Patikusblog

Szerző: bialko

A BLOG LEÍRÁSA

Patiká(k)ról, gyógyszerészetről, gyógyszerekről, betegségekről, egészségről, életmódról.

Látogatás: 13732 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Szájápolási hiányosságok

2009.09.09.

A magyarok nem tartoznak a legtudatosabb szájápolók közé, holott fogaink állapota nem csak esztétikai, de jelentősen egészségügyi kérdés is. 2005-ben egy magyar fogyasztó átlagosan 3,3 tubus fogkrémet használt, ami a fogorvosok által javasolt minimum alatt marad, és a fogkeféből is csak évi egy fogy nálunk. Fogorvoshoz leginkább csak probléma esetén megyünk, holott a tudatos szájápolás ma már nem merülhet ki a napi kétszeri fogmosásban – mondta dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.  

Miért iszod ezt a halálos löttyöt?

2009.09.03.

A tejcukor (laktóz) emésztésének képessége az állattenyésztő közösségek tagjainál alakult ki hét és fél évezrede Közép-Európában, s nem a kontinens északi felén élőknél, mint korábban feltételezték – derült ki egy brit kutatásnak köszönhetően. Ezt a cikket a Medical Tribune Online-on találtam és kapás beugrott: Guy Ritchie-nek igaza volt!

Blöff, Tommy-Török párbeszéd.

Az aszpirin árt az egészséges embernek - Ki hitte volna?

2009.09.02.

Azok az egészséges emberek, akik azért szedik az aszpirint, hogy megelőzzék a szívinfarktust, valójában több rosszat tesznek szervezetükkel, mint jót - derült ki egy skót kutatásból.

Több millió ember szed naponta aszpirint, és sokan közülük olyan egészséges emberek, akik úgy gondolják: a szer kiváló a szívproblémák megelőzésére. A Europrean Society of Cardiology spanyolországi konferenciáján azonban ismertették egy skót kutatás eredményét, amelyből kiderült, hogy a népszerű tabletta szedésével valójában nem csökken jelentősen a szívproblémák kialakulásának kockázata.

Kockázatok és mellékhatások

2009.09.02.

A lakosság fejében fogalomzavar van a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, a recept és recept nélkül kapható medicinákat illetően - áll a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara legfrissebb felmérésben. E fogalomzavart jól mutatja, hogy tíz lakosból nyolc-kilenc szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi", hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik, a lakosság 70%-a pedig abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Sokak (a megkérdezettek 60%-a) szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszereknél.

Egy kis vidámság...

2009.07.13.

Nincs szimatszatyrom, nem vagyok bölcsész és csak ritkán viselek fehér köpenyt. A világ egyik legszebb és legnehezebb szakmáját tanulom – de csak azért, mert nem vettek fel az orvosira – és rajtam kívül csak pár ezren értik, mire gondolok, mikor azt mondom: tianeptin-nátrium. A családnevem megelőzi a keresztnevem s még egy jogász is előbb kap doktori címet. A turistákat csak akkor értem, ha latinul beszélnek. Sokat gondolok neves kémikusokra és felmenőikre. Szeretem a Xanaxot, a Seduxent, a Rivotrilt és a Ritalint. Itt élek Európa szívében, mégsem forgalmaznak nálunk Vicodint. Méregkeverésben mi vagyunk a császárok és igenis nálunk fogy a legtöbb antipszichotikum. Gyógyszerészet, én így szeretlek…

A vitális kimerültség...

2009.05.19.

A vitális kimerültség akár ötszörösére növelheti a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál kockázatát - állapította meg korábbi kutatásaiban Paul Falger holland egészségpszichológus, aki kedden a magyar média képviselőivel beszélgetett a témáról a Quintess Médiaklub egészséges öregedésről tartott rendezvényén.
   

Nem felel meg az elvárásoknak a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

2009.05.14.

Sem az üzleti, sem a vásárlói elvárásoknak sem tesz eleget a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás – állapította meg a Mystery Visit Kft. legfrissebb próbavásárlásos módszerrel történő kutatása. Minden harmadik patikán kívül gyógyszert vásárló figyelmét még a törvényileg előírt tájékoztató segédanyagokra sem hívják fel az eladók.

Egyre több az öngyilkosság a japánoknál

2009.05.14.

A gazdasági válság hatására az elmúlt évben rekordot döntött a harmincas éveikben öngyilkosságot elkövető japán fiatalok száma. Történt ez annak ellenére, hogy a öngyilkosságok száma a szigetországban 2,6 százalékkal csökkent, 32 249 ember vetett véget önkezével életének - mutatott rá a japán rendőrség által csütörtökön közzétett jelentés.