Előzmények

Családi kórtörténet alapján próbálok rájönni, vajon kell-e attól félnem, amitől az apámank kellet, vagy csak hipohonder vagyok.

Röviden a családi háttérről:

A családban nem tudok komolyabb örökletes szívbetegségekről. Édesapámnak 30 évesen 1990-ben volt egy szívbillentyű műtéte, azóta "ketyegője" van. Állandóan gyógyszert szed, de ezen kívül sosem volt különösebb jele annak, hogy szívbeteg. Ami észrehető volt, hogy kifejezetten kevesebbet mozgott, és nagyon figyelnie kellett, mert ha fizikailag megerőltette magát, nagyon hangosan ketyegett a szíve.

Esetében két súlyosabb szituáció volt. Először 2001 körül volt egy szívinfarktusa, ami azért volt igazán ijesztő, mert otthon volt, végezte a napi dolgát, beszélgetett velünk és nem történt olyan, mint a mozifilmekben, hogy a melléhez kapott, stb. Mondta, hogy rosszul érzi magát, gyenge volt, ilyen általános dolgok. Mivel havonta jár ellenőrzésre kardiológushoz, a következő vizsgálaton közölték vele, hogy szívinfarktusa volt, és szerencsés, hogy így átvészelte, mert az ilyen ritka eset.

A másik esetben nem volt infarktusa. Mivel egyetemre járok, nem vagyok állandóan otthon, ezért ebben az esetben sem voltam jelen, csak utólag tudtam meg. Valami probléma a lehetett a korábban beállított gyógyszer mennyiséggel, vagy olyat evett, ami befolyásolta a gyógyszer hatását, mert hirtelen lett rosszul, elájult és kiverte a fejével az ablaküveget. Én csak a sebbel szembesültem a fején, de úgy gondolom szintén szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A gyógyszeradagot később beállították.

A családban testvéremnek is vannak problémái. Még csak 22 éves, de már gyógyszert szed, mert többféle vizsgálat után azt mondták szívritmuszavara van. Gyógyszer előtt voltak olyan esetek, hogy hirtelen teljesen lemerevedett, és elkezdtek rángani az izmai, és nem tudott beszélni. Rendszeres ájulásokról tudok, és állandó hányásról, rosszullétekről. Hozzáteszem azért ebben lehet, hogy a főiskolás életmód és táplálkozás is ludas.

Röviden erről tudok. Lehet butaság ezzel foglalkoznom, de engem az nyugtat meg, ha a lehető legtöbb információ áll a rendelkezésemre.

 

Hozzászólások (1)