A cukros üdítő italok növelik a prosztatarák kockázatát

Blog: Nőknek a férfiak egészségéről - Szerző: ProsztataCentrum

Egy közelmúltban publikált, 15 évig tartó svéd tanulmány szerint napi 3 deci cukor üdítőital  elfogyasztása jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát

Svédországban, Malmőben a Lund egyetem és a Skane egyetemi kórházak 15 évig vizsgálták 8128 olyan 45 és 73 év közötti férfi életmódját, akik nem voltak rákosak, mentesek voltak a szív és érrendszeri betegségektől, valamint nem szenvedtek cukorbetegségtől. A kutatásban résztvevőknek rendszeresen ellenőrizték az egészségi állapotát valamint minden férfinak az étkezésekről és az italfogyasztásról naplót kellett vezetniük.

A 15 éves kutatás végén 817 férfinál diagnosztizáltak prosztatarákot. A kutatást lezáró publikációban az alábbi megállapításokat tették:

  • Azok a férfiak, akik naponta 3 deci cukros üdítőitalt fogyasztottak, kb. 40%-al magasabb eséllyel lettek prosztatarákosak.
  • Azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztottak alacsony rosttartalmú, cukros reggeliző pelyheket, 38%-al magasabb eséllyel néztek szembe a prosztatarák kevésbé agresszív változatával
  • Azoknál a férfiaknál, akiknek az étrendjében magas volt a rizs, tészta, kekszek és sütemények mennyisége – 31%-al nagyobb volt a kevésbé agresszív prosztatarák esélye

A tanulmány szerzői szerint, amennyiben a finomított szénhidrátokból sokat fogyasztunk, akkor nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a prosztatarákkal, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem minden ételnek van kapcsolata a prosztatarákkal, amelyben magas finomított szénhidrátok aránya.

A kutatásban részt vevők egyelőre nem adnak ki pontos étkezési tanácsokat addig, ameddig nem készítettek több tanulmányt – viszont a már meglévő kutatások elégséges bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a cukros üdítő italok valóban növelik a prosztata rák kockázatát.

Amennyiben érdekli a prosztatatudatos életmód, javaslom, hogy látogassa meg a www.prosztatacentrum.hu weboldalt.

Forrás: www.prostate.net