NőiSarok

Szerző: Bebe

A BLOG LEÍRÁSA

Fiatal Nőknek tanácsok tippek hasznos infok - KamaszPanasz

Látogatás: 32817 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Simnkelési tanácsok

2008.09.01.

Kevés olyan 13-16 éves lány van, aki még ne próbálkozott volna sminkeléssel.  De hogyan is sminkeld magadat? Milyen alkalomhoz milyen smink illik? Nos, ehhez szeretnék adni egy-két hasznos ötletet.

Szőrtelenítés - milyen módszert használjak?

2008.08.25.

Ahogy serdülsz, megjelennek a szőrszálak a testeden, és el szeretnéd tüntetni őket. Itt leírom az összes szőrtelenítő módszert, használatukat, előnyeiket, és hátrányaikat. Remélem, hogy ezután a cikk után egyszerűbben fogsz tudni dönteni erről a kérdésről.

A legegyszerűbb, leggyorsabb, és legfájdalommentesebb módszer, főleg ha villanyborotvát használunk. Erős, sötét szőrszálak esetén 1-2 naponta, egyébként hetente egyszer kétszer is elég borotválkozni. Legjobb, ha fürdés, vagy zuhanyzás előtt használod. Borotválás előtt a bőrt nedvesítsük be, szappan-, vagy borotvahabbal puhítsuk fel, majd húzzuk végig a borotvát a bőrön, a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban. Minden testrészen használhatjuk, bár leginkább a lábon célszerű. A hónaljra egyébként sokkal inkább ajánlatos a gyantázás, vagy a krémmel történő szőrtelenítés. Manapság kaphatóak a kifejezett nők számára, a női test sajátosságaira tervezett borotvákat. Ezek csúszásmentesek, gumibordás nyéllel ellátott borotvakészülékek. Biztonságos fogást és könnyű kezelhetőséget biztosítanak, s nem okoznak sérüléseket. Ajánlatos szintén speciálisan nők számára kifejlesztett borotvazselét (zseléhabot) használni, amely hidratáló és bőrkondicionáló anyagokat tartalmaz, s lehetővé teszi, hogy a borotva kímélje a bőrt. Sőt vannak olyan borotvák, amelyek azonnal ápolják a frissen szőrtelenített testfelületet. A borotválás után okvetlenül használjunk borotválás utáni testápolót, amely védi a bőrt a kiszáradástól, frissíti, és bársonyossá, simává teszi.

A nők rémálma

2008.08.11.

Táplálkozási gondok

2008.08.04.

Bulimia-nervosa
A bulimia még elég "fiatal" betegség, hiszen régebben az anorexiával azonosították. Ennek ellenére háromszor gyakoribb is. Lényege, hogy a betegnél (legalább heti egyszer) falási rohamok keletkeznek, gyakran az éjszaka közepén, félálomban. A falási rohamokat bűntudat, lelkiismeret furdalás követi. Az önvádolás gyakran hánytatásba, hashajtók szedésébe torkollik. A betegség nehezebben felismerhető az anorexiánál, hiszen nem jellemzi a kóros soványság. Nincsenek külső tünetek, (bár a hányástól a fogak megromolhatnak) a bulimiás "belülről emészti" magát. A falási rohamok és az utána következő hánytatás a szorongás jelei, ugyanis a betegség pszichés eredetű. Gyanús lehet, ha barátnőnk sokat van a vécén, és testével nagyon elégedetlen, ugyanis a betegség hosszú távon súlyos önértékelési zavarokhoz (esetleg anorexiához) vezethet.
Drunkorexia

Menstruáció

2008.07.28.

Egészségügy-Menstruáció

A menstruáció a lányoknál általában kamaszkorban jelentkezik. Havi vérzés, mely ciklikusan jelenik meg 28 naponta és 4-5 napig tart. Ez az első megnyilvánulása, a "nővé válásnak", ugyanis a menstruációtól számítva nemzőképesek a lányok. A menstruációnk az agyalapi mirigyünktől "indul el", ugyanis ez szabályozza a méh nyálkahártyájának kilökődését (ez okozza a vérzést), valamint a méh nyálkahártyájának a megtermékenyített petesejt befogadására való felkészülését szabályozza. A tüszőérlelő és a sárgatest hormon felelős a menstruációért és mindkettőnek fontos szerepe van: A tüszőérlelő hormon hiányában nem indul meg a petesejt érése, míg a sárgatest képző hormon hatásának zavarakor felborul a tüszőrepedés folyamata és a méhnyálkahártya érése. A serdülőkorban észlelhető testi változások részben a petefészek fokozódó ösztrogén termelésének, részben pedig a mellékvesekéreg hormontermelésének következményei. Nagyon összetett folyamat során válunk nővé és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki. Ugyanis szintén ekkor kezdenek fejlődni (kisebb-nagyobb mértékben) az úgynevezett "másodlagos nemi jellegek" vagyis a mellek. Az alkat is kezd nőiesedni, a csípő szélesedik, a fenék terebélyesedik.

Diétázási tippek

2008.07.18.

Okos diéta

A jó fogyókúra egyik alapfeltétele a mozgás. Testedzés nélkül ne is álmodj arról, hogy komoly hatást érj el! Válassz egy olyan sportot, amit szívesen csinálsz és próbáld meg heti rendszerességel űzni. Ezen kívül természetesen nem árt csökkenteni a bevitt kalóriamennyiséget.

A lényeg az, hogy fokozatos legyen és ne egyik napról a másikra akarj lefogyni! Ha hetente 0,5 kg sikerül leadnod sokkal nagyobb az esélyed, hogy sikeres legyen a diétád, mint ha pár nap alatt sz6abadulsz meg 2-3 kilótól! Ha súlyosan elhízott vagy és elhatároztad, hogy lefogysz, mindenképp  fordulj szakemberhez!

Az elhízás

2008.07.10.

Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt, főleg a fejlett országok körében. A WHO (World Health Organization) szerint a legsúlyosabb tíz betegség közé tartozik. Esztétikai problémákkal is és szövődményekkel jár. Lényege, hogy a normál energiatartalékokon kívül fölöslegesen felhalmozódott zsírszövetek csúfítják el a testünket.

Ez sokszor pszichésen is befolyásolja a kövér gyereket (leginkább tinédzsert) vagy felnőttet zárkózott, visszahúzódó lesz, mert szégyelli testét. Több fajta elhízás létezik: alma típusú (hasra, törzsre felhalmozódott súlyfelesleg) és körte típusú is (csípőre, combra felszedett pluszkilók). Okozhatja meghízásra való hajlam (genetika), családi háttér (szegénység vagy éppen gazdagság) és lelki problémák, depresszió is.