• Égető kérdések gyomortájon
    kitchesangels blogja

    Súlyos tévhitek

    A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Összegyűjtöttem a leggyakoribb tévhiteket a gyomorégéssel kapcsolatban.

     

    A gyomorégés diétával gyógyítható

    A nehéz, fűszeres ételekről való lemondás, és egy könnyű ételekből álló étrend segíthet a gyomorégésben szenvedőknek abban, hogy jobban érezzék magukat, ám önmagában nem gyógyítja meg a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) által okozott gyomorégést.

    A gyomorégést én okozom magamnak

    Noha sok életmódbeli és táplálkozási szokás ronthatja a gyomorégés tüneteit, a gyomorégés olyan kóros állapot, melynek biológiai okai vannak. Sajnos, még abban az esetben is tapasztalhatja a betegség tüneteit, ha gyökeresen változtat életmódján, étkezési szokásain.

    A gyomorégést a savtúltengés okozza

    A GERD-ben szenvedők gyomorsav mennyisége általában normális. A probléma abból a tényezőből ered, hogy a gyomorsav nem a megfelelő helyen van. Ahelyett, hogy a gyomorban maradna, visszaáramlik a nyelőcsőbe.

    A savas reflux csak a nyelőcsőben okoz problémát

    Bár a nyelőcsői savas reflux okozta gyomorégés a GERD legismertebb tünete, a betegség másképp is hat a szervezetre. A savas reflux nagymértékben hozzájárul az asztma kialakulásához, vagy a már meglévő súlyosbodásához.

    A legújabb kutatások arra utalnak, hogy nem csak a reflux betegség súlyosbítja az asztmát, de az asztma és az annak kezelésére szolgáló gyógyszerek is súlyosbítják a GERD tüneteit. Mindemellett a betegek rekedtséget, torok és hangszálgyulladást valamint krónikus köhögést és torok nyálkahártya irritációt is tapasztalhatnak, melyeket a savas reflux vált ki.

    Semmi nem segít a gyomorégés ellen

    A gyomorégésen Ön is segíthet. A kezelés magába foglalhatja az életmódbeli és étkezési szokások megváltoztatását, és különféle gyógyszerek alkalmazását is. Vezessen gyomorégés naplót, hogy jobban figyelemmel kísérhesse, mi az, ami ront a panaszain.

    A gyomorégést a stressz okozza

    Noha a stressz súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit, ritkán fordul elő, hogy a betegség kiváltó oka legyen.  A szélsőséges fizikai stressz, egy súlyos betegség vagy sérülés azonban okozhatnak olyan fekélyeket, melyek gyomorégéssel járnak együtt.

    Az éjszakai gyomorégésben szenvedőknek ülve kell aludni

    A Philadelphia Graduate Hospital tanulmánya szerint a legjobb módja az éjszakai gyomorégés elkerülésének, ha a bal oldalán alszik. A jobb oldalon való alvás súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit, mivel ilyenkor hosszabb időt vesz igénybe, hogy a sav távozzon a nyelőcsőből.  

    Míg a háton alvás lehetővé teszi, hogy a gyomorsav gyakrabban áramoljon vissza a nyelőcsőbe, ha a fejét alátámasztja egy plusz párnával, a gravitáció segít a gyomorban tartani a savakat.

    Egyes savas ételek azért rontanak az állapoton, mert savasak

    Egyes savas ételek valóban rontanak a GERD betegségben szenvedők állapotán, ám nem azért, mert savasak. Bizonyos ételek valóban súlyosbítják a tüneteket, ezért fontos tudni, hogy melyek azok az ételek, amiket jobb kerülni.

    A gyomorégés nem súlyos állapot

    A krónikus gyomorégés komolyan megnehezíti a beteg életét. A gyomorégés lehet tünete egy sokkal súlyosabb állapotnak, a gastrooesophagealis reflux betegségnek (GERD) is.

    Amennyiben a krónikus gyomorégést nem kezelik, olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a Barret-nyelőcső (A reflux oesophagitis előrehaladott stádiuma, mikor a nyelőcső alsó szakaszának laphámja elpusztul), az eróziós oesophagitis, nyelőcsőszűkület vagy nyelőcsőrák.

    A gyomorsav csökkentő gyógyszerek akadályozzák az emésztést

    A gyomorban található ételek megemésztését nem csak a gyomorsavak végzik, hanem az ott található enzimek is. Még ha a gyomorsavakat jelentősen csökkentő proton-pumpa gátlókat is szed, elegendő sav termelődik a normál élelmiszerek megemésztésére.


   • Blog leírása

    Negyven múltam és refluxos lettem. Szeretnék még gyomorégés nélküli éveket. Minden tippet, ötletet szívesen fogadok...
    Látogatás: 55554 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés