ÉRZELMI TÉRKÉP

Blog: Pánikcsata - Szerző: hilda

Hát, igen. Az "emberi faj érzelmi térképe." Kollektíven érvényes.  Egész életünket két kérdés köré szervezzük, mint egy regény százéves mellékszereplője mondta: "Mennyire szeretsz te engem? és "Ki itt a főnök?"

Lehet, hogy legalább száz évet kell megélni ahhoz, hogy ez kikristályosodjon, de hogy valahol ott dereng ez a tudatunkban, folyamatosan, genetikusan, kezdetektől fogva -az biztos.

Ha belegondolok, tényleg minden erről szól és csak erről.A szenvedéseink, a boldogságunk, a vágyaink, a céljaink, akarataink, minden-minden e köré a két kérdés köré csoportosul. Az összes könnycsepp és az összes mosoly ezeknek szól.

Egész életünkben megszállottan, hipnotikus lázzal keressük a szeretet. Embereket próbálunk találni, akikkel ez az életprogram megvalósítható, vagy állatokat, ha mással nem megy, növényeket gondozunk nagy odaadással, vagy nosztalgiázva porolgatjuk nippjeinket. Kinek mi jut.

Annyira szeretnénk szeretni, és annyira nem megy. Várjuk egy anyától, egy apától, egy gyerektől, egy pasitól, hogy beteljesüljön a csoda, amiért izzunk.De sohasem teljes a gyönyör. Valami mindig hiányzik, valami mindig bepiszkít.Alig látható, finom szemcsékkel, vagy durván, mocskosan. Így kerülnek zavaró porszemként hideg anyák, agresszív apák,nevelhetetlen gyerekek és megalázó pasik a gépezetbe.

Egy pszochológus azt a feladatot kapta, hogy konzultáljon egy csoport kambodzsai menekülttel. Félt a feladattól: ugyan, hogy tudna ő bármiben is segíteni azoknak, akik átmentek az emberi szörnyűségek teljes poklán.Népirtás, éhinség, kínzások, nemi erőszak, gyilkosságok. S mi volt az első konzultáció első kérdése? "Összejöttem egy fiúval, de az meg átkerült a másik csónakba, ahol az unokanővéremmel....és így tovább.

Mit nekünk gázproblémák, világgazdasági válságok, áremelés és kormányváltás. Csak egy gondolatba kapaszkodunk, kétségbeesve, szakadatlan kitartással. Szeressen már végre valaki. Úgy igazán. És nekem is sikerüljön ugyanez. Igazán.Ezt kívánjuk áhítattal, követeljük erőszakosan, rebegjük félelemmmel telve. Ez a mindenünk.