Reflux kezelés

Blog: Égető kérdések gyomortájon - Szerző: kitchesangels

Reflux: Háromféle kezelési mód

Elméletileg 3 féleképpen lehet kezelni a refluxos betegeket.

  • Hosszú távú folyamatos és rendszeres gyógyszerszedéssel, melyet azonban a felmérések szerint csak a legsúlyosabb tünettel bíró betegek tartanak be, akiknek a gyógyszer elhagyása azonnal a panaszok megjelenését jelenti. A többi beteg akkor is ki-kihagyja a tablettáit, ha egyébként az orvos így rendelkezik. Ennek az a magyarázata, hogy a tünetek hullámzó lefolyást mutatnak és a betegek tartósan terápiamentesen is jól vannak.
  • A második lehetőség az intermittáló kezelés, mely során a beteg addig szedi a gyógyszerét, amíg a panaszai meg nem szűnnek, aztán elhagyja, és a tünetek újbóli megjelenésekor megint szedi egy ideig, a panaszmentesség eléréséig.
  • Az úgy nevezett on-demand gyógyszereléskor a tünetmentesség elérése után a páciens akkor vesz be egy-egy tablettát, amikor panaszos, egyébként nem.

Valamennyi módszer kombinálható a lefelé lépegető, úgy nevezett step down móddal, amikor az egyszerre bevett gyógyszeradagot csökkentjük. Úgy tűnik, a PPI terápiát követően kialakult tünetmentesség a betegek kb. 30%-ban fennmarad, és nem következik be visszaesés. (Megbízható tanulmányok még nem állnak rendelkezésre.) Mind ezek az adatok azt jelzik, hogy a beteg úgyis a saját igénye szerint kell, hogy szedje a gyógyszert, ezt az orvos pontosan nem jelöli ki. Ha ez így van, vajon szükséges-e, hogy a panaszukkal orvoshoz forduljanak, vagy elkezdhetik a tüneteknek megfelelő gyógyszer szedését önállóan? Az öngyógyítás ellenzői szerint az orvos átlépése azt a veszélyt rejti, hogy hasonló tüneteket okozó súlyosabb betegségek, (pl. gyomor daganat, a gyomor kijáratát szűkítő gyomorfekély) nem kerülnek időben felismerésre.