Szőrtelenítés - milyen módszert használjak?

Blog: NőiSarok - Szerző: Bebe

Ahogy serdülsz, megjelennek a szőrszálak a testeden, és el szeretnéd tüntetni őket. Itt leírom az összes szőrtelenítő módszert, használatukat, előnyeiket, és hátrányaikat. Remélem, hogy ezután a cikk után egyszerűbben fogsz tudni dönteni erről a kérdésről.

A legegyszerűbb, leggyorsabb, és legfájdalommentesebb módszer, főleg ha villanyborotvát használunk. Erős, sötét szőrszálak esetén 1-2 naponta, egyébként hetente egyszer kétszer is elég borotválkozni. Legjobb, ha fürdés, vagy zuhanyzás előtt használod. Borotválás előtt a bőrt nedvesítsük be, szappan-, vagy borotvahabbal puhítsuk fel, majd húzzuk végig a borotvát a bőrön, a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban. Minden testrészen használhatjuk, bár leginkább a lábon célszerű. A hónaljra egyébként sokkal inkább ajánlatos a gyantázás, vagy a krémmel történő szőrtelenítés. Manapság kaphatóak a kifejezett nők számára, a női test sajátosságaira tervezett borotvákat. Ezek csúszásmentesek, gumibordás nyéllel ellátott borotvakészülékek. Biztonságos fogást és könnyű kezelhetőséget biztosítanak, s nem okoznak sérüléseket. Ajánlatos szintén speciálisan nők számára kifejlesztett borotvazselét (zseléhabot) használni, amely hidratáló és bőrkondicionáló anyagokat tartalmaz, s lehetővé teszi, hogy a borotva kímélje a bőrt. Sőt vannak olyan borotvák, amelyek azonnal ápolják a frissen szőrtelenített testfelületet. A borotválás után okvetlenül használjunk borotválás utáni testápolót, amely védi a bőrt a kiszáradástól, frissíti, és bársonyossá, simává teszi.

Mindenképpen legyen saját borotvánk, és kizárólag azt használjuk, ha borotválunk!

A szőrtelenítőkrém:

Csakis lábszáron használjuk! Úgy működik, hogy a krémben lévő anyag feloldja a szőrszálakat. Viszont ez az anyag a bőrt sem kíméli, de a lábszáron a bőr ellenállóbb, ezét használjuk itt, mert máshol a bőr begyulladhat. Első használat előtt tegyünk egy kis krémet a kéz hajlatába, töröljük le, és ha másnapig nem lesz piros, használhatjuk. Végig a használati utasításban leírtak szerint cselekedjünk, tehát ne hagyjuk 5 percnél tovább a bőrön. A végén óvatosan, benedvesített mosdókesztyű, vagy vízsugár segítségével távolítsuk el a krémet, aztán a bőrt csak alkoholmentes, enyhe készítményekkel kenjük. A krém hatása általában 1-2 hétig tart.

A meleg viasz (avagy gyanta):

Lényege, hogy gyökerestől tépi ki a szőrszálakat. Otthon, magunknak is végezhetjük, bár ajánlottabb kozmetikussal csináltatni. A viaszt addig kell hevíteni, amíg folyékonnyá nem válik, de ügyelni kell, nehogy forróbb legyen, mert akkor leégeti a bőrt. A folyékony viaszt az adott testfelületre kenjük (lehet láb, kar, hónalj, bikinivonal), majd egyszerre letépjük. Elég fájdalmas módszer, főleg elsőnek, ilyenkor csak a lábunkra használjuk, viszont hatása 1-1,5 hónapig is eltarthat.

A hideg viasz:

Nagyjából ugyanúgy működik, mint a meleg viasz, csak nem kell hevíteni. Boltban, készen lehet kapni. A csomagolásban mellékelnek hozzá textil-, vagy celofáncsíkokat, ezekkel belenyomjuk a bőrbe, majd egy hirtelen mozdulattal letépjük. Ennek használata is inkább csak a lábra ajánlott, és hátránya, hogy csak akkor lehet alkalmazni, mikor a szőrszálak már hosszúak.

Epiláló készülékek:

Manapság rengeteg féléből választhatunk. A gyantához hasonlóan tövestül tépi ki a szőrszálakat. Főleg a lábszárra ajánlott, de manapság már kifejlesztettek olyan típusokat, melyeket a bikinivonalra, illetve hónaljra is használhatunk. Elég fájdalmas módszer, de már a fájdalom csökkentése érdekében egyes epilátorokba görgőket, vagy hűsítőket helyeznek el. Hatása 3-4 hétig tart.

Epiláció:

Hosszú, drága, és fájdalmas kezelés. A lényege, hogy, egy kis tűvel, amibe gyenge áramot vezetnek, egyenként elpusztítják a szőrhagymákat. Ha valaki rászánja magát ügyes és tapasztalt kozmetikust, bőrgyógyászt válasszon. A legjobb esetben a szőrszálak 75%-a elpusztul. A maradékot a következő kezelés alkalmával szedik ki. Ezt az eljárást csak az arcon alkalmazzák. Segítségével tartósan megszabadulhatunk a szőrszálaktól.

Lézeres szőrtelenítés:

Manapság, a modern technika korában már a szőrök eltávolítása is történhet lézerrel. Legnagyobb előnye a többi módszerrel szemben, hogy végleges megoldást nyújt. Egy-két alkalommal meg kell ismételni ugyan, de alkalmazásával teljesen kiirthatóak a szőrszálak a test bármely részén. A lézerbesugárzás mélységét számítógép állítja be, és a lézer a szőrtüszőt megsemmisíti. A kezelt felület nem vérzik, a besugárzás után jegelik, ezzel csillapítják az égető érzést és a fájdalmat. Utána a bőrfelületet speciális krémmel kell kenegetni. Ám ennek természetesen ára van, hiszen egyelőre nagyon drága.

--- Gy.A ---