öngyógyítás

Blog: Égető kérdések gyomortájon - Szerző: kitchesangels

Reflux: Hogyan működhet az öngyógyítás?

Az öngyógyítás támogatói szerint pedig felesleges terhet ró az egészségügyre, ha minden ilyen beteg megjelenik. Megfelelő szabályok betartása mellett megengedhető az önálló gyógyszerelés, nem okoz jelentős késést a súlyosabb okok felismerése. Persze ehhez a lakosság megfelelő képzése és a gyógyszerészekkel való szoros együttműködés szükséges. A PPI-knek ritkán van mellékhatása, gyógyszer-kölcsönhatásokkal sokkal inkább kell számolni, ha a beteg folyamatosan és nem alkalomszerűen szedi a gyógyszert.

Az elképzelések szerint a gyógyszerésznek kellene rákérdeznie bizonyos, úgy nevezett „riasztó tünetek”-re, melyek jelezhetik, hogy többről van szó, mint egyszerű refluxbetegségről (fogyás, fekete, vagy véres széklet, visszatérő hányás, véres hányás, nyelési nehezítettség stb.). Típusos tünetek esetén (savas felböfögés, gyomor, vagy mellkasi égő fájdalom, melyet az étkezés mérsékel), riasztó tünetek hiányában, illetve ha egyéb betegségről a páciens nem számol be, a patikus kiadhatná a protonpumpa-gátló gyógyszert.

Ha a beteg izületi panaszok miatt úgy nevezett nem-steroid gyulladásgátló szert szed, mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni. A gyógyszerész feladata lenne, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy, ha a panaszok nem szűnnek meg nem kerülhető el az orvosi vizsgálat. 2-4 hét után, ha a tünetek elmúltak, a gyógyszer szedését abba kell hagyni, kiújulásuk esetén, újra lehet indítani. Gyakori visszaesés, vagy „riasztó tünetek” megjelenésekor mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges. Ezen szabályok betartása mellett az öngyógyítás egyszerű, kényelmes és biztonságos, ráadásul sokkal olcsóbb is lenne. Magyarországon egyelőre csak receptre adhatók ki protonpumpagátlók, de ahogy egyre gyakoribbá válik majd a reflux, ebben a kérdésben is változás várható.