Omega3, Q10 koenzim? Új fejlemények: A prosztatának is jót tesz!

Blog: Nőknek a férfiak egészségéről - Szerző: ProsztataCentrum

Egy brit táplálkozással foglalkozó szaklap szerint ( British Journal of Nutrition) az Omega 3 zsírsavak és a Q10 koenzim jelentősen csökkenti az egészséges férfiak PSA szintjét.Alaposan megvizsgálták az Omega 3 zsírsavakat, melyek a többszörösen telítetlen zsírsavak egyik típusát alkotják. Kimutatták, hogy ezek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak és több más előnyös élettani hatás mellett képesek csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket. Mindkét legfontosabb Omega 3, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexénsav) elsődlegesen a zsíros tengeri halakban találhatóak meg, amilyen a lazac, a tonhal és a hering. A Q10 koenzim a test minden sejtjében megtalálható és az étel energiává történő átalakításáért felelős.

Egy friss brit tanulmányban megvizsgálták az omega 3, a Q10 koenzim és a gamma linolénsav (GLA) hatását. /A GLA egy típusa az omega 6 zsírsavaknak - a szerk./
504 férfi olyan vett részt a 12 hétig tartó tanulmányban, akiknek a PSA szintjük 2,5 ng/ml vagy annál is kevesebb volt. A férfiakat négy csoportra (126 fő) osztották: az első csoport omega 3,

(1.12 gr EPA, 0,72 gr DHA kapszula), a második 600 mg GLA, a harmadik 100 mg CoQ10 kapszulákat kapott, a negyedik viszont csak placebót. Minden csoportban naponta két kapszulát kellett bevenni.
A kutatás végén kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik omega 3 zsírsavakat fogyasztották, 30%-al csökkent a PSA szint, míg akik GLA-t szedtek, 15%-al. A CoQ10-es csoport esetében a csökkenés mértéke 33%-os volt.
A tanulmány szerzői szerint azok a táplálkozási kiegészítők, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat vagy Q10 koenzimet tartalmaznak, pozitív hatással bírnak a prosztatarák megelőzésére és gyógyhatást gyakorolnak a már kialakult betegség esetén. Ugyanakkor a kutatócsoport hozzátette, hogy tanulmányokat kell még végezni annak érdekében, hogy feltárják egy ilyen jellegű terápia elhagyásának a következményeit.
Figyelem! Mielőtt bármilyen étrend kiegészítő kezdene el szedni, konzultáljon urológus orvosával!