• Égető kérdések gyomortájon
    kitchesangels blogja

    Reflux kezelés

    Reflux: Háromféle kezelési mód

    Elméletileg 3 féleképpen lehet kezelni a refluxos betegeket.

    • Hosszú távú folyamatos és rendszeres gyógyszerszedéssel, melyet azonban a felmérések szerint csak a legsúlyosabb tünettel bíró betegek tartanak be, akiknek a gyógyszer elhagyása azonnal a panaszok megjelenését jelenti. A többi beteg akkor is ki-kihagyja a tablettáit, ha egyébként az orvos így rendelkezik. Ennek az a magyarázata, hogy a tünetek hullámzó lefolyást mutatnak és a betegek tartósan terápiamentesen is jól vannak.
    • A második lehetőség az intermittáló kezelés, mely során a beteg addig szedi a gyógyszerét, amíg a panaszai meg nem szűnnek, aztán elhagyja, és a tünetek újbóli megjelenésekor megint szedi egy ideig, a panaszmentesség eléréséig.
    • Az úgy nevezett on-demand gyógyszereléskor a tünetmentesség elérése után a páciens akkor vesz be egy-egy tablettát, amikor panaszos, egyébként nem.

    Valamennyi módszer kombinálható a lefelé lépegető, úgy nevezett step down móddal, amikor az egyszerre bevett gyógyszeradagot csökkentjük. Úgy tűnik, a PPI terápiát követően kialakult tünetmentesség a betegek kb. 30%-ban fennmarad, és nem következik be visszaesés. (Megbízható tanulmányok még nem állnak rendelkezésre.) Mind ezek az adatok azt jelzik, hogy a beteg úgyis a saját igénye szerint kell, hogy szedje a gyógyszert, ezt az orvos pontosan nem jelöli ki. Ha ez így van, vajon szükséges-e, hogy a panaszukkal orvoshoz forduljanak, vagy elkezdhetik a tüneteknek megfelelő gyógyszer szedését önállóan? Az öngyógyítás ellenzői szerint az orvos átlépése azt a veszélyt rejti, hogy hasonló tüneteket okozó súlyosabb betegségek, (pl. gyomor daganat, a gyomor kijáratát szűkítő gyomorfekély) nem kerülnek időben felismerésre.


   • Blog leírása

    Negyven múltam és refluxos lettem. Szeretnék még gyomorégés nélküli éveket. Minden tippet, ötletet szívesen fogadok...
    Látogatás: 55527 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés