Visszatérő hasnyálmirigy gyulladás

Többször visszatérő pancreatitis-em volt a múltban, annak ellenére, hogy nem fogyasztottam alkoholt, nem dohányoztam és egészségesen táplálkoztam.

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

akkut pancreatitis...

Hozzászóló: mariaoakley, 2009-03-01 00:48
Sajnos szakerto lettem e temaban, tobbszor visszatero pancreatitis-em volt a multban, annak ellenere hogy nem fogyasztottam alkoholt, nem dohanyoztam es (sajat velemenyem szerint!) egeszsegsen taplalkoztam... Nos, a "sajat velemeny" nem bizonyult teljesen elegsegesnek! Borsos aron megtapasztaltam hogy az etkezes, a testmozgas, a stresszmentesseg nagyban befolyasolja a hasnyalmirigy allapotat. A legfontosabb a helyes taplalkozas. Allergenek teljes kiiktatasa, ami a kave elhagyasaval kezdodik! Tovabb ugyelni szukseges az eleszto tartalmu elelmiszerekre, a tartositoszerekre, a szintetikus edesitoszerekre, de meg az altalaban artalmatlan es hasznos!!! zoldsegek (li: a huvelyesek, kemeny faluak) bevitelere is. Egy nagyon fontos pancreas ellenseg a kakao. irritalo hatasu, igy a csokis termekeket is mellozni kell. Tovabba, - ez egy erdekes megfigyeles - amely taplalek gazdag feherjeben es zsirban is egyszerre, az szinten irritalo a hasnyalmirigy szamara, mivel erjedest okoz a gyomorban. (Itt ismet csak a csokolades edessegeket tudom megemliteni.) 1998 ota vagyok hasnyalmirigy beteg,egy autobalesetben jott letre a pancreas farok reszen egy ciszta, amely kesobb komoly problemakat, tobb rend beli hasnyalmirigy gyulladast is okozott.2005-ben a meglevo pseudocyst kerult endoszkopos papillotomiaval eltavolitasra amely sajnos nem jart sikerrel, elfertozodott, eltalyogosodott es altalanos szepszist idezett elo. Ennek hatasara a pancreas farok reszet el kellett tavolitani. (Az epeholyaggal es a gyomor egy reszevel egyutt). Hozza tartozik a korismehez, hogy meg hasnyalmirigy gyulladas is tarsult ehez az egeszhez. A mai orvostudomany mellett is 40%-os a mortalitas, igy jobb elkerulni, megelozni, eletvitelunk megvaltoztatasaval a hasnyalmirigybetegsegeket, az avval jaro kinokat es kellemetlensegeket.