. Mikor már "megdolgoztad" őket és megcsináltatnád érdemes tájékozódnod az árakról és fontos az is, hogy szakember csinálja. Otthon semmiképp se próbáld kifúrni magadnak, mert nem fertőtleníted, begyullad, elfertőződik. Ha már megszületett az elhatározás érdemes rászánni a pénzed, mert nem olyan vészesek az árak.

Tetkók: Ezek a bőrre varrt ábrácskák már nem olyan könnyen eltüntethetők, mint a piercingek ezért is érdemes jobban meggondolni, hogy csináltatsz-e. Például gondolj csak arra, hogy 60 évesen 20 kilóval nehezebben logó bőrrel hogy fog rajtad mutatni az a cuki kis pillangó, ami most még tetszik? Persze ma már azért van rá lehetőség, hogy levetessük nem kívánt tetkónkat, de sokkal fájdalmasabb, mint felvarratni! Pedig az sem lehet egy leányálom! Például akinek amúgy is érzékeny a bőre, annak a festék, amit a bőr alá fecskendeznek, allergiás reakciókat válthat ki és kiütésekkel viszketéssel járhat. Szóval szerintem várj egy kicsit, míg kinősz ebből a korból és majd csak akkor csináltass, ha még 20 évesen is tetszik! Addig meg ott vannak a testfestékek (henna).

Hajfestés: Talán az összes hóbortunk közül az a "legártatlanabb". A szülők is jobban belemennek egy kis szőkítésbe, mint mondjuk egy tetkóba. Ezért is a legjobb ezzel indítani. Persze azért a hajfestést is el lehet rontani, főleg ha te magad csinálod. Első alkalommal mindenképp érdemes elmenni fodrászhoz. Színválasztásnál, ha nem vagy biztos magadban érdemes beszkennelni egy  fotót magadról és kipróbálni különböző színeket. A lényeg hogy ne akarj drasztikus változást egy festéstől!(sötét barna hajból szőkét)

Programajánló

2008.07.25.

Ha nyár, akkor bulik fesztiválok, ugyanis ilyenkor mindenkinek sok ideje van. Ott vannak a forró hétvégék és persze a lustulós hétköznapok. Nem árt változatosságot vinni a nyári szünetbe és egy kis bulival felpezsdíteni. Ehhez próbálok segítséget nyújtani és összeszedtem nektek a legjobb bulikat.

Fesztiválok

A SZiGeT még messze van azonban, hogy addig is legyen hol "szigetelni" itt a Félsziget! Bár Erdélyben, Marosvásárhelyen lesz, a szigetszervezők indítanak buszt Budapestről.

Fellépők: Számos külföldi és magyar fellépő is lesz: Tankcsapda, Anima Sound System, Kispál és a Borz, Avantasia, Gymes, Epica, Adam Freeland, ATB, Client, DJ Luca, DJ di Santo, Kistehén, Hooligans, Péterfy Bori & Love Band.

Időpont:2008. júl. 23-26-ig.

A zenei skála igen színesnek ígérkezik, ha van lehetőséged rá érdemes elmenni. Bővebb információkat a félsziget hivatalos oldalán találsz: www.felsziget.ro

Ha a Balatonon töltöd a nyarat és már eleged van a térdig érő vízből érdemes ellátogatnod az idén másodszorra megrendezett BalaTONE fesztiválra. Július 24-től július 27-ig tart, Zánkán, úgyhogy még becsusszanhatsz a végére. Lesz Kowalsky meg a Vega, Beatsteaks, Mystery Gang, Tankcsapda, Road, Alvin és a Mókusok, Depresszió, Hősök, Quimby, Subscribe.

VIII. Sárospataki Dixieland és Blues fesztivál július 25-26-ig nyújthat kikapcsolódást, ha kedveled az igényes zenét!

A Budafest Nyári zenei fesztivál júl. 2-től várja a zenekedvelő fiatalokat az ország minden pontjáról egészen július 29-ig.

Bulik, koncertek

Az együttes elég friss, de már egy VivaComet jelöléssel is büszkélkedhetnek. Ők a No Thanx, ha szeretnél elmenni a koncertjükre 2008. júl. 25-én 17:00 órától az Europarkban Budapesten lesz.Egy igazi zúzós buli lesz hamisítatlan rockzenével.

Roy és Ádám koncertek Balatonon! Július 25-én, pénteken 21:00-tól Balatonszemesen 40perces Roy és Ádám trió koncert. Ezen kívül még július 26-án 20:00 órától, és július 27-én 20:30-tól Balatonmáriafürdőn is láthatod őket! Nagyszerű hangzás, érces hang, mi kell még?

A megasztáros Tóth Verával is elég sok helyszínen találkozhatsz a nyáron, ugyanis körbeturnézza Magyarországot! Legközelebb Tiszaújvárosban 07. 26-án láthatod 18:00 órától, majd Vácott lép fel 27-én 21:00 órától.

Egy kis disco, DJ Hyper az angol klubok ismert DJ-je hazánkba látogat, hogy színes szettjeivel elkápráztassa az elektronikus zene szerelmeseit. Igazi forradalmár a műfajban, hiszen összeállításait elektróval, hiphoppal és rockos hangzással fűszerezi. Ha felkeltettem érdeklődésed Zánkán, BalatTONE Fesztivál, Café - július 26-án, szombaton, 0:30-kor bulizz egy ütőset!

Hatalmas habparty lesz 2008. július 28-án, Siófokon a Palace Dance Klubban Európa legnagyobb habgépével! Garantált szórakozás!

Egyéb:

A kétkerekű rajongóinak találkozója a Siroki Motoros fesztivál, amit idén 10. alkalommal rendeznek meg. Magyarország legnagyobb motoros találkozója július 22-26-ig csábítja a száguldás szerelmeseit.

Helyszín: Sirok, Kútvölgyi szabadidőpark

A Velencei-tavi Nyári Játékok könnyedebb program a motoros találkozó után. Ráadásul ingyenes és összművészeti programokat kínáló rendezvény. Pákozdon június 20-tól augusztus 10-ig szórakoztatja az arra látogatókat.

A kultúra és az irodalom kedvelőinek ajánlom figyelmébe a IX. Nyári Szabadtéri Színházi estéket, ami Százhalombattán június 29-től július 26-ig várja az érdeklődőket olyan előadásokkal, mint a János Vitéz, A hetvenkedő katona vagy a Nagyidai cigányok.

Forma1 és focirajongók figyelem! Másodszorra is összecsapnak a Forma1 világhírű pilótái és a magyar sztárok. A mérkőzést 2008. július 30-án 19:30-tól tekintheted meg, Budapesten, az Albert Stadionban. Izgalmas meccsnek nézünk elébe, hiszen a játékosok között olyan nagyszerű pilóták lesznek, mint: Michael Schumacher, Felipe Massa, Giancarlo Fisichella vagy épp Sebastian Vettel!

Remélem sikerült kedvetekre valót találni! Jó szórakozást és hatalmas partikat kívánok! Indul a nyári BULISZEZON!

---Szabó Diána Lili---

Minden, ami (könnyű) zene

2008.07.24.

Újdonságok, Slágerek, Előadók és sok más zenével kapcsolatos infót tudhatsz meg!

A fiatalnak korántsem mondható Madonna nemrég megjelent lemeze, (2008. április) a Hard Candy igazi közönség kedvenc. Az átváltozóművész néven is ismert énekesnő újra bizonyította, hogy megállja a helyét a fiatal popsztárocskák között. A lemez megkísérli fölülmúlni a 2005-ös album (Confessions on a Dance Floor) sikerét. Nehéznek bizonyuló feladat, de nem lehetetlen, ugyanis legújabb slágerével, ami a Give it 2 me címet viseli máris a slágerlisták élére jutott. Úgy tűnik a táncparkett királynőjének nincs szüksége biztatásra, de mit is mondhatnék? Csak így tovább Madonna!

Leona Lewis, aki a 2006-os Nagy-Britanniai "megasztárnak" az X-factornak a győztese kislemez sikere (Bleeding Love) után, mely hetekig vezette a hazai és külföldi toplistákat, kiadott egy nagylemezt is Spirit címmel. Az X-factorban Mariah Careyhez, Celine Dionhoz és Whitney Houstonhoz hasonlították. Erre most már nincs szükség, hisz saját lemezzel büszkélkedhet. Leona 5 éves korától dédelgetett álma végre teljesült és ennek az álomnak te is részese lehetsz, ugyanis már hazánkban is megtalálhatod a boltok polcain CD-jét!

Játszom, Királylány, Nőben a boldogság, a vér nem válik vízzé. Ismerős nem? A magyar zenei élet egyik meghatározó rock bandája, a Hooligans slágerit olvashattad az előbb. Ha még több számot szeretnél tőlük hallani, az új albumuk 2008. május 7-től kapható. A zenekar  7. stúdiólemezének címe Privát Mennyország. Legújabb klipjüket már a zenecsatornák is sugározzák. A klip az Eljátszott gyémánt című számhoz készült.

A walesi énekesnő, Duffy debütáló albuma 2008 márc. 3-tól kapható Rockeferry címmel. Az énekesnő karakteres hangja és egyedi stílusa izgalmassá teszi a lemezt. Blues, pop, soul és rock' n' roll stílusokban mozgó előadó, aki 2003-tól van a zenei pályáján, de karrierje az idei évben kezdett igazán felfelé ívelni. Mercy című slágerével ő az első welsi női előadó (25 év után) aki number one számmal büszkélkedhet. A welsi tehetségkutató verseny (Wawffactor) második helyezettjének lemeze sikerre van ítélve.

A 30 millió eladott lemezzel és öt Grammy-díjjal büszkélkedő Usher 2008 tavaszán dobta piacra Here I Stand című albumát. Az album 2007-re tervezett megjelenésével ellentétben egy éves késéssel került a boltokba, így is hatalmas sikert aratva. Ezt az is bizonyítja, hogy Usher nyolcadik number one száma (Love in this Club) is a lemezen található. A Dallasi csávó nem akárkikkel dolgozott már együtt. Többek között Alicia Keys-el, Mary J. Blidge-al, R. Kelly-vel, Ludacrissel. Sokszínűségét az, is bizonyítja, hogy nem csak énekesként, hanem dalszövegíróként, színészként is megállja a helyét.

Remélem sikerült eltalálom zenei ízléseteket, ha nem írjatok és megpróbálom teljesíteni kívánságotokat!

---Sz. D. L.---

Egészséges táplálkozás ... Biztosan?

2008.07.22.

Mostanában szinte mást se hallunk a Tv-ből és egyéb médiákból, minthogy egészséges táplálkozás és mindenféle update dolog. Bár sokszor azt hisszük egészséges az, amit eszünk, mert a reklámba láttuk, de sajnos sok esetben ez nem így van. Fiatalok most ezekre, a buktatókra hívnám fel a figyelmet!

Müzlik, gabonapelyhek

Erről a két szóról mindenkinek egyből az egészség jut eszébe! Való igaz az összetett szénhidrátok és gabonák fogyasztása hasznos! Sok rákkeltő anyagot lekötnek és segítik a bélműködést ugyanakkor stabil vércukor-szintet, biztosítanak. Igen ám de nem minden arany, ami fénylik.

Sajnos napjainkban egyre több az olyan gabonapehelynek vagy müzlinek álcázott dolog, aminek köze nincs ahhoz, ami rá van írva. Sok ilyen termék tele van mézzel, édesítőszerrel, cukorral és mesterséges aromákkal ezek nem egészen egészségesek. Viszont talán a legmegdöbbentőbb dolog, amit kidobtak piacra az a csokoládédarabos-müzli. Na ha ezt esszük fogyókúra közben tuti, hogy az ellenkező irányba indulunk el!

Multivitaminos üccsik

Manapság lassan minden üvegen ezt a feliratot láthatod. Viszont ezek szintén nem szolgálják az egészségedet mivel rengeteg csak cukros lötty mesterséges vitaminokkal keverve. Ráadásul ezekben plusz kalóriák is találhatóak, amelyek nagy mértékű fogyasztás esetén meglátszódhatnak!

Cukormentes italok

No Cukor - tökéletes íz. Hm jól is hangzana, ha tényleg így lenne. Azonban az által hogy egy italban nincs cukor, számos más felesleges kalória bevitelét eredményezi. Ráadásul szervezetünket nem tudjuk becsapni. Amikor megnyugodnánk, hogy most már nem kell cukor akkor a szervezetünk működésbe lép. Azáltal hogy ő édes ízt érzékelt energiát vár. De mivel ezt nem kapja meg, ezért követeli azt. Tehát sokkal inkább kívánni fogjuk a csokit és a sütiket.

Kis Fröccs, Nagy Fröccs

Az alkohol egy igazi rejtett kalóriahordozó. Egy-két pohár jobb fajta koktél olyan mennyiségű kalóriát visz be, mint egy kiadósabb étkezés. Emellett számtalan röviditalban, a sörben, a borban rengeteg más felesleges kalória is található.

Salátaöntetek-finomak. de egészegesek is?

Kevés jobb dolog van, mint egy frissen elkészített saláta. Tele természetes vitaminokkal, rostokkal. De nem túl sok haszna van, ha lelocsoljuk egy majonézes joghurtos olajos cuccal.

De mindig jobb, ha ez az öntet otthon készül, mert a boltba vett félkész termékek a lehető legrosszabb választás.

Remélem sikerült segítenem és ezen túl ti is odafigyeltek mi az egészséges és mi az, ami annak látszik de valójában nem az.

Csépány Bálint - Kamaszpanasz

Drogok

2008.07.18.

Drogokról őszintén

Elterjedése:

Mára már sajnos bárki hozzájuthat drogokhoz illegálisan és legálisan is. Legálisan például akkor, amikor egy "hiperaktív" gyereknek gyógyszert adnak, ami valójában egy nagyon erős drog. Ezért például Amerikában az utcára jutott ez a gyógyszer és elkezdték árulni függőknek. De ezen kívül is számos olyan betegség van ahol kemény vagy könnyűdrogokat használnak leginkább fájdalomcsillapításra (rákosoknál, depressziósoknál.) Persze régebben is jelen voltak ezek a szerek, csak nem ilyen mértékben. Például az ópium nagyon népszerű volt leginkább Távol-Keleten (gondoljunk csak az ópiummal elkábított szolgára a 80 nap alatt a Föld körül című könyvben). Ezenkívül sok törzs Afrikában. Amerikában szertartásaihoz, vallási rítusaihoz (békepipa) használt drogokat.

Mi is az a drog?

Drogok alatt minden tudatmódosító szert értek. Ebbe beletartozik a pia, cigi, marihuána, gyógyszerek (antidepresszánsok). stb. a lényeg, hogy többségük pár használat után függőséget okoz. Nem tudsz vele leállni, a szervezeted újabb és újabb adagokat kíván. Bekerülnek a vérkeringésedbe és eljutnak minden szervedhez.(Még pár hónappal használat után is kimutatható a véredből!)  Vannak persze pozitív hatású drogok is, ezek a gyógyszerek.

Mi a hatásuk?

Tartós, vagy akár egyetlen használat után súlyosan károsítják az agyat és más szerveket (a májat, tüdőt). Hatásuk két féle lehet: vagy nagyon lelassítanak, vagy nagyon felpörgetnek (ilyenkor a túlzott izgalmi állapot szívinfarktushoz vezethet). Mindenki azt várja tőlük, hogy jobb kedve legyen, pedig ez egyáltalán nem így van. Lehet, hogy első használatkor még jobb kedved lesz tőle (bár sokan rosszul lesznek) de másodjára, harmadjára már biztos nem! Ezenkívül hallucinációt okoznak, ami balesetekhez vezethet, ha egyedül vagy, mert nem reálisan látod saját képességeidet és a világot sem. Sőt drogok hatása alatt nagyobb az esélye a védekezés nélküli szexnek is. Így nem csak nem kívánt terhességet okozhatsz, de a HIV vírust is elkaphatod.(a drogosoknál egyébként is több HIV pozitív van a közös tűhasználat miatt) Egyszóval nagyon sok romboló, károsító hatásuk van és életeket tehetnek tönkre!

De akkor miért próbálja ki mindenki?

Sokszor felteszem magamnak ezt a kérdést és tudom rá az elcsépelt választ, de most őszintén megéri tönkretenni a tested, lelked és mások lelkét egy anyag miatt, ami esetleg egyszer az életben 2 perc boldogságot okozott? Szerintem nagyon önző ember, aki drogozik! Csak magával foglalkozik, hogy neki meglegyen a napi kis (vagy nagy) adagja és nem törődik azzal, hogy az édesanyjának vagy a barátainak összetörik a szíve. Na, ezért nem érdemes kipróbálni!

EGY-SZER-SE!

---Szabó Diána Lili---

Mozgásssssss: Avagy milyen sportot válasszak?

2008.07.10.

Biztos sokatokban merült már föl ez a kérdés. Főleg a nyári szünet beköszöntével, mérhetetlenül sok szabadidőnk van, amelyet szeretnénk hasznosan eltölteni. Most az első részben megpróbálok pár nyári alternatívát javasolni.

Pár éve még szinte ismeretlen sport volt a ma már közkedvelt strandröpi. Ennek a sportnak hatalmas előnye, hogy egyszerre mozgunk és barnulunk, miközben jól szórakozunk. A pálya 8*16 m-es. Négyen játsszák, mindkét oldalt két ember. Szabályai tulajdonképpen megegyeznek a teremröpivel. 3-szor lehet beleérni a labdába, és az ellenfélnél kell hogy földet érjen a labda. A játékidő 20 perc. Kellemes szórakozás, azonban ügyeljünk arra, hogy magas faktorszámú fényvédőkrémet használjunk, hiszen könnyen leéghetünk. Kiváló időtöltés kisebb társaságoknak. Komolyabb szinten versenyezni, klubokban játszani is lehet. Bővebb info: http://roplabdaszovetseg.hu

Maradjunk a vízparton! Szintén egy új keletű közkedvelt nyári sport a strandfoci. A pálya mérete 30*40 vagy 17* 25 m-es lehet. A játékot két csapat játszza 5-5 fővel, amelyből 1-1 kapus. Cserélni bármennyit lehet, és akit lecseréltek, az is visszaállhat játszani. A játékidő kétszer 12 perc, ahol a két félidő között 1 perc szünet lehet. Az nyer, aki több gólt szerez. A többi szabály megegyezik a rendes fociéval. Remek időtöltés nagyobb társaságoknak, ám itt is figyeljünk a leégésre. Azonban ha komolyabban szeretnénk ezzel foglalkozni, megtehetjük, hiszen itt is ugyanolyan bajnokságok és egyesületek vannak, mint a rendes fociban. Bővebb info: http://strandfoci.hu

Főleg a magyar tengernél elterjedt sport a windsurfing. Ez a hagyományos szörfdeszka és a vitorla elegyéből létrejött sport, ami érdekes és szórakoztató sport. Viszont mielőtt elkezdenénk vadul surfözni, pár alap dolgot kell elsajátítanunk. Például, hogy hogyan induljunk el, kanyarodási trükkök és az ún. vízstart, amely ha beleesünk a vízbe (márpedig eleinte ez elég sokszor fog megtörténni) utána vissza tudjunk állni a deszkára és tovább élvezni a szörfözés adta lehetőségeket. Természetesen, ha eleinte nem akarunk bevásárolni méregdrága surfcumót, esély van kölcsönzésre is. És persze oktatót is kaphatunk magunk mellé, ha nem akarjuk, hogy az egész part rajtunk röhögjön. Viszont ha sikerül az alapokat elsajátítani, egy élvezetes kellemes sport! Bővebb info: http://www.windsurfing.hu

Egy itthon nem ismert extrém sportot szeretnék bemutatni. Ez a kanyoning. A nevéből is adódik, hogy kanyonokban és különböző vad helyeken játszódik. Hazánkhoz legközelebb Szlovákiába szerveznek ilyen túrákat. Több típusa is előfordul: van az ún. vadvízi aquapark, ahol csúszva, mászva ereszkedünk le egy-egy nagyobb szikláról. Van a veszélyesebb "lógva, mászva" ahol egy kötél segítségével érkezhetünk le a kanyon aljára. Mindkét program hatalmas adrenalin növelő, mindenképpen kipróbálásra ajánlott! Amellett hogy remekül szórakozunk, olyan lélegzetelállító helyekre juthatunk el, amelyet előttünk kevesen láttak.

Bővebb info: http://www.deltasite.hu/profiles/standard/index.php?goto=termek.php&site=kalandcentrum&category=kalandok Ezen az oldalon még jópár extrémsportról olvashattok.

Utolsó bemutatott nyári sportunknál egy kicsit eltérek a víztől, egy újabb, hazánkban már elterjedt sportot, a quadozást szeretném bemutatni. Ez a sport remek szórakozási lehetőség mind egyedül, mind pedig társasággal.  Kellemes időtöltés, hiszen amellett hogy élvezzük a quadozás nyújtotta örömöket, a kanyarokat, az ugratókat, erdei túráinkon a természetben is gyönyörködhetünk. Természetesen nem kell egyből quadot venni. Külön szervezésben lehet bérelni, és igény szerint "házhoz szállítatni". Borongósabb napokon remek szórakozás! Bővebb info: http://www.quadberles.hu  

Remélem, sikerült segítenem abban, hogy hogyan töltsétek felesleges szabadidőtöket! De csak óvatosan! További szép nyarat, hamarosan jelentkezem!

Csépány Bálint

Életmód: Itt a nyár

2008.07.10.

Június 13-a fiatalok által várt dátum. Elkezdődött a nyári szünet, ami nekünk fiataloknak egyenlő a bulikkal a délben keléssel, a haverokkal. Rengeteg jó dolgot lehet találni nyáron. Ezek közül próbálok bemutatni néhányat.

Az ősök által leginkább kedvelt időtöltés a táborozás. Ami magában nem lenne rossz dolog, ha mi is szeretjük, azonban ha nem, akkor elég unalmas. Persze a szülőknek nem sok dolga van ezzel, bedobnak a táborba és kész. De hozzá kell tennem, ha ez a táborozás kompromisszumokkal jön létre, tehát ha én is akarom, akkor egy életre szóló jó kaland lehet. Érdemes ilyenkor víz mellé menni, hiszen ezzel is lecsökkentjük az unalmas órák számát. Rengeteg kikapcsolódás, strandröpi, strandfoci, csocsó, úszás és egyéb kalandos dolgok várnak minket a strandokon. Ha vadvíz mellé érkezünk, semmiképpen ne hagyjuk ki a vízibiciklit, kajakot, kenut. Én személy szerint még ajánlanám a banán és különböző vízi extrémsportokat, szigorúan baráti társaságok részére! Eszméletlen nagy élmény, kellemes időtöltés.

Felmerül a kérdés: mit tegyek a maradék két hónapban, amíg otthon vagyok? Sokan egész nyáron csak úgy vannak, ki se mozdulnak. A négy fal közé bezárva, számítógép előtt ülve játsszák a legújabb játékot. Ha netán magunkra ismertünk vagy nem akarunk ilyenné válni, pár tanács ennek elkerülése érdekében.

Nyáron sem maradhat ki életünkből a mozgás! Nem kell intenzív sportolónak lenni, egyszerű dolgokban kell keresni azt, hogy hogyan kössük le szabadidőnket úgy, hogy azzal még egészségünk megőrzése érdekében is tettünk valamit. A nyár sláger számát, a vizet, vízpartot már az előző részben taglaltam.

De nézzük, mi vár még ránk a nagyvilágban! Remek elfoglaltság lehet a biciklizés. Barátokkal kellemes tempóban egészséges és hasznos időtöltés lehet. Foci és más játékok is megfelelőek, ha nagyobb társasággal próbálunk programokat kitalálni. Igazából nehezebb az, ha egyedül vagyunk.

Szabadidős programként a túrázások adhatnak felüdülést, ilyenkor magunkban kiszellőztethetjük fejünket, és elmerülhetünk a természet adta szépségekben.

Zárt helyen kellemes kikapcsolódást nyújthat például a bowling vagy a darts. De ha ezek közül egyik se nyerte el tetszésed, akkor nézz szét programajánlóink között, ahol a buli és az éjszakai élet legjavát találhatod személyre szabva!

Nyáron sokan esünk sajnos abba a hibába, hogy egyedül vagyunk otthon, és nem tudjuk mit is együnk. Legegyszerűbb módszer elmenni a mekibe és egy gyors gyíkburgert venni colával.

Ez aztán a tartalmas ebéd! A másik módszer, mely valamivel jobb, hogyha otthoni szendvicset eszünk, bár hosszútávon ez se túl egészséges. Nézzük, mit tehetek én azért, hogy kicsit egészségesebben éljek! Például első és legfontosabb dolog, hogy elfelejtem a mekit és a hasonló gyorskajáldákat. Nem mondom, hogy egyszer-egyszer nem tévedhetünk be ilyen helyre, de azért rendszert ne csináljunk belőle. A cola és a szénsavas üdítők nagy mennyiségben igen károsak lehetnek, de néha-néha ez is belefér.

Nyáron rengeteg gyümölcs van: eper, sárgabarack, meggy, cseresznye, körte és még sorolhatnám naphosszat. Naponta pár szem gyümölcs is hozzájárulhat egészségünkhöz. Hűtve turmixként pedig igazi frissítő lehet a nyári kánikula idején.

Magáról az étkezésről nem túl sok tanácsot fogok mondani. Lehetőleg mindennap legyen főtt étel és leves a menüben. Ahol lehet, például szendvicsekbe, rakjunk zöldséget, paradicsomot, paprikát.

Egészségünk megőrzése érdekében mozogjunk naponta 10-15 percet. Ez lehet a bátrabbaknak futás, viszont aki csak át szeretné magát mozgatni, annak egy könnyed esti séta vagy bicikli. A sportválasztásról, és arról, hogy mégis hogyan döntsük el, milyen sport való nekünk, a következő cikkben, fogok írni! Addig is kellemes nyarat és tartalmas időtöltést kívánok!

Csépány Bálint