• Savasélet
    terkaneni blogja

    gyógyszerek

    A reflux betegség fő oka, hogy a nyelőcső gyomor közötti záróizom működési zavara következtében a gyomor tartalom a nyelőcsőbe jut és ez különböző panaszokat okoz. A működési zavar pontos okát nem tudjuk, de ismert, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek hatására ez a zavar tovább fokozódik, a tünetek erősödnek.

    A szívgyógyszerek és reflux kezelésére szolgáló szerek

    A refluxos betegek egy nagy csoportja egyéb betegség(ek) miatt nem csak a reflux elleni gyógyszer(eke)t szedi. Gyakori pl. a társulása szívkoszorú érelmeszesedéssel, vagy asztma szerű légzési betegségekkel. A szív keringési betegségei esetén szinte minden páciens kap úgynevezett tartós hatású nitrát készítményt, melyeknek ismert tablettás és tapaszként alkalmazott formája. Ráadásul mellkasi fájdalom jelentkezése esetén ezek a betegek, még gyors hatású nitrátot (nyelv alatti tabletta, vagy spray formájában) is használnak.

    A mellkasi fájdalom megelőzése céljából pedig a sejt kalcium-anyagcseréjét befolyásoló gyógyszereket. Ezek mindegyike a simaizmok ellazulását segíti, mely rendkívül előnyős, amikor az erek tágításával a szív keringését javítjuk, ugyanakkor a nyelőcső alsó záróizmának ellazulása a reflux tüneteket fokozhatja, vagy provokálhatja. Tekintettel arra, hogy a szívre ható gyógyszerek sok esetben nem elhagyhatók, ilyen esetben a gyomor tartalom savasságának mérséklésével, vagyis a reflux kezelésével csökkenthetjük a gyomortartalom visszaáramlása által okozott panaszokat. Ismert az is, hogy a savas bennék a nyelőcsőbe jutva reflexes úton a koszorús erek összehúzódását válthatja ki, tovább rontva a szívnek az érelmeszesedés által már egyébként is károsodott keringését. Így a savcsökkentés egyúttal a szívpanaszokat is mérsékelni tudja ezekben a betegekben.

    A tüdő asztma gyógyszerei és a savcsökkentők

    A tüdő asztma kezelése során a cél a kis légutak görcsének oldása szintén simaizom lazítók segítségével. Ezek adagolása többnyire spray-k segítségével a légutakon keresztül történik. Van olyan krónikus hörghurut, mely az asztmához rendkívül hasonló tüneteket okoz, a kis légutak összehúzódásával jár. Terápiájukra tabletta, vagy kapszula formájában bevett hörgőtágítókat alkalmazunk. Ezek a gyógyszerek is hatnak a nyelőcső alsó záróizmára, lazítják azt, fokozzák a reflux okozta tüneteket. Ismert, hogy a nem allergiás eredetű tüdőasztma és a GERD nagyon gyakran együtt fordulnak elő. Egyrészt a nehezített légzés okozta erőlködés, a gyakori köhögés miatt a gyomortartalom gyakran préselődik a nyelőcsőbe, másrészt a nyelőcső savas irritációja provokálhatja reflexes úton nemcsak a szívkoszorús ereknek a görcsét, hanem az asztmás kishörgő-görcsöt is. A roham alkalmával használt steroidok pedig fokozzák a gyomorban termelődő sav mennyiségét.

    A protonpumpagátlók hatása más gyógyszerekre

    A reflux kezelésére használt savcsökkentőknek (protonpumpagátlók) kevés mellékhatása van. Egyes emberek esetén szájszárazság fordul elő, másokban hasmenés jelentkezik. Mint minden gyógyszer, ezek is okozhatnak allergiás reakciókat, amik a legtöbb esetben bőrtünetet jelentenek.

    Más gyógyszerekkel kevés kölcsönhatás ismert. Az utóbbi időben jelentek meg tanulmányok arról, hogy a protonpumpagátlók gyengíthetik egyes szív és érrendszeri betegségben alkalmazott vérlemezke működést gátló gyógyszerek hatását. Azok a betegek, akiknek úgy nevezett sztent (kis csövecske) került beültetésre a szívkoszorú ereikbe a keringés javítása céljából, soha nem hagyhatják el a érlemezke működést gátló gyógyszereket vagy a hasonló hatású készítmény szedését, mert eldugulhat a sztentjük. Az ő számukra különösen veszélyes lehet, ha refluxuk kezelése során a vérlemezke működést gátló gyógyszerek a hatásukat vesztik. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy vannak biztonságosan adható savcsökkentők, de a többi típus gyengítő hatása sem tűnik számottevőnek.


   • Blog leírása

    Érezte már valaki magát úgy mint egy tehén? Na de most nem a külső adottságokra gondolok, hanem a kérődzésre.....
    Látogatás: 45006 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés