Örökletes lehet-e a szívinfarktusra való hajlam?

Szerző: remark

A BLOG LEÍRÁSA

Családi kórtörténet alapján próbálok rájönni, vajon kell-e attól félnem, amitől az apámank kellet, vagy csak hipohonder vagyok.

Látogatás: 6271 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Saját esetek

2008.03.04.

Kedves vandore1!

Érdekes amit írtál. Igazság szerint először nem értettem, hogy miről írsz, és ez hogyan kapcsolódik az én "témámhoz".

Végigolvastam, nagyon hasonlánónak találtam személyes tapasztalataimhoz. Röviden az a helyzet, hogy számos olyan tünetet észleltem magamon tinédzser korom óta, mint Te. Be kell valljam nem nagyon tudom, mi köze lehet az ájulásnak a szívbetegségekhez, de utána járok annak amit írtál.

Mivel a családomban több embernek is vannak gondjai a szívével, óvatos lettem. Figyelem magam. Habár az orvosok minden általános kivizsgáláson, EKGn az mondták, kutya bajom, semmi baj a szívemmel, gyanús dolgok azért mégis történnek. Az ájulások nálam is rendszeresnek mondhatóak, amellett, hogy sosem alacsony a vérnyomásom, a vércukrommal sincsen baj, és a vizsgálatok is mindig normális vérképet mutatnak. Tehát egészséges vagyok.

Gyakori erős szívdobogás, fulladásérzés és légszomj az ami még érdekes lehet, de ezek szintén nem kötődnek feltétlenül szívbetegséghez. Fizikai megterhelés esetén fulladás, nagy mértékű kivörösödés az arcon, pedig gyerekkorom óta sokat mozogtam és sokáig sportoltam is intenzíven. Ugyanakkor a végtagjaim mindig hidegek, mint a jégcsap.

Ez mind sok apróság, és én lehet csak összekombinálom őket. Nem állítom, hogy bajom van, lehet csak bizonyos területen kevésbbé működök jól, de azért inkább szeretek tájékozódni és megtudni, hogy mi okozhatja őket.

Köszönöm hozzászólásod, Te is segítettél abban, hogy most egy infoval több legyen a tarsolyomban.

Előzmények

2008.02.27.

Röviden a családi háttérről:

A családban nem tudok komolyabb örökletes szívbetegségekről. Édesapámnak 30 évesen 1990-ben volt egy szívbillentyű műtéte, azóta "ketyegője" van. Állandóan gyógyszert szed, de ezen kívül sosem volt különösebb jele annak, hogy szívbeteg. Ami észrehető volt, hogy kifejezetten kevesebbet mozgott, és nagyon figyelnie kellett, mert ha fizikailag megerőltette magát, nagyon hangosan ketyegett a szíve.

Esetében két súlyosabb szituáció volt. Először 2001 körül volt egy szívinfarktusa, ami azért volt igazán ijesztő, mert otthon volt, végezte a napi dolgát, beszélgetett velünk és nem történt olyan, mint a mozifilmekben, hogy a melléhez kapott, stb. Mondta, hogy rosszul érzi magát, gyenge volt, ilyen általános dolgok. Mivel havonta jár ellenőrzésre kardiológushoz, a következő vizsgálaton közölték vele, hogy szívinfarktusa volt, és szerencsés, hogy így átvészelte, mert az ilyen ritka eset.

A másik esetben nem volt infarktusa. Mivel egyetemre járok, nem vagyok állandóan otthon, ezért ebben az esetben sem voltam jelen, csak utólag tudtam meg. Valami probléma a lehetett a korábban beállított gyógyszer mennyiséggel, vagy olyat evett, ami befolyásolta a gyógyszer hatását, mert hirtelen lett rosszul, elájult és kiverte a fejével az ablaküveget. Én csak a sebbel szembesültem a fején, de úgy gondolom szintén szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A gyógyszeradagot később beállították.

A családban testvéremnek is vannak problémái. Még csak 22 éves, de már gyógyszert szed, mert többféle vizsgálat után azt mondták szívritmuszavara van. Gyógyszer előtt voltak olyan esetek, hogy hirtelen teljesen lemerevedett, és elkezdtek rángani az izmai, és nem tudott beszélni. Rendszeres ájulásokról tudok, és állandó hányásról, rosszullétekről. Hozzáteszem azért ebben lehet, hogy a főiskolás életmód és táplálkozás is ludas.

Röviden erről tudok. Lehet butaság ezzel foglalkoznom, de engem az nyugtat meg, ha a lehető legtöbb információ áll a rendelkezésemre.