• NőiSarok
    Bebe blogja

    Menstruáció

    Egészségügy-Menstruáció

    A menstruáció a lányoknál általában kamaszkorban jelentkezik. Havi vérzés, mely ciklikusan jelenik meg 28 naponta és 4-5 napig tart. Ez az első megnyilvánulása, a "nővé válásnak", ugyanis a menstruációtól számítva nemzőképesek a lányok. A menstruációnk az agyalapi mirigyünktől "indul el", ugyanis ez szabályozza a méh nyálkahártyájának kilökődését (ez okozza a vérzést), valamint a méh nyálkahártyájának a megtermékenyített petesejt befogadására való felkészülését szabályozza. A tüszőérlelő és a sárgatest hormon felelős a menstruációért és mindkettőnek fontos szerepe van: A tüszőérlelő hormon hiányában nem indul meg a petesejt érése, míg a sárgatest képző hormon hatásának zavarakor felborul a tüszőrepedés folyamata és a méhnyálkahártya érése. A serdülőkorban észlelhető testi változások részben a petefészek fokozódó ösztrogén termelésének, részben pedig a mellékvesekéreg hormontermelésének következményei. Nagyon összetett folyamat során válunk nővé és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki. Ugyanis szintén ekkor kezdenek fejlődni (kisebb-nagyobb mértékben) az úgynevezett "másodlagos nemi jellegek" vagyis a mellek. Az alkat is kezd nőiesedni, a csípő szélesedik, a fenék terebélyesedik.

    Menstruációkor különösen oda kell figyelnünk a tisztálkodásra, nem ajánlott strandra menni, valamint fehér nadrágot felvenni. Fontos, hogy mindig legyen kéznél betét vagy tampon, mert elég kellemetlen helyzetbe kerülhetsz nélkülük.
    Tampon vagy betét? Sokak szerint a tampon sokkal higiénikusabb, bár ha jobban belegondolsz nem. Szerintem az elején még mindenképp betéttel kezdj, aztán majd eldöntöd.
    A lényeg, hogyha betétet használsz, hogy gyakran cseréld.

     

    A legnagyobb problémát a menstruációban a hasfájás okoz, amelyre ma már van megoldás, hiszen számos görcsoldó létezik menstruációs fájdalmak enyhítésére. Ezen kívül segíthet egy forró tea, vagy egy puha párna is.

    Remélem tudtam segíteni!

    ---Sz.D.L.---


   • Blog leírása

    Fiatal Nőknek tanácsok tippek hasznos infok - KamaszPanasz
    Látogatás: 26615 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés